Sustainable Finance & Tax
Ondernemend Nederland staat voor een belangrijke opgave: sustainable (duurzaam) worden en blijven. Welke invloed hebben financieel specialisten op deze transitie? Hoe kunnen zij de transitie aanjagen? En hoe duurzaam is het businessmodel van deze financieel adviseurs zelf?
Meervoudige waarde voor klanten
De programmalijn Sustainable Finance & Tax, onderdeel van het lectoraat Futureproof Control, richt zich op kennisontwikkeling door middel van onderzoek. Kennis ten behoeve van financieel adviseurs voor het MKB van de toekomst. Onze focus ligt hierbij op belastingadviseurs, assurantieadviseurs, accountants en financieel planners.
Deze adviseurs hebben bestaansrecht als ze meervoudige waarde toevoegen voor hun klanten. MKB-ers hebben te maken met veel en impactvolle ontwikkelingen. Denk aan vraagstukken rond verduurzaming, digitalisering, arbeidsmarkt en innovatie. Dat vraagt om goede financiële begeleiding van een adviseur waar je op kunt vertrouwen.
-
Onderzoek
We helpen de financiële adviesmarkt en de bedrijven die zij adviseren op weg naar sustainable ondernemerschap. We voeren daarvoor toekomstgericht en toegepast onderzoek uit. De kennis die we ontwikkelen brengen we in het onderwijs voor financieel adviseurs van de toekomst in.
-
Onze kennis
We initieren en werken mee aan praktijkgericht(e) onderzoek en projecten. We delen graag de (tussentijdse) resultaten hiervan.
Sustainable Finance & Tax in 2 minuten
Wat heeft de programmalijn Sustainable Finance & Tax te bieden? In deze video van 2 minuten lichten we dat toe.
Fred de Jong
"De maatschappelijke rol van de financieel adviseur gaat mij aan het hart. Sterker nog: ik zie ook juist daar de toekomst, het bestaansrecht van de bedrijfstak. Kijken we naar het MKB, dan zien we dat daar geleidelijk het bewustzijn ontstaat. Als ik toekomstbestendig wil ondernemen, hoe doe ik dat dan? Het kan dan niet meer zijn dat ik winst maak ten koste van het milieu of ten koste van mensen die betrokken zijn bij de productie. Dan komt de vraag: hoe dan wel? Hoe doe ik op basis van ‘meer waarden dan alleen de financiële’ mijn investeringen? Hoe komt het risicomanagement eruit te zien? Kortom: hoe ziet mijn nieuwe businessmodel eruit?"
Ons team
We doen ons onderzoek met een team van betrokken lectoren, senior onderzoekers en docent-onderzoekers.
Financieel Economisch Management
In de Academie Financieel Economisch Management werken we vanuit de driehoek onderwijs – onderzoek – werkveld aan talentontwikkeling en ontplooiing van studenten en cursisten in het financieel-economisch domein, zodat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan welvaart en welzijn. We dagen ze uit om zich te ontwikkelen tot zelfbewuste professionals, die willen blijven leren.
Centrum Meervoudige Waardecreatie
Het associate lectoraat werkt nauw samen met het Centrum Meervoudige Waardecreatie.
Meervoudige waardecreatie is een organisatiestrategie. In die strategie creëert een organisatie met haar activiteiten niet uitsluitend financieel-economische waarde. Ook stuurt de organisatie expliciet aan op de realisatie van sociaal-maatschappelijke en ecologische waarde. In de praktijk leidt een dergelijke strategie tot een ‘triple win’. Er is winst voor de aandeelhouders, winst voor andere stakeholders en winst voor het natuurlijk ecosysteem. Een strategie van meervoudige waardecreatie draagt bovendien bij aan de toekomstbestendigheid van een organisatie en de samenleving.
Het meervoudig waardedenken is de inhoudelijke drijver van het Centrum Meervoudige Waardecreatie. Bij meervoudig waardedenken kunnen zes waardesoorten onderscheiden worden:
- Financiële waarde
- Natuurlijke waarde
- Sociaal relationele waarde
- Intellectuele waarde
- Menselijke waarde
- Materiële waarde
Een balans in deze zes waardesoorten zorgt voor toekomstbestendigheid.