Overbetuwe (Elst), woensdag

De gemeente Overbetuwe bestaat uit 7 dorpen en is een gebied waar zorg- en welzijn flink in ontwikkeling is: naar meer preventief werken, in betere samenwerking tussen organisaties, waarbij wensen, waarden en mogelijkheden van inwoners centraal staan. Daarvoor hebben we studenten nodig die ons met een frisse blik helpen om deze ontwikkeling te ondersteunen. Dat doen ze door mee te doen, door nieuwe dingen uit te proberen, door nieuwe diensten op te zetten en/of door ideeën in te brengen. In Elst hebben we op het moment twee labs&werkplaatsen, die bijdragen aan de leerkring Overbetuwe: één op de woensdag en één op de donderdag. De lab&werkplaats op de woensdag richt zich van oorsprong op participatie, eigen regie en gemeenschapsvorming van kwetsbare inwoners en kan een goede voorbereiding zijn op de doelgroep ouderen, migranten en jongeren. Ook kun je ervaring opdoen met samenlevingsopbouw-vraagstukken.

werken aan een project

Leren en innoveren in de wijk

Je maakt kennis met de wijk, werkt samen met studenten, professionals en inwoners uit Overbetuwe en ontdekt wat jij voor hen kunt betekenen!

Daarmee zet je het werk voort waar vele studenten jou al met succes in zijn voorgegaan. Bouw mee aan een gezond Overbetuwe!

Afstemming tussen werkveld, docenten en studenten

We werken met wijkdocenten in Overbetuwe, die verbinder zijn tussen studenten, professionals en vrijwilligers in het gebied. De wijkdocenten begeleiden het leerproces, doen en denken mee.

Op woensdag is een wijkdocent in Sociaal cultureel centrum De Wieken aanwezig en is er gelegenheid voor overleg en afstemming met je medestudenten en wijkdocent. De plenaire bijeenkomsten, workshops of themalessen vinden plaats op woensdag.

Samen met de opdrachtgever uit het werkveld maak je samen met je projectteam afspraken over doel, aanpak en beoogd eindresultaat. Van jullie bijdrage wordt gedurende de week enige flexibiliteit gevraagd met het oog op activiteiten die plaatsvinden. Dit doen we in goed overleg.

Aan het eind van het traject sluiten we op een gezellige manier met elkaar af om de resultaten met alle betrokkenen te delen.

Studenten vertellen over hun ervaringen met Interprofessioneel PraktijkLeren (IPL). studiejaar 23/24.

Thema's

  • Eenzaamheid en ontmoeting
  • Armoede en omgaan met geld
  • Gezondheid en bewegen
  • Wonen, technologie en energie
  • Jeugd en opvoeding
  • GGZ en mentaal welbevinden

Aansluiting bij opleidingen

Deze thema's sluiten aan bij alle opleidingen in het domein Gezondheid, Welzijn en Sport.

Mogelijke opdrachten

  • Op uitnodiging van de gemeente Overbetuwe worden jaarlijks de 75-plussers in Elst benaderd voor een huisbezoek van vrijwilligers van Forte Welzijn. Met een leuke ansichtkaart worden ouderen uitgenodigd om in gesprek te gaan met een ouderenadviseur over wat er nodig is om langer thuis te kunnen wonen. Ouderen worden individueel bereikt met dit bezoek, en er kan in de veiligheid van de eigen omgeving worden doorgevraagd op onder meer gevoelens van eenzaamheid. De respons van ouderen op de mailingactie is te laag. Uitdaging is om met de opgedane ervaringen deze aanpak succesvoller in te richten voor meer deelnemers.
  • De Protestantse Gemeente Elst staat open voor iedereen en wil met een grote variëteit aan activiteiten een sociaal en spiritueel thuis zijn voor verschillende doelgroepen. Zo komen de jongeren bij elkaar op de woensdagavond, een groepje ouderen op woensdagochtend bij creatuur etc. Er wordt dus veel georganiseerd, maar er is weinig samenhang tussen deze groepen. Ze merken dat er in bepaalde doelgroepen eenzaamheid heerst, deze eenzaamheid wil de kerk stap voor stap verkleinen. De uitdaging is om achter de behoeften, wensen en uitdagingen te komen van de verschillende doelgroepen om vandaaruit ‘iets’ te organiseren waarbij alle groepen samenkomen en elkaar beter leren kennen, zodat er meer samenhang zal zijn.
  • De gemeente Overbetuwe zet zich samen met maatschappelijke partners in voor een dementievriendelijk Overbetuwe. Het aantal inwoners met (beginnende) dementie en andere zorgvragen zal de komende jaren toenemen gezien de toenemende vergrijzing. De verwachting is dat dit in het straatbeeld meer zichtbaar zal worden. Commerciële aanbieders zoals winkeliers, horeca-ondernemers en supermarkten krijgen hier meer meet te maken. Herkennen zij deze ontwikkeling en hoe gaan zij hier op een passende manier mee om, zodat iedereen mee kan blijven doen. Uitdaging om hier meer inzicht in te krijgen en waar nodig initiatief te nemen, zodat deze commerciële aanbieders met hun dienstverlening aan kunnen sluiten bij de behoeften van deze doelgroep.
Studenten vertellen over het project, waar ze in Heteren aan hebben gewerkt in studiejaar 23/24.

Samenwerkingspartners

De HAN geeft samen met regionale partijen in zorg, wonen, welzijn en onderwijs invulling aan de Leerkring Overbetuwe, die is opgezet vanuit www.zorgalliantie.nu

We werken hierin samen met een breed netwerk van partners in zorg, wonen en welzijn zoals:

Samen geven we invulling aan de volgende ambitie:

“De leerkring biedt een leer- en ontwikkelomgeving voor werkveld, onderwijs en onderzoek in welzijn, wonen en zorg om de onderlinge samenwerking tussen professionals en inwoners te verbeteren door vanuit een vraaggerichte en integrale aanpak inwonersbehoeften te verbinden aan bestaande of nieuw te ontwikkelen voorzieningen om inwoners in staat te stellen de uitdagingen rond zorg, welzijn, wonen en energietransitie aan te kunnen en met elkaar een krachtige gemeenschap te vormen.”

Praktische gegevens 

Contact

Wijkdocent
Corin Smaal | E Corin.Smaal@han.nl
Aanwezig op woensdag

Alliantiemakelaar
Jonathan van Deutekom | E j.vandeutekom@han.nl | T 06 - 45 67 49 60

Woensdag is de wijkdocent vast aanwezig. Wijkdocenten zijn verder flexibel en zijn er waar dat nodig is.

Locatie 
Sociaal Cultureel Centrum De Wieken
Ruimte 01
Pr. Irenestraat 49
6661 EA Elst

De Wieken is een centrum waar verschillende organisaties een plek hebben en waar veel sociale bedrijvigheid is. De bijeenkomsten met studenten zijn op de begane grond.

De lab/werkplaats biedt plek aan studenten Interprofessioneel Praktijkleren (IPL) en studenten Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW).