Praktijkgericht Onderzoek
De HAN is een University of Applied Science: wij doen praktijkgericht onderzoek. We beantwoorden vragen ingegeven door de beroepsprakijk bij bedrijven, instellingen en overheden. De kennis die uit ons onderzoek oplevert, draagt vervolgens bij aan diezelfde beroepspraktijk. Zo dragen we bij aan de regionale ontwikkeling.
De focus van praktijkgericht onderzoek
De HAN focust in haar onderzoek en onderwijs op Smart Region, Sustainable Energy & Environment en Fair Health. Dit noemen we Slim, Schoon en Sociaal. Zo creëren we meer impact in de regio en werken we samen met partners aan innovatie.
-
Lectoraten
De HAN kent zo’n 50 lectoraten waar we verschillende soorten onderzoek uitvoeren. Een lectoraat is een onderzoeksgroep die praktijkgericht onderzoek uitvoert: in en met de praktijk kennis ontwikkelen over de praktijk.
-
Lectoren
Onze lectoren verrichten praktijkgericht onderzoek. Ze ontwikkelen nieuwe kennis en onderzoeksmethoden, dragen bij aan de beroepspraktijk én aan het verbeteren van het onderwijs.
Onderzoeksagenda
Capability benadering inzetten bij inclusief onderzoek
Inclusief onderzoek doen betekent het perspectief van verschillende doelgroepen meenemen. De Capability benadering helpt om belangrijke informatie naar boven te halen. Wouter Rijke legt uit hoe deze benadering werkte voor zijn promotieonderzoek over de capability van dove en slechthorende mensen.
HAN H2 Event 30 januari 2025
Het succesvolle HAN H2 Event start op donderdagochtend 30 januari 2025 met keynote speakers Hans Rienks namens Duurzaam Energie Perspectief en René Ammerlaan namens Firan. Beide zijn onderdeel van Alliander.
Wat levert praktijkgericht onderzoek op?
We doen veel kennis op met de soorten onderzoek die we bij de HAN uitvoeren. Die kennis is praktijkgericht, met name rondom de zwaartepunten Fair Health, Smart Region en Sustainable Energy en Environment. Dit noemen we Slim, Schoon en Sociaal. Meer weten over wat het onderzoek bijdraagt? Hier vind je verdiepende artikelen over de onderzoeken die we uitvoeren.
-
Ethische Commissie Onderzoek
De Ethische Commissie Onderzoek (ECO) is een onafhankelijke, HAN-brede commissie. Het doel van de commissie is onderzoekers, studenten en begeleiders te ondersteunen bij de ethische en juridische aspecten van onderzoek.
-
Wetenschappelijke integriteit
Praktijkgericht onderzoek doen we op een verantwoorde manier. Er zijn 2 vertrouwenspersonen voor vragen over wetenschappelijke integriteit. Een commissie die eventuele schendingen kan onderzoeken.
Praktijkgericht onderzoek bij de HAN
Onderzoek bij de HAN levert waardevolle kennisproducten op, zoals publicaties en scripties. We vinden het belangrijk dat deze producten voor iedereen goed vindbaar en toegankelijk zijn. Op die manier kan de opgedane kennis breed worden benut en kan er snel op worden voortgebouwd. De opbrengsten uit publicaties en scripties van ons praktijkgericht onderzoek kun je hier vinden.
-
Centres of Expertise
Wij hebben 7 Centres of Expertise. Dit is een publiek-privaat samenwerkingsverband van kennisinstellingen, het bedrijfsleven en overheden. In deze samenwerkingsverbanden voeren onze onderzoekers en studenten en het bedrijfsleven allerlei typen onderzoek uit.
-
Labs en werkplaatsen
De activiteiten van onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven én de wijk integreren we in labs en werkplaatsen. Hier verbetert het functioneren, participeren en de gezondheid van bewoners.
-
Onderzoek bij de HAN
Onderzoekers van de HAN werken aan concrete onderwerpen en vraagstukken uit de praktijk. Het is onze missie dat onderwijs en onderzoek daarbij een logisch en samenhangend geheel vormen. Docenten weten hoe ze onderzoek moeten begeleiden, lectoren en onderzoekers zijn didactisch geschoold. Op die manier werken we samen aan kennis- én beroepsontwikkeling.
-
Wat is praktijkgericht onderzoek?
Praktijkgericht onderzoek richt zich op vraagstukken uit de maatschappij. Binnen de HAN bekijken we die vragen zowel in ons onderwijs als in de praktijk. Onderzoek vindt dan ook plaats met de beroepspraktijk en wordt door onderzoekers en studenten uitgevoerd. Ze zijn met elkaar verbonden. Door het uitvoeren van onderzoek in de praktijk kunnen innovaties, oplossingen en uitkomsten direct in (werk)processen worden geïntegreerd.
Hogescholen in Europa
UASNL is een informeel samenwerkingsverband van 14 Nederlandse Hogescholen (UAS). Ze werken samen om hun Europese onderzoeksprofiel te versterken. Via het EU-kantoor in Brussel draagt UASNL bij aan beleidsontwikkelingen en bouwt het Europese partnerschappen op. Ook toont het de waarde van praktijkgericht onderzoek aan bij het beantwoorden van de uitdagingen waar Europa voor staat. Rob Verhofstad is voorzitter van UASNL.