Biobased InfraWall ontworpen door HAN-studenten siert de A348

Langs de A348 pronkt sinds vandaag een innovatieve en duurzame geluidswal, de InfraWall. Dit bijzondere project is het resultaat van de creativiteit en het harde werk van studenten van de HAN University of Applied Sciences. De biobased geluidswal is officieel geopend door gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de provincie Gelderland.

3 april 2025 werd de eerste versie van de InfraWall geopend langs de A348. Gedeputeerde Ruitenberg van de Provincie Gelderland en Mark Hofman van de Verschilmakerij en Sjoerd Timmermans van de Academie Engineering en Automotive openden hem samen. Studenten ging na afloop ook nog in gesprek met de Gedeputeerde.

Het idee voor de InfraWall ontstond in 2021 en inmiddels is alweer het derde ontwerp van dit multidisciplinaire project gerealiseerd. Verschillende groepen HAN-studenten van de studies Industrieel Product Ontwerpen, Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek, Bouwkunde, Chemie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek werkten in opeenvolgende semesters intensief samen aan de ontwikkeling.

De HAN levert professionals van de toekomst en bedenkt samen met studenten, docenten, onderzoekers en partners in het werkveld oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. In de komende 2 jaar zal blijken hoe de biobased materialen van de InfraWall presteren in weer en wind.

Modulair, multifunctioneel en biobased

De InfraWall is een modulair, multifunctioneel en volledig biobased geluidsscherm, vervaardigd uit 100% circulaire materialen. Het overstijgt de traditionele functie van een geluidswal door:

  • Geluidsoverlast te verminderen
  • Zonne-energie op te wekken
  • De biodiversiteit te verbeteren
  • Geïntegreerd waterbeheer te bieden

Hoewel nog niet alle functies in de eerste fase zijn geïmplementeerd, zullen deze de komende jaren stapsgewijs worden toegevoegd. Momenteel ligt de focus op het testen van de Nobifix houtconstructie, de panelen van rijstvlies en de biobased materialen die in de geperforeerde modules zijn gebruikt voor geluidsabsorptie, zoals jute, vlas, hennep, boomschors, hazelnootdoppen en houtwol.

In opdracht van provincie Gelderland

De ontwikkeling van deze circulaire geluidswand was in opdracht van de provincie Gelderland, nadat de HAN-studenten met hun ontwerp de A348-duurzaamheidschallenge hadden gewonnen. In dit traject werkten zij samen met Sweco en De Verschilmakerij.

Gedeputeerde Klaas Ruitenberg toonde zich bij de openingshandeling enthousiast: "Als provincie investeren we steeds meer in duurzame en circulaire innovaties voor de bouw en het onderhoud van onze wegen en kunstwerken. De InfraWall laat zien dat er op dit gebied enorm veel mogelijk is."

Gedeputeerde Ruitenberg, Sjoerd Timmermans van de HAN en Mark Hofman van de Verschilmakers praten over de samenwerking om tot de InfraWall te komen
Gedeputeerde Ruitenberg, Sjoerd Timmermans van de HAN en Mark Hofman van de Verschilmakers praten over de samenwerking om tot de InfraWall te komen
De InfraWall langs de A348
De InfraWall langs de A348
Achterkant van de InfraWall
Voor geluidsabsorpte zijn in de geperforeerde modules jute, vlas, hennep, boomschors, hazelnootdoppen en houtwol aangebracht
Openingshandeling: laatste schroef wordt aangedraaid
Gedeputeerde Ruitenberg draait de laatste schroef aan

Sjoerd Timmermans, docentonderzoeker aan de HAN Academie Engineering en Automotive, benadrukte het belang van praktijkgericht onderwijs en de rol van de hogeschool in het leveren van professionals die oplossingen bedenken voor duurzaamheidsvraagstukken samen met partners in het werkveld. "De komende 2 jaar zullen cruciaal zijn om de prestaties van de biobased materialen van de InfraWall onder verschillende weersomstandigheden te monitoren."

Mooi voorbeeld samenwerking triple helix

De InfraWall wordt gezien als een schoolvoorbeeld van succesvolle samenwerking binnen de triple helix, waarbij onderwijs, bedrijven en overheid elkaar versterken. Naast de HAN en de provincie Gelderland waren ook Sweco, Werkzaak Rivierenland, De Verschilmakerij en Boskalis nauw bij het project betrokken. De onthulling van de eerste modules van de InfraWall vond plaats in de biobased proeftuin op Verzorgingsplaats Vale Waard langs de A348. Deze eerste fase markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van duurzame infrastructuur in Gelderland.

Gemis Rudi van Hedel

Tijdens de opening is ook stilgestaan bij het gemis van Rudi van Hedel, de in december overleden hybride docent die een belangrijke rol speelde in de kennisoverdracht aan de studenten. Samen met Mark Hofman van De Verschilmakerij begeleidde hij het project. Ook de inzet van Werkzaak Rivierenland werd geprezen, wiens talenten met een afstand tot de arbeidsmarkt de modules van de InfraWall hebben gebouwd. Dankwoorden gingen tevens uit naar Boskalis en Van Swaay Duurzaam Hout voor hun bijdragen.