HAN W@TTS

Trainingen van HAN W@TTS worden begeleid door vakexperts van het Lectoraat Meet- en Regeltechniek. Zij leren studenten welke invloed componenten hebben op het energiesysteem. De onderwijsfaciliteiten helpen om lastige onderwerpen, zoals netbalans, inzichtelijk te maken. ‘Studenten onthouden het beter, omdat ze met échte energietechnologie werken’.

Afbeelding-SEECE-2021

Leren door te ervaren

HAN W@TTS bestaat o.a. uit een uitgebreid trainingssysteem van het Duitse bedrijf Lucas-Nülle. De HAN heeft de grootste opstelling van deze technologie ter wereld. Elk paneel heeft een specifieke functie. Er is bijvoorbeeld een paneel dat een windmolen simuleert en een paneel dat de rol van huishoudens vervult. Deze panelen zijn gekoppeld aan een controlecentrum, waarmee men het energienet in balans houdt. 
Er kunnen panelen worden toegevoegd aan het systeem. Zo is het mogelijk om waterstofopslag een rol te laten spelen in de opstelling. Ook de panelen zelf zijn modulair. ‘De modules kun je uit een paneel halen en zelf samenstellen.’ Tot slot is de software achter het systeem, dat geleverd wordt met lesmateriaal, aan te passen. Zo kan de trainingsopstelling door de onderzoekers van het lectoraat worden afgestemd op actuele energievraagstukken.

Joke Westra en Patricia Boogaard  bij de panelen (op de rug). SEECE, SEE, Lectoraat Meet- en Regeltechniek, HAN W@TTS, elektriciteitsnet, energietransitie.

Samenwerking met het werkveld

Er wordt niet alleen samengewerkt met andere onderwijsinstellingen, het werkveld speelt ook een grote rol in HAN W@TTS. Zo werkt netwerkbedrijf Alliander mee aan de ontwikkeling van de Smart Grid Demo Table, een tafel die inzichtelijk maakt hoe een slim energienet functioneert. De tafel geeft een hoog-, midden- en laagspanningsnet weer en laat zien welke kant de elektriciteit op stroomt. Op de tafel staan verschillende componenten die het elektriciteitsnet beïnvloeden: windmolens, huizen met zonnepanelen, energieopslag enzovoorts. De tafel herkent deze objecten door middel van een RFID-chip. Wordt er een ‘windmolen’ op tafel gezet, dan gaat de productie omhoog. Wordt er een ‘fabriek’ op de tafel gezet, dan gaat de consumptie omhoog. Effecten waar netbeheerders in de dagelijkse praktijk mee te maken krijgen.

Detailfoto power grid sustainable energy

Investeren in talent

SEECE-partners, zoals Alliander, hebben een tekort aan goed geëquipeerde energietechnici. Daarom investeren zij mee in faciliteiten voor de energieprofessional van morgen. Een technicus die voorbereid is op de energietransitie en alle vraagstukken die daarbij horen.