Succesvolle afsluiting leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren

Op 6 maart werd de leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren succesvol afgesloten. Deelnemers werkten in deze editie aan een duurzame herbestemming voor het Burgerweeshuis in Tiel. Met enthousiasme presenteerden zij hun plannen aan de examencommissie en Woningcorporatie Thius, en behaalden een welverdiende 7!

het Burgerweeshuis in Tiel

Leren van en met elkaar

Een van de grote krachten van deze leergang is de diversiteit binnen de groepen. Deelnemers uit verschillende disciplines werkten intensief samen en leerden van elkaars expertise. Dit werd als een enorme meerwaarde ervaren: “We hebben echt bij elkaar in de keuken kunnen kijken.” Door samen te werken aan een concrete opdracht, leerden de cursisten niet alleen over innovatieve restauratietechnieken, maar ook hoe ze duurzaamheidsprincipes kunnen toepassen in de praktijk.

Zo’n opleiding als deze heb ik nog nooit meegemaakt! Ik heb veel geleerd over abstract denken en het uitwerken van een plan, van grof naar fijn.

Duurzame herbestemming met maatschappelijke waarde

De opdrachtgever, Woningcorporatie Thius, was onder de indruk van de gepresenteerde plannen. Eén idee sprong er in het bijzonder uit: de integratie van een kinderdagverblijf in het Burgerweeshuis. Dit concept werd met veel enthousiasme ontvangen, omdat het naadloos aansluit bij de oorspronkelijke maatschappelijke functie van het gebouw. Een prachtig voorbeeld van hoe erfgoed een nieuwe, relevante invulling kan krijgen!

De sprekers in de opleiding waren enorm inspirerend en passievol!

Burgerweeshuis in Tiel wordt het restauratieproject voor de LIER 2024