Overbetuwe (Elst), donderdag

De gemeente Overbetuwe bestaat uit 7 dorpen en is een gebied waar zorg- en welzijn flink in ontwikkeling is: naar meer preventief werken, in betere samenwerking tussen organisaties, waarbij wensen, waarden en mogelijkheden van inwoners centraal staan. Daarvoor hebben we studenten nodig, die ons met een frisse blik helpen om deze ontwikkeling te ondersteunen. Dat doen ze door mee te doen, door nieuwe dingen uit te proberen, door nieuwe diensten op te zetten en/of door ideeën in te brengen. In Elst hebben we op het moment twee labs&werkplaatsen, die bijdragen aan de leerkring Overbetuwe: één op de woensdag en één op de donderdag. De lab&werkplaats op de donderdag richt zich van oorsprong op jeugd en opvoeding en kan een goede voorbereiding zijn op de doelgroep jeugd en ervaring opdoen met pedagogische vraagstukken.

werken aan een project

Studiejaar 24/25, semester 2 

Startbijeenkomst Overbetuwe (donderdag)

Informatie over de startbijeenkomst in februari 2025 volgt z.s.m.

Leren en innoveren in de wijk

Je maakt kennis met de wijk, werkt samen met studenten, professionals en inwoners uit Overbetuwe en ontdekt wat jij voor hen kunt betekenen!

Daarmee zet je het werk voort waar vele studenten jou al met succes in zijn voorgegaan.

Omdat jongeren op de donderdag vooral de doelgroep zijn, gaat iedere student individueel of in tweetal in samenwerking met Forte School iedere week na 14.00 uur bij een basisschool leerling op bezoek voor taal ondersteuning en maatschappelijke integratie.

Dat doe je naast de projecten waar je met medestudenten op interprofessionele wijze in samenwerkt.

Afstemming tussen docenten, studenten en werkveld

We werken met wijkdocenten in Overbetuwe, die verbinder zijn tussen studenten, professionals en vrijwilligers in het gebied. De wijkdocenten begeleiden het leerproces, doen en denken mee.

Op donderdag zijn twee wijkdocenten in Sociaal cultureel centrum De Wieken aanwezig en is er gelegenheid voor overleg en afstemming met je medestudenten en wijkdocent. De plenaire bijeenkomsten, workshops of themalessen vinden plaats op donderdag.

Samen met de opdrachtgever uit het werkveld maak je met je projectteam afspraken over doel, aanpak en beoogd eindresultaat. Van jullie wordt soms enige flexibiliteit verwacht met het oog op activiteiten die gedurende de week kunnen plaatsvinden. Dit doen we in goed overleg.

Aan het eind van het traject sluiten we op een gezellige manier met elkaar af om de resultaten met alle betrokkenen te delen.

Thema's

  • Jongeren en opvoeden via Middelbare Scholen of jongerencentra
  • Eenzaamheid en ontmoeting
  • Weerbaarheid
  • Armoede en geldzorgen
  • Gezondheid en bewegen
  • Woningmarktproblematiek

Aansluiting bij opleidingen

De genoemde thema's sluiten aan bij alle opleidingen in het domein Gezondheid, Welzijn en Sport.

Mogelijke opdrachten/projecten

  • Het uitbreiden van een digitale en live meidencommunity door het de organisatie van activiteiten on- en offline in samenwerking met het jongerenwerk en maatschappelijk werk op middelbare scholen.
  • Het ontwikkelen van een methode om eenzaamheid onder jongeren via het jongerencentrum in kaart te brengen en te verkleinen.
  • Het ondersteunen van verschillende doelgroepen bij het vinden van een woning door ze te wijzen op de mogelijkheden en alternatieve woonvormen, zoals meergeneratie wonen.
  • Het 1-op-1 ondersteunen van kinderen en jongeren bij schooltaken of taalontwikkeling in de thuissituatie.

Partners

De HAN geeft samen met regionale partijen in zorg, wonen, welzijn en onderwijs invulling aan de Leerkring Overbetuwe, die is opgezet vanuit www.zorgalliantie.nu

We werken hierin samen met een breed netwerk van partners in zorg, wonen en welzijn zoals:

Samen geven we invulling aan de volgende ambitie:

“De leerkring biedt een leer- en ontwikkelomgeving voor werkveld, onderwijs en onderzoek in welzijn, wonen en zorg om de onderlinge samenwerking tussen professionals en inwoners te verbeteren door vanuit een vraaggerichte en integrale aanpak inwonersbehoeften te verbinden aan bestaande of nieuw te ontwikkelen voorzieningen om inwoners in staat te stellen de uitdagingen rond zorg, welzijn, wonen en energietransitie aan te kunnen en met elkaar een krachtige gemeenschap te vormen.”

Praktische gegevens 

Contact

Wijkdocenten
Elize van Heuveln | E Elize.vanheuveln@han.nl | T 06 - 55 29 10 16
Aanwezig op donderdag

Laurens Cillekens | E Laurens.Cillekens@han.nl | T 06 - 11 12 70 98
Aanwezig op donderdag

Alliantiemakelaar
Jonathan van Deutekom | E j.vandeutekom@han.nl | T 06 - 45 67 49 60

Locatie 
Sociaal Cultureel Centrum De Wieken
Ruimte 0.1
Pr. Irenestraat 49
6661 EA Elst

De Wieken is een centrum waar verschillende organisaties een plek hebben en waar veel sociale bedrijvigheid is. De bijeenkomsten met studenten zijn op de begane grond.

De lab/werkplaats biedt plek aan studenten Interprofessioneel Praktijkleren (IPL) en studenten Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW).