“Ik ga met veel plezier naar school”

“Ik ga elke woensdag met veel plezier naar school, het contact met docenten is heel leuk. Er zit veel kennis bij docenten. De theorie sluit goed aan bij mijn leerwerkplek, vindt ook mijn praktijkbegeider. Ik ben heel enthousiast”, vertelt Daan, student Ad Sociaal Financiële Dienstverlening.

sfeerbeeld van dialoogsessie werkveldpartners sociaal financiële dienstverlening met op het podium docenten en student Daan

Werkveld

Daan sprak deze woorden afgelopen dinsdag tijdens de 3e dialoogsessie van de opleiding Sociaal Financiële Dienstverlening met het werkveld. Er waren veel verschillende organisaties aanwezig zoals verschillende bewindvoerders, werkbedrijf Rijk van Nijmegen, IrisZorg, gemeente Nijmegen, welzijnsorganisaties Stichting Welzijn Lingewaard & Bindkracht 10.

Terugblik afgelopen half jaar

Tijdens het plenaire deel spraken docenten met Daan over het afgelopen half jaar. In september startte de duale opleiding, komende september start ook een voltijdsopleiding. Opleidingscoördinator Ellen Schuurman: “De opleiding wordt geroemd om de stevige inbedding in de praktijk en het sterke, inhoudelijke onderwijs. Dat kan alleen dankzij de samenwerking met alle werkveldpartners.”

Hoe ziet een dag eruit?

Docent Jessica vertelt: “We werken veel met casussen. Onze lesdagen vliegen we aan als trainingsdagen. De vakken zijn integraal en worden in op de lesdag behandeld.” Ellen: “Zo krijg je in de ochtend vaak via een Powerpoint een kenniscollege. Deze kennis koppelen in de middag aan het trainen van gespreksvaardigheden aan de hand van ingebrachte casussen uit de praktijk. De dag sluiten we af met intervisie.”

Praktische opleiding

Daan waardeert de praktische kant van de opleiding. “We krijgen veel praktische opdrachten en doen vaak rollenspellen.” Ook is er een les geweest in het iXperium met een VR-bril rondom laaggeletterdheid. “Een andere bijzondere les was in het beleefhuis. Hier zag je hoe mensen in schulden leven. Samen met de verhalen van ervaringsdeskundige en docent Jessica was dit heel interessant. Je zag echt hoeveel stress je kan krijgen door schulden.” Sowieso is Daan erg blij met de opleiding. “De opleiding is een veilige omgeving waarin je persoonlijke dingen kunt delen.”

Vooruitblik

Naast dit gesprek, was er ook een vooruitblik voor de komende 1,5 jaar van de eerste lichting studenten. Ellen: “Grote uitdaging voor het komend studiejaar en de jaren daarop is om ons onmisbaar te maken als partner van werkveldpartners in onze regio voor het opscholen, omscholen en scholen van sociaal-financiële professionals. Met als uiteindelijk doel de inwoners uit onze regio optimaal te ondersteunen in het voorkomen en met het aanpakken van financiële zorgen . ”

Interactief

Het was een interactieve bijeenkomst waarbij het publiek vragen stelde over de ervaringen van de student en docenten én aangaf dat het profiel van de opleiding herkenbaar aansluit bij hun praktijk. Na het plenaire deel gingen de deelnemers en docenten in 2 groepen uiteen om verder te sparren over de inhoud van de opleiding, vragen van het werkveld, kennisuitwisseling en samenwerking om het vakmanschap van de Sociaal Financiële Dienstverlener te versterken.

Werkveldadviesraad

Mooie uitkomst van de dialoogsessie, is de oprichting van een werkveldadviesraad Sociaal Financiële Dienstverlening. Werkveldpartners met verschillende functies werken hierbij samen met de opleiding. Samen willen ze ervoor zorgen dat sociaal-financiële professionals in onze regio beter zichtbaar en deskundiger worden.

Over de opleiding
 

Sociaal Financiële Dienstverlening

Steeds meer mensen in Nederland hebben financiële zorgen en/of schulden. Wil jij hier samen met hen aan werken? Je leert tijdens de Ad Sociaal Financiële Dienstverlening hoe je zowel de financiële als sociale problemen herkent en aanpakt.

Campagne Studiejaar 23-24. Student Support Center. Studenten lopen door gang, deel 2. Fotoshoot 2023.