Onze kennis

Het Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp deelt graag kennis met het onderwijs en het werkveld. Lees hier onze artikelen en publicaties. Deze zijn beschikbaar voor iedereen op onze site. Leraren, besturen of opleiders kunnen deze (met in achtneming van de creative commons licentie: met naamsversmelding en niet commercieel) gebruiken.

Stockfoto van opengeslagen boek met wazige achtergrond, mooi gebogen vormen

Publicaties

Vanuit het Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp zijn vele publicaties verschenen. Bekijk het overzicht van al deze publicaties in de hbo-kennisbank.

Studenten Logopedie krijgen les over behandeling kind

Afgeronde projecten met onze kennisproducten

Kennisupdate werkzame factoren in de jeugdhulp

Welke werkzame factoren spelen een belangrijke rol in het realiseren van effectieve hulp aan jeugdigen en gezinnen? In binnen- en buitenland wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Het lectoraat WFJO zet deze kennis uit nationale en internationale onderzoeken op een rij.

Stockfoto van gezin voor rapportage kennisupdate

Handen in 1 voor multiprobleem gezinnen

Er is veel ervaringskennis, praktijkkennis en wetenschappelijke kennis beschikbaar over gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Maar hoe vertaal je dit naar opleidingen in het hbo? En hoe zorg je dat dit aansluit bij en aanvullend is op het bestaande onderwijsaanbod?

in park die hand van ouder vasthoudt

Samenwerken aan ambulante (Gezins)hulp (SWAG 1.0)

Goede samenwerkingsrelaties van professionals met cliëntsystemen én met betrokken andere hulpverleners zijn belangrijk. Ze voorspellen het resultaat van hulp aan jeugdigen/ gezinnen. Uit dit onderzoek volgt een procesevaluatie, training, leerlijn en meer.

Steunfiguren in de jeugdzorg

We onderzochten de samenwerking tussen jeugdprofessionals, gezinnen en steunfiguren uit het eigen netwerk. Een steunfiguur biedt steun aan een jongere en/of anderen in het gezin vanuit een bestaande sociale relatie die natuurlijk ontstaan is. Denk hierbij aan familie, buren, vrienden of bekenden.

steunfiguren huiswerk

Alliantiegericht werken voor sociale professionals

Wat is alliantie? Wat is het belang daarvan? Welke werkwijze wordt gehanteerd bij alliantiegericht werken voor sociale professionals? In dit project geven we handvatten en tips onder andere door middel van kennisclips.

Zo thuis mogelijk

Jongeren horen thuis en als dat niet kan zo thuis mogelijk! Dat is de visie van Entrea Lindenhout. Om dit te realiseren is er een transformatie van de woonvormen en manier van werken in gang gezet. Dit project evalueert deze transformatie, vanuit het perspectief van jongeren en medewerkers.

Mannelijke pedagoog aan het werk. Pedagogiek. Stockfoto voor Nieuwsartikel.