AI-trainingen
Binnen en buiten de HAN zijn er verschillende online en offline cursussen en bronnen te vinden over de inzet van AI in verschillende vakgebieden. Je kunt hier (meestal) gratis aan deelnemen of gebruik van maken. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden.
HAN-Aanbod voor professionalisering
Ontdek strategieën om onderwijs zodanig in te richten dat generatieve AI het leerproces verrijkt waar gewenst, en niet verstoort waar het niet past. In deze interactieve sessie krijg je praktische tips die je meteen kunt toepassen binnen je eigen cursus.
Je kunt deze training organiseren voor je gehele team (minimaal 20 deelnemers) door contact op te nemen met Jochem ten Böhmer.
Wil je de training individueel volgen? Om het zo laagdrempelig mogelijk te maken bieden we deze training periodiek online aan. Even 2 uur achter je laptop om daarna weer door te kunnen met je werkzaamheden. Kijk voor het actuele aanbod op de site van de HAN Academy en meld je aan.
Prompting is het geven van een opdracht aan (generatieve) AI-tool als bijvoorbeeld ChatGPT en Copilot. In deze training leer je hoe je met deze tools moet communiceren om die teksten en afbeeldingen te genereren waar jij weer mee verder kunt.
Je kunt deze training organiseren voor je gehele team (minimaal 20 deelnemers) door contact op te nemen met Jochem ten Böhmer. Wil je de training individueel volgen? Deze training wordt zowel in Arnhem als in Nijmegen op locatie aangeboden. Kijk voor het actuele aanbod op de site van de HAN Academy en meld je aan.
Heb je met je team behoefte aan begeleiding om gezamenlijk aan concrete casussen te werken om je eigen onderwijs AI-proof te maken? Dan gaat deze training jullie zeker verder helpen. In 2 tot 2,5 uur bedenken we via Problem Based Learning concepten en oplossingen voor hoe jouw onderwijs zo ingericht kan worden, dat de inzet van ChatGPT geen effect heeft op bepaalde leerdoelen/leeruitkomsten als dat niet wenselijk is of hoe het juist wel een bijdrage kan leveren aan het leerproces wanneer het juist van meerwaarde is. Daarbij is het van essentieel belang om vooraf actuele casussen in te dienen! Daarbij wordt gewerkt vanuit drie thema’s:
- Taal
- Onderzoek/kennisvergaring
- Toetsing
Deze werksessie kan enkel verzorgd worden per opleiding of met een grote afvaardiging. Het is namelijk belangrijk dat de uitkomsten uit deze werksessie breed gedragen worden. Neem contact op met Jochem ten Böhmer voor meer informatie.
De cursus heeft als doel deelnemers de basisbeginselen van Artificial Intelligence (AI) en Data Science bij te brengen, en tegelijkertijd een eerste kijkje onder de motorkap van de techniek te bieden. Daarnaast komen ook zakelijke aspecten zoals ethiek en praktische toepassingen aan bod, zodat jij goed voorbereid bent om AI succesvol in jouw eigen organisatie te implementeren.
Vanuit de Academie IT & Media wordt vanaf november de cursus AI in de Praktijk (basis) aangeboden voor mkb, overheidsfunctionarissen, professionals en managers. De cursus staat ook open voor overige belangstellenden.
Meer informatie over de cursus AI in de praktijk.
Met de HAN AI-Sandbox Generatieve AI maken we het mogelijk om voor een groep collega’s te verkennen hoe docenten generatieve AI in de onderwijspraktijk verantwoord kunnen inzetten. De sandbox is een leernetwerk en heeft tot doel om samen kennis over AI en toepassingen in de onderwijspraktijk te ontwikkelen.
Meer informatie over de HAN AI-Sandbox.
Binnen de teamsomgeving van Leren en Werken met ICT (inloggen met je HAN-account) is een speciaal kanaal aangemaakt, waar deelnemers aan elkaar en aan deskundigen vragen kunnen stellen.
Nog geen deelnemer?
- Ga naar: Microsoft Office Teams (volg de link of klik in Teams op 'Lid worden of team maken')
- Voer in het blok 'Lid worden van een team met een code' de code '1zkr6ib' in
- Klik vervolgens op 'Lid worden van team'
Verder professionaliseren in AI
Ook buiten de HAN zijn er verschillende online en offline cursussen en bronnen te vinden over de inzet van AI in verschillende vakgebieden. Je kunt hier (meestal) gratis aan deelnemen of gebruik van maken.
AI komt met meerdere ethische vraagstukken die men moet meenemen alvorens het toe te passen. Meer informatie hierover via onderstaande links
De SURF Special Interest group (SIG) AI in Educatie voert het gesprek over de kansen en risico’s die AI met zich meebrengt. Ze kijken naar de rol die het speelt bij onderwijsinnovatie én hebben oog voor maatschappelijke en sociale aspecten.
De SURF-community Artificial Intelligence brengt activiteiten met betrekking tot AI samen in onderzoek en onderwijs. Er wordt een speciale focus gehouden op hoe die innovaties op een verantwoorde en duurzame manier kunnen worden gebracht.
Npuls programmaonderdeel Studiedata en AI richt zich voor wat AI betreft op een verantwoorde adoptie van AI voor het onderwijs van nu en in de toekomst.