Mini-symposium markeert afscheid docent Folkert Tuininga
Hoe neem je afscheid van een bevlogen docent die aan de wieg stond van een opleiding over duurzame verandering? Met een ochtend die precies dát belichaamt: verdieping, verbinding en toekomstvisie.

Het afscheid van Folkert Tuininga – docent aan de HAN Master Circulaire Economie – werd gevierd met een mini-symposium. Studenten, alumni, opdrachtgevers en collega’s kwamen samen om elkaar te ontmoeten, vooruit te denken en bovenal: zich te laten inspireren.
Ellen Burger, opleidingscoördinator van de Master Circulaire Economie, heette het publiek welkom en merkte met een glimlach op dat Folkert veilig tussen zijn familie in het publiek zat. Een bescheiden begin van wat een betekenisvol moment zou worden. Folkert is vanaf het eerste uur betrokken geweest bij de masteropleiding en drukte zijn stempel op het curriculum, het denken én het doen rondom circulaire transities.
Prikkelende perspectieven op circulariteit
Twee gastsprekers trapten het symposium af met uitdagende bijdragen. Felix van Hoften, docent en onderzoeker verbonden aan de Hogeschool Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam, benaderde circulariteit met een kritische bril. Hoewel hij overtuigd is van de noodzaak van een circulaire economie, daagde hij het publiek uit om verder te kijken dan hergebruik en grondstoffen. Wat betekent circulariteit in relatie tot biodiversiteit en economie in relatie tot ecologie? Wat is de rol van entropie en hoe verhouden duurzaamheid en rechtvaardigheid zich tot elkaar? Zijn bijdrage gaf geen makkelijke antwoorden. Zo schertste hij: “Wij veroorzaken klimaatverandering. Maar klimaatverandering heeft ons ook ooit veroorzaakt...”
Daarna nam Giel Scholten, sustainability officer bij voedingsmiddelenbedrijf Bolletje, het woord. Hij gaf een kijkje in de praktijk van duurzame verandering binnen de voedselindustrie. Hij liet bovenal zien hoe hij als alumnus dankzij de master Circulaire Economie die transitie in gang heeft kunnen zetten. Van CO₂-berekeningen tot het toepassen van Europese wetgeving (zoals CSRD): Giel liet zien hoe een organisatie systematisch werkt aan verduurzaming. Zijn belangrijkste boodschap? Verandering begint bij een ander verhaal. Wie duurzaamheid wil versnellen, moet niet alleen processen veranderen, maar juist ook de mindset van mensen veranderen. Giel is ervan overtuigd dat deze transitie allereerst via het hart verloopt, want: “Pas als je mensen raakt, gaan ze écht in beweging komen.”
Folkerts laatste les
De afsluiting van het symposium was voor Folkert. Hij reflecteerde op de uitdagingen én mogelijkheden van duurzame transitie. Volgens hem is het cruciaal dat we de overstap maken van lineair naar systeemdenken. “Transities zijn niet te vangen in één methode of model. Ze gaan over schijnbare tegenstellingen, over samenwerking én tegenwerking. Niet of/of, maar en/en.” Folkert benadrukte de rol van overheid en bedrijfsleven, maar ook van het individu. Hij pleitte voor een gedeeld moreel kompas – een gezamenlijke basis om keuzes op te kunnen maken in een wereld die steeds complexer wordt. Zijn bijdrage was doordrenkt van urgentie, maar gaf tegelijk hoop en richting.
Ontketen jezelf
Als uitsmijter citeerde Folkert Tuininga het nummer The Bridge van Elton John:
I've seen the bridge, and the bridge is long
And they built it high, and they built it strong
Strong enough to hold the weight of time,
Long enough to leave some of us behind.
Zijn boodschap aan het publiek: “Ontketen jezelf en sla vleugels uit.” Een oproep die blijft hangen.

Master Circulaire Economie
Met zijn afscheid verliest de opleiding een deskundig inspirator. Maar de energie van deze ochtend bewees: zijn inzichten en ideeën over transities leven voort in de studenten, alumni en collega’s die hij wist te raken.
Meer weten over de Master Circulaire Economie? Kijk voor meer informatie op de websites van: