Verkennen
Welke urgente thema’s spelen in de omgeving? Met welke partijen kun je daarop inspelen? Een aantal voorwaarden zijn essentieel voor het draaiend houden van een Lab en Werkplaats. In de verkennende fase onderzoek je of die voorwaarden aanwezig zijn in jullie omgeving.
Een uitdaging
De samenwerking in een Lab en Werkplaats krijgt vorm in een bepaald gebied (bijvoorbeeld in een wijk), op een bepaald thema (zoals eenzaamheid of armoede), binnen een organisatie (bijvoorbeeld een gezondheidscentrum) of een combinatie hiervan.
Samenwerken doen we met partners en burgers buiten de HAN, én zeker ook met partijen binnen de HAN, zoals collega’s van andere opleidingen, lectoraten en afdelingen. Alle betrokkenen hebben hun eigen context met werkwijzen, afspraken, cultuur en systemen. Dat maakt het samenwerken uitdagend. Het heeft tijd nodig om elkaars taal te begrijpen. Onderstaande literatuur en voorbeelden helpen daarbij.
Lokale vraagstukken in kaart brengen
De activiteiten in een Lab en Werkplaats richten zich op leren en innoveren. Dat begint met bepalen wie en wat er nodig is om waardevolle projecten op te zetten. Ga daarom aan de slag met de volgende acties:
- Onderzoek welke maatschappelijke vraagstukken er aan de orde zijn in een bepaald gebied of in een organisatie.
- Verzamel informatie over de historie in de regio: wat is er al gedaan of ontwikkeld? Wat is goed gelukt en wat is minder goed uitgepakt.
- Stel vast of de focus en problematiek van het gebied/regio/thema aansluiten bij de mogelijkheden en de opleidingen van de HAN.
- Onderzoek wie met wat bezig is op bovenstaand terrein.
- Onderzoek welke samenwerkingsverbanden er nu al zijn, en sluit aan bij bestaande netwerkstructuren.
- Bepaal in welke mate het werken aan de lokale vraagstukken al lukt.
Bekijk en download tools
Maatschappelijke opgaven zijn complex. Die wil je met elkaar aangaan. Handel daarom niet alleen in het nu, maar kijk steeds vooruit en anticipeer op de situatie van morgen."
Bouwen aan strategisch partnerschap
Hoe werk je duurzaam en op een gelijkwaardige manier samen aan vraagstukken uit de praktijk? De onderstaande actiepunten helpen om een duurzame relatie op te bouwen.
- Krijg inzicht in de doelen en ambities die er zijn en welke van deze worden verdeeld tussen de stakeholders.
- Bepaal naar aanleiding van het groeimodel op locatie waar je moet starten en wat het beoogde doel is.
- Bepaal op welke wijze je samen gaat werken aan doelen.
- Bepaal wie op welke manier bijdraagt aan het realiseren van doelstellingen.
- Bepaal wat er georganiseerd moet zijn om aan de slag te kunnen gaan.
- Zoek naar financiering om duurzaam samen te werken.
Bekijk en download tools
Ga niet zelf het wiel uitvinden, maar haal veel op in andere Labs en Werkplaatsen. We hebben met elkaar zoveel ervaring en best practices ontwikkeld. Maak daar gebruik van!"