Studenten Voeding en Diëtetiek proeven van het vak in België

Wat is de rol van een diëtist in België? Hoe verschilt het Vlaamse onderwijssysteem van het Nederlandse? En hoe kan een internationale ervaring je blik op je vakgebied verbreden? Studenten Voeding en Diëtetiek van de HAN kregen de kans om dit zelf te ontdekken tijdens een uitwisseling met Hogeschool VIVES in Brugge.

Studenten Voeding en Diëtetiek op uitwisseling in Brugge: Eva Willemsen-Merel de Gram en Pascalle Rietbergen (van links naar rechts)

Internationale ervaring, dichtbij huis

“Ieder jaar bezoeken studenten van de opleiding Voeding en Diëtetiek Brugge, als onderdeel van een uitwisselingsprogramma met Hogeschool VIVES”, vertelt Melissa Zevenhoven (docent). De voertaal blijft Nederlands, maar er zijn verschillen in onderwijs en beroepsperspectief. In België duurt de opleiding drie jaar en werken veel afgestudeerden in productontwikkeling en voedselveiligheid. “Dat zette ons aan het denken over onze eigen carrièrekansen,” vertelt een deelnemende student. 

Het Vlaamse onderwijssysteem is traditioneler en meer docentgestuurd. “Drie kwartier alleen luisteren naar een docent? Dat zijn we in Nederland niet meer gewend! Maar we hebben wel geleerd hoe belangrijk structuur en respect in de klas zijn,” vult een andere student aan. 

Studenten als wereldburgers

De uitwisseling sloot perfect aan bij de HAN-brede visie om studenten op te leiden tot maatschappelijk betrokken wereldburgers. Deelnemers volgden workshops van internationale sprekers over uiteenlopende onderwerpen, zoals het zorgsysteem in Japan en Mercy Ships, een organisatie die gratis medische zorg biedt in ontwikkelingslanden. Daarnaast werkten Vlaamse en Nederlandse studenten samen aan opdrachten over voedingsleer en leerden ze in de keuken maaltijden aanpassen aan verschillende dieetwensen. 

Daniëlle Verschuren (docent): “Je wordt uitgedaagd om buiten je comfortzone te stappen. Nieuwe contacten leggen, samenwerken met internationale studenten en ervaren hoe het beroep van diëtist er elders uitziet, dat is ontzettend leerzaam.” 

Erasmus+ opent deuren

Dankzij een Erasmus+ beurs voor docenten werd deze uitwisseling met Brugge mogelijk. Deelnemende docenten dragen actief bij door les te geven, zoals Danielle die een workshop over Design Thinking verzorgde. In eerdere uitwisselingen kwamen onderwerpen als Motiverende Gespreksvoering al aan bod. Docenten bereiden hun lessen zorgvuldig voor, zodat zowel de studenten ter plekke als de eigen opleiding er waarde uit halen. 
 
Voor sommige studenten was de reis een eerste stap naar een langere internationale ervaring. “Brugge was een veilige keuze omdat de taal hetzelfde is, maar nu durf ik ook een uitwisseling buiten Europa te overwegen,” zegt een deelnemer enthousiast. 

Melissa Zevenhoven en Daniëlle Verschuren-docenten Voeding en Diëtetiek- op uitwisseling in Brugge
Docenten Melissa Zevenhoven en Daniëlle Verschuren op uitwisseling in Brugge

Meer dan studeren alleen

Naast de workshops en colleges was er ruimte voor cultuur en ontspanning. Tijdens het Internationaal Café proefden studenten elkaars nationale gerechten en ontdekten ze hoe voeding en cultuur met elkaar verbonden zijn. Een bezoek aan het Spellen Lab, zorgde voor een luchtige afsluiting van het programma. 

Voor studenten die twijfelen over een internationale uitwisseling heeft docent Daniëlle een duidelijke boodschap: “Grijp deze kans. Het verrijkt je niet alleen als student, maar ook als mens.”