Krachtige werkleeromgevingen (KWLO)

Hoe kunnen werkomgevingen zo worden (her-)ontworpen dat een krachtige werkleeromgeving ontstaat? Een omgeving die individueel, collectief en organisatie-leren én -werken optimaal en aantoonbaar ondersteunt en stimuleert. De HAN onderzocht welke elementen bijdragen aan het creëren van zo’n krachtige werkleeromgeving. Hieruit kwamen 13 ontwerpprincipes die hierop van invloed zijn. NB Inmiddels (maart 2025) hebben we besloten om aan deze 13 principes nog één basisprincipe toe te voegen: 0. psychologische veiligheid.

jonge mensen rond presentatie

Inbedden

De eerste ontwerpprincipes wijzen op het belang van een basis van 'psychologische veiligheid' en het belang van een ‘veranderkundig traject’ bij het vormgeven en ontwikkelen van een leerwerkomgeving. Voor succesvolle aanpassingen in de werkleeromgeving zijn niet alleen inhoudelijke interventies nodig, maar is het ook noodzakelijk deze interventies op een samenhangende wijze ‘in te bedden’ in de organisatie. Onderstaande ontwerpprincipes helpen daarbij.

Let op! Bij elk van de principes vindt u óók een aantal 'kennissnacks'. Dat zijn interessante artikelen (om te lezen), video's (om te kijken) of podcasts (om te luisteren). De kennissnacks hebben allemaal direct of indirect betrekking hebben op dat ontwerpprincipe. 

Smakelijk Weten!

Aanbieden

De volgende vier ontwerpprincipes zijn gericht op het aanbieden van mogelijkheden in de werkomgeving ten behoeve van verschillende vormen en functies.

Aanbrengen van verdieping

De vorige ontwerpprincipes hadden betrekking op het aanbieden van mogelijkheden voor verschillende vormen en functies van leren in het werk. Maar met het aanbieden van mogelijkheden alleen, ben je er nog niet als organisatie. Om te proberen het maximale uit de aangeboden leermogelijkheden te halen, óók qua werkopbrengst, productiviteit of innovatie, kunnen eveneens bewust activiteiten worden ontworpen en geïmplementeerd. De volgende ontwerpprincipes gaan hier nader op in. 

Voorbereiden en verleiden

Het optimaliseren van leren in aangeboden mogelijkheden kan belangrijke voordelen voor medewerkers en organisatie opleveren. Maar medewerkers moeten de aangeboden mogelijkheden dan wel kunnen, willen en mogen gebruiken. De laatste vier ontwerpprincipes richten zich daarom op het voorbereiden van medewerkers en hun (bege)leiders op het werken in de nieuwe leerwerkomgeving en hen te verleiden om daar maximaal gebruik van te maken.

Kaartenset KWLO

Sinds 2025 hebben we een heel handige Kaartenset KWLO voor u klaar liggen. Deze kaartenset helpt de discussie op gang te brengen rond de 13 ontwerpprincipes.

Meer weten of meteen bestellen?

Mail naar joost.wanders@han.nl. Hij kan u er alles over vertellen.