groepsportret lectoraat balanced energy systems

De focus ligt op het ontwikkelen, modelleren en valideren van (hybride) energie management systemen, zogeheten (micro)grids. Daarbij wordt vanuit ‘use cases’ en met de inzet van de eigen test- en ontwikkelfaciliteiten haalbaarheidsstudies gedaan voor allerlei scenario’s. De aanpak is multimodaal (elektriciteit, warmte en waterstof) en transdisciplinair (technisch, economisch, sociaal en juridisch).

Projecten Flexible Energy Solutions

Zon als Bron voor en naast de Warmtepomp

In Nederland wordt aardgas voor het verwarmen van woningen uitgefaseerd. Warmtepompen lijken een goede oplossing, maar hebben nadelen en beperkingen. In dit project is onderzocht op welke manier de zon kan worden gebruikt om de prestaties van warmtepompen, bij toepassing in de bestaande bouw, te verbeteren.

Studenten testen een nieuwe manier om een warmtepomp met zonnepanelen te gebruiken op het IPKW in Arnhem

Slim Multi-User Energiesysteem met H2 opslag - Open Hofkerk Wolfheze

Het kleinschalige bouwproject ‘Open Hofkerk’ in Wolfheze is dé plek voor een stap richting duurzame oplossingen en vernieuwing in de bouw. Het project betreft 4 appartementen, die gerealiseerd zijn in de voormalige Open Hofkerk in Wolfheze en 4 nieuwbouw-woningen. Samen delen zij slechts één aansluiting op het elektriciteitsnet.

Project Open Hofkerk Wolfheze
SEECE, SEE, Lectoraat Balanced Energy Systems, Academie Engineering en Automotive, Smart Energy Hub

Netcongestie Vraagstuk Schoolgebouw in Arnhem

Het oude gebouw van een scholengemeenschap in Arnhem wordt vervangen door nieuwbouw op de oude plek. Deze nieuwbouw moet functioneren binnen de bestaande aansluiting op het elektriciteitsnet. Een grotere aansluiting is namelijk, als gevolg van netcongestie, niet mogelijk.

Alpo studenten kijken naar elkaar, terwijl de leraar naar een grote scherm kijkt

FIND-GO

Het lectoraat Balanced Energy Systems doet i.s.m. TenneT onderzoek naar slim assetmanagement in het project Framework voor Intelligent Netbeheer en Data Gedreven Optimalisatie (FIND-GO). Het elektriciteitsnet moet dynamischer gebruikt kunnen worden om golven op te vangen en constant te leveren. Hiervoor moet het assetmanagement van netwerkbeheerders verbeterd en toekomstbestendig worden.

Alpo studenten kijken naar elkaar, terwijl de leraar naar een grote scherm kijkt

Intelligent Reliability 4.0 (iRel40)

This project has the ultimate goal of improving reliability of electronic components and systems by reducing failure rates along the entire value chain. Within the iRel4.0 project, HAN focuses on developing a prototype for synthetic Partial Discharge generation (PD), PD measurement, signal amplification, signal acquisition for PD detection, and data analysis.

detailopname met isolator van converters HVDC (Hoogspannings-gelijkspannings-kabels). NorNed kabel tussen Nederland en Noorwegen.

HYDROUS

De hoofddoelstelling van dit project is de ontwikkeling en realisatie van een hybride energieopslagsysteem, op basis van waterstof-bromide redox-flow technologie en second-life batterijen uit elektrosche auto's. We willen binnen dit project een zo breed mogelijk inzetbaar energieopslagsysteem ontwikkelen.

Rendering  HyDrOuS en Smart Grids

IJVERGAS

Op zee wordt veel windenergie opgewekt. Het kost echter veel werk en geld om energie aan land te krijgen. Is het aantrekkelijker om een waterstoffabriek op zee te bouwen? Hier kan windenergie worden omgezet in waterstof en hoeft het niet naar de kust vervoerd. Dat wordt onderzocht in dit project.

SEE, windmolen kop
Maak kennis 

Ons team

Flexible Energy Solutions

Maarten van den Berg

Onderzoeker Energy Systems Built Environment, modellering gebouwen en warmte-opweksystemen, zoals warmtepompen
Portretfoto_dertigjarige-man_rossige-snor-en-baard_blauwe-ogen_fel-donkerblauw-overhemd-met-witte-bies-in-kraag_locatie-hal-R26

Leon Bunthof

Senior onderzoeker zonne-energie, duurzame warmteopwekking en duurzame energie in de gebouwde omgeving
Portretfoto van veertig+ jarige man, breed glimlachend met rossige snor en baard. Hij draagt wit overhemd en zwart colbert, rode stropdas en pochet met witte stippen.Locatie hal R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Ronald van Buuren

Onderzoeker Energietransitie, docent en onderzoeksbegeleider Elektrotechniek
Portretfoto, Gebloemde blouse en brildragend

Marijn Jongerden

Docent Master Engineering Systems, Onderzoeker duurzame energie, system modelling, machine learning
Portretfoto van veertig+ jarige man, breed glimlachend en een beetje kalend. Hij draagt een blauw overhemd met grove ruit en een wit onderhemd. Locatie-hal-R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Trung Nguyen

Onderzoeker Modelling & Control, Warmtesystemen, Artificial Intelligence in Smart Grids
Portretfoto van man dertiger. Aziatisch met bruine ogen en zwart haar. Lichtblauwe blouse zonder kraag. Locatie hal R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Wendy Pleket

Procescoödinator
Portretfoto van blond rossige jonge vrouw. Glimlachend met donkergroen jasje en shirtje. Locatie hal R26

Rob ter Steeg

Senior onderzoeker verduurzamen warmte-voorziening in de gebouwde omgeving, verbetering warmtepompen
Portretfoto van man, vijftiger met grijs kort haar. Hij draagt een blauw-wit-rood geblokt overhemd. Locatie-hal-R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Tanja Vermeulen

Procescoödinator
Portretfoto van vrouw van middelbare leeftijd met blond rossig haar en blauwe-ogen. Ze draagt een lichtblauwe blouse en een jasje met print. Locatie-hal-R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Onderzoekers van het lectoraat Balanced Energy Systems ontwikkelen slimme software die het energiesysteem kan aansturen. In het energiesysteem worden alle losse onderdelen aan elkaar gekoppeld om zo efficiënt mogelijk samen te werken.

Faciliteiten Flexible Energy Solutions

Smart Grid Demo Table

Uitleggen hoe een elektriciteitsnetwerk functioneert, is ingewikkeld. Dankzij de demotafel kunnen onze energie-experts de scenario’s delen met anderen. Met overheden en bedrijven bijvoorbeeld. Als een windmolenpark wordt aangelegd, kan de demotafel laten zien wat de invloed daarvan is. Hetzelfde geldt voor andere energietechnologie, zoals energieopslag. Waar in het netwerk kun je die het beste toepassen? De Smart Grid Demo tafel is mobiel, waardoor demonstraties op locatie tegen betaling mogelijk zijn.

Drie studenten van de masteropleiding Engineering Systems: Sustainable Energy bij de Smart Grid-demotafel.

HAN W@TTS_

Op de campus in Arnhem staan opslagsystemen, practicumsets voor elektrotechnieklessen en trainingssystemen waarin allerlei energiecomponenten aan elkaar gekoppeld zijn en nog veel meer. Het is een arsenaal aan energietechnologie die door verschillende partijen gebruikt kan worden voor onderwijs en onderzoek. Een groot voordeel van deze simulatietechnologie is dat men leert systeemdenken.

Master Engineering Systems Sustainable Energy student en docent bij de Lucas Nulle panelen.

Hybride leeromgeving Powerlab Industriepark Kleefse Waard (IPKW)

Het Powerlab of ESBE (Energy for Sustainable Built Environment) op HAN@Connectr - Industriepark Kleefse Waard, is een van de hybride leeromgevingen van de HAN waar onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven structureel met elkaar samenwerken op het gebied van duurzame energie in de gebouwde omgeving. Dankzij deze hybride leeromgevingen kunnen bedrijven en startups gebruikmaken van onderzoeksfaciliteiten en direct profiteren van nieuwe opgedane kennis uit onderzoek en van faciliteiten.

Overzicht van de container op het Mobility Innovation lab bij HAN Connectr op het IPKW. Een student werkt met metaal.

HAN Open Source Model for Dynamic Dwelling Simulations

Het HAN Open Source model for Dynamic Dwelling Simulation is een verzameling software die ontwikkeld is om woninginstallaties en de aansturing daarvan te simuleren. Het model omvat zowel modelleringstools voor bouwkundige modellen als modellen van klimaatinstallaties en is gericht op de simulatie van de interactie tussen beiden. Meer informatie: rob.tersteeg@han.nl

Hoe werkt de Smart Grid Demo Table?

Kennismaken met de energietransitie

Drie studenten van de masteropleiding Engineering Systems: Sustainable Energy bij de Smart Grid-demotafel.Bekijk volledige video
Hoe blijven we in balans en voorkomen we een black-out