SEECE als partner
SEECE is actief partner in landelijke en regionale netwerken en samenwerkingsverbanden zoals de lectorenplatforms, KATAPULT, etc.
Ook verhoudt SEECE zich expliciet tot partijen die aangeven belang te hebben bij (de doelstellingen en activiteiten van) SEECE, maar zich geen 'partner' van ons Centre of Expertise willen of kunnen noemen, zoals overheden en de Topsector Energie. Zij laten zich als belanghebbenden vertegenwoordigen in onze regie- en adviesraden en dragen bij via subsidies voor concrete projecten en in gezamenlijke communicatie.
SEECE als partner
De Topsector Energie is de drijvende kracht achter innovaties die nodig zijn voor de transitie naar een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem. De missies voor energietransitie en duurzaamheid bepalen de prioriteiten van de Topsector Energie.
De Energietransitie is een banenmotor en vraagt om andere vaardigheden. Arbeidsmarkt en scholing zijn belangrijke factoren in de transitie naar een duurzame economie. Om de klimaatdoelen te halen zijn vele tienduizenden extra arbeidskrachten nodig. De Topsector Energie verwacht op grote schaal nieuwe competenties nodig te hebben en spant zich in voor betere scholing. Betere kwaliteit, gelijkwaardigheid én toegankelijkheid van scholing is wat de Topsector Energie stimuleert via de Human Capital Agenda (HCA).
Katapult is een netwerk van meer dan 300 samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven en groeit continu. Doelstelling is om de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en maatschappij te verbeteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door professionals uit het bedrijfsleven die lessen verzorgen. Of door studenten die tijdens hun opleiding onderzoek doen voor een MKB-bedrijf. Er participeren inmiddels 84.000 studenten, 9.800 bedrijven en 5.000 docenten in deze samenwerkingsverbanden, ook wel Centres of expertise, Centra voor innovatief vakmanschap en andere vormen van samenwerking in het beroepsonderwijs.
De Nederlandse energievoorziening wordt steeds afhankelijker van variabele bronnen, zoals zon en wind. Deze laten zich niet sturen, waardoor de opwekking van energie niet overeenkomt met de vraag. In LEVE bundelen lectoren van 7 verschillende hogescholen hun krachten. LEVE brengt verschillende disciplines bij elkaar en redeneert vanuit een systeemvisie. Het doel: energie-evenwicht in 2030.
De lectoraten in Nederland rond het thema Urban Energy bundelen hun krachten en expertise in het Nationaal Lectorenplatform Urban Energy (NL UE). Op deze wijze ontstaat er een nationale onderzoeksgroep over verschillende hogescholen heen. De stip op de horizon van het Nationaal Lectorenplatform Urban Energy is de realisatie van netto energie neutrale steden rond 2050. De hoofddoelen worden geconcretiseerd met behulp van vier onderzoekslijnen.
Nederland kent 30 energieregio’s die onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Waar is ruimte en hoeveel? Zijn de plekken maatschappelijk gezien acceptabel en financieel haalbaar? In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes.
Het Nationaal Programma RES ondersteunt de regio’s bij het maken van de RES’en door kennis te ontwikkelen en delen, procesondersteuning te bieden en een lerende community te faciliteren. Daarnaast verbindt ze partijen, agendeert knelpunten en signaleert koppelkansen om de ambities te kunnen verwezenlijken.
Dutch Power is hét netwerk voor het ontwikkelen van strategieën en ideeën. Een succesvolle impuls voor het energieprofessionalisme in Nederland. Dutch Power verbindt met succes ondernemende partijen in de energiesector. Samen komen zij tot kennisdeling en technologische innovatie.
CIGRE Internationaal is een van de grootste kennisnetwerken ter wereld op het gebied van elektriciteitstransport en -opwekking. In Nederland is namens CIGRE een nationaal comité actief, waar bedrijven en instituten samenwerken aan het uitwisselen van kennis en ervaring op dit gebied.
Het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) is een samenwerkingsverband dat zich inzet voor snelle uitbreiding van een kostenefficiënt en toekomstbestendig laadnetwerk voor elektrisch vervoer. Voor veel van onze activiteiten is de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) leidend, onderdeel van het Klimaatakkoord. Er zijn afspraken in vastgelegd over laadinfrastructuur op weg naar 2030.
Meer informatie Het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) is een samenwerkingsverband dat zich inzet voor snelle uitbreiding van een kostenefficiënt en toekomstbestendig laadnetwerk voor elektrisch vervoer. Voor veel van onze activiteiten is de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) leidend, onderdeel van het Klimaatakkoord. Er zijn afspraken in vastgelegd over laadinfrastructuur op weg naar 2030.
De focus Sustainable Energy & Environment (SEE) werkt aan een wereld die schoon, leefbaar en circulair is. In deze focus bundelt de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) haar krachten vanuit het onderwijs met onderzoekers, het bedrijfsleven en de overheid. Om te komen tot slimme innovaties en oplossingen voor allerlei complexe energie- en klimaatvraagstukken.