Circulaire Economie in de Praktijk

Op 27 maart 2025 sloot de masteropleiding Circulaire Economie de Week van de Circulaire Economie af met de bijeenkomst 'Circulaire Economie in de Praktijk'. Studenten, docenten en andere geïnteresseerden kwamen samen om ideeën uit te wisselen en zich te laten inspireren door duurzame initiatieven.

Noor van de masteropleiding Circulaire Economie geeft een posterpresentatie.

Wat eten we in de toekomst?

De dag begon met een boeiend gastcollege door dr. Koen Dortmans over ons toekomstige voedsellandschap. Wat gaan we eten? Een simpele vraag, maar eentje met enorme impact. Ons huidige voedselsysteem is niet duurzaam, ongezond en oneerlijk. De keuzes die we maken over voedselproductie, distributie en consumptie bepalen hoe we leven – lokaal én wereldwijd. Koen vertelde enthousiast over Herenboerderijen, een coöperatief landbouwconcept waar huishoudens samen een boerderij runnen. Er zijn al 22 Herenboerderijen in Nederland en nog tientallen in oprichting. 

Inspiratie, innovatie en impact

In de middag presenteerden studenten van zowel de deeltijd- als de voltijdvariant van de master Circulaire Economie vol enthousiasme hun inzichten via posterpresentaties. Ze bezochten eerder een evenement tijdens de Week van de Circulaire Economie en deelden op 27 maart hun bevindingen met elkaar en de overige bezoekers.

  • Jan Joost raakte geïnspireerd door Robin Aanstoot, die van Noorwegen naar Portugal fietste om aandacht te vragen voor plasticvervuiling. Onderweg maakte hij een documentaire over initiatieven die iets doen tegen al dat afval.
  • Noor verdiepte zich in Brusselse wetgeving en beluisterde podcasts over innovatie in de textielbranche. Ze combineerde haar inzichten in een model dat laat zien hoe wetgeving, innovatie, samenwerking en gedragsverandering samen de circulaire transitie kunnen versnellen. Haar conclusie? Verandering is nodig – zowel bij bedrijven als bij consumenten.
  • Marike richtte zich op de psychologie achter gedragsverandering en de weerstand die daarbij komt kijken. “We moeten eerst snappen waarom mensen weerstand hebben voordat we verandering kunnen realiseren,” stelde ze. Dat zit ‘m in drie dingen: willen, kunnen en mogen. Oftewel: cognitieve weerstand (denken), emotionele weerstand (voelen) en praktische weerstand (doen). En ook groepsdruk speelt een rol: als iedereen een hamburger bestelt in de kantine, durf jij dan voor een vegetarische optie te gaan?
  • Verder waren er nog vele andere inspirerende presentaties. Bijvoorbeeld over de circulaire werkplaats en bouwmarkt Buurman, waar hergebruik centraal staat. Een andere student liet zich verrassen tijdens een rondvaart door de Amsterdamse haven, waar hij ontdekte hoe Port of Amsterdam inzet op duurzame logistiek en energiezuinige transportoplossingen.
     

De circulaire toekomst begint nu!

Deze dag liet zien dat de circulaire transitie geen verre toekomstvisie is – het gebeurt nu, en iedereen kan een verschil maken. Of het nu gaat om nieuwe wetgeving, innovatieve projecten of een gedragsverandering in je eigen leven: de keuzes die we maken hebben impact. Geïnspireerd door de verhalen en inzichten van vandaag, gaan studenten, professionals en bezoekers verder aan de slag. Want een circulaire toekomst? Die bouwen we samen!

Meer weten?

Wil jij meer weten over de Master Circulaire Economie? Op onze website vind je meer over:

Of neem contact met ons op: