Ontdek het iXperium Smart Industry
“De arbeidsproductiviteit in Europa daalt, dat is al jaren zo. De laatste 10 jaar groeide de arbeidsproductiviteit in Nederland minder dan het Europees gemiddelde. Als we hier geen werk van maken dan verliezen we het van landen als China." Hoe lossen we dit op? "Met innovatie. De oplossing hoeft niet heel groot te zijn, we kunnen op menselijke maat innoveren. En dat is precies wat we hier bij het iXperium Smart Industry doen”, zo spreekt Rob Verhofstad, voorzitter College van Bestuur HAN University of Applied Sciences, de aanwezigen toe bij de opening van het iXperium Smart Industry op woensdag 16 april.

iXperium: waar innovatie begint
Het iXperium Smart Industry biedt alle bedrijven in de maakindustrie een omgeving om te experimenten, elkaar te inspireren en ze hebben de kennis en kunde in huis om het mkb te professionaliseren. Een belangrijk onderdeel van het iXperium is de etalage, een inspirerende plek op de HAN in Arnhem waar mkb-bedrijven kennis kunnen maken met 4 belangrijke technologieën; Digital Twin, AI, rapid prototyping/additive manufacturing en XR.
Samen ontdekken
“Met dit iXperium is op de campus in Arnhem ook fysiek invulling gegeven samen ontwikkelen. We nodigen jullie, bedrijven en geïnteresseerden, dan ook uit om hier vaak te komen. Om samen te ontdekken wat er nog meer mogelijk is in de wereld van digitale technologie”, vertelt Astrid Hoge, directeur Academie IT en Mediadesign. “We leggen hier de verbinding met elkaar en met de partners van de HAN. Die verbinding zien we ook terug in de totstandkoming van het iXperium. Samen met de academies Organisatie en Ontwikkeling en Engineering en Automotive is dit mooie iXperium opgezet.”

Kennis overdragen
Kees van de Sant, projectleider van iXperium Smart Industry, neemt het woord van Astrid over: “Nu is het tijd om het zelf te ontdekken. Volg de gids en laat je verwonderen wat we allemaal als HAN in de labs doen.” Met een tour langs de verschillende labs maken de aanwezigen kennis met de mogelijkheden van de HAN. Zo staan bij het FABlab fabricagetechnieken zoals 3D printen centraal. “Produceren jullie ook?”, vraagt een bezoeker. Niels van Houtum, praktijkdocent van het FABlab legt uit: “Wij hebben hier de kennis en kunde over de verschillende fabricagetechnieken in huis. We adviseren en denken mee, maar we produceren niet. We zijn een kennisinstelling en dragen graag onze kennis over.”

Nu is het tijd om het zelf te ontdekken. Volg de gids en laat je verwonderen wat we allemaal als HAN in de labs doen.
Robotica en sensoren
Bij het HAN Datalab ervaren de bezoekers data science en AI. “Een voorbeeld is het Roadsense project waar we op basis van sensordata uit vrachtwagentrailers voorspellingen kunnen doen voor onderhoud aan snelwegen”, zo licht Kees van de Sant toe. Bij het Usability lab gaan de bezoekers onder begeleiding van Wouter Nordsiek, docent/onderzoeker van de Academie IT en Mediadesign, zelf aan de slag. Wouter legt uit hoe ze in dit lab websites, apps en andere digitale media met gebruikers testen met behulp van moderne technieken zoals eye-tracking om zo de gebruikerservaring te verbeteren.
Bij de u-shaped assembly cell verwonderen de bezoekers zich over hoe robotica en sensoren je kunnen helpen bij een productielijn. De U-shaped assembly cell bestaat uit vijf tot zeven werkstations die in een U-vorm zijn geplaatst. De cell laat productiebedrijven kennis maken met Lean principes in combinatie met smart technologieën zoals het gebruik van smart glasses en het, aan het ERP gekoppelde, sequencing algoritme waarmee verschillende orders op een verstandige volgorde gezet kunnen worden. “Geeft het werkstation ook aan als er een fout is gemaakt?”, vraagt een bezoeker. “Jazeker. Kijk, de smart beamer geeft aan dat ik een blauw blokje moet neerleggen. Ik leg een oranje blokje neer, een foutieve kleur. Op mijn product verschijnt op de plek waar ik het foute blokje neer heb gelegd een rode cirkel. Daarmee geeft het werkstation aan dat ik een fout heb gemaakt”, legt Thomas Lautenbach, docent/onderzoeker Academie Engineering en Automotive, uit terwijl hij een demonstratie geeft.
Terugkomen voor meer inspiratie
Bij de etalage van het iXperium Smart Industry worden met aansprekende projecten de 4 technologieën uitgelegd. Hoe Alliander bijvoorbeeld Smart Glasses toepast om leidingen te zien liggen in het straatwerk. “Zien de medewerkers dan echt de leidingen in de bril?”, vraagt een bezoeker. “Ze zien door de bril de leidingen lopen ja”, legt Kees van de Sant uit. De etalage wordt nog verder gevuld met aansprekende projecten. Reden genoeg voor de aanwezigen om later nog eens terug te komen.
Smart Industry opening

En dan is het tijd voor de officiële opening van iXperium Smart Industry. Met een druk op de knop brengt Rob Verhofstad een cobot, een coöperatieve robot, in beweging. Deze pakt het door AI samengestelde alcoholarme biertje op, opent hem en schenkt een glas in. “Deze is voor jou, Kees”. “Bij deze is het iXperium officieel geopend!”