Jos Sanders

Hoe maken we een leven lang ontwikkelen voor iedereen iets vanzelfsprekends? Daar doe ik onderzoek naar. Het blijkt dat positieve leerervaringen daarbij een belangrijke rol spelen. Leren moet zinvol zijn. De doorbraak op Leven Lang Ontwikkelen begint dus met inzicht in positieve leerervaringen die mensen opdoen.

Leren tijdens de beroepsloopbaan jos sanders

Door formeel, informeel en non formeel leren. Op het werk, op school of in de vrije tijd. Want leven lang ontwikkelen doen we al. Maar hoe maken we het inzichtelijk, nemen we er wat meer regie op en benutten we zelf, als organisatie en als regio of land al dat menselijke kapitaal optimaal? Dat drijft mij.

Sinds februari 2018 ben ik als lector Leren tijdens de Beroepsloopbaan verbonden aan de HAN. Inmiddels heb ik ruim 20 jaar ervaring met het uitvoeren en leiden van toegepast wetenschappelijk en praktijkgericht (actie)onderzoek naar duurzame inzetbaarheid. De rode draad in mijn onderzoek? De ontwikkeling, implementatie en evaluatie van zowel beleid als interventies gericht op verduurzaming van de inzetbaarheid van met name praktisch geschoolden. Ik promoveerde aan de Universiteit Maastricht op dit thema. Naast mijn functie als lector werk ik onder anderen als senior research scientist bij TNO.

Meer weten over mijn onderzoek? Lees dan dit interview!

Over Jos

Expertises:

  • Leven lang ontwikkelen
  • Human Resource Management
  • Onderwijs en arbeidsmarkt
  • Arbeid en Organisatie Psychologie
  • Loopbaanontwikkeling

Nevenfuncties

Op het moment vervul ik de volgende redactionele en bestuurlijke taken:

  • Senior research scientist bij TNO, team future of work
  • Lid redactie Tijdschrift voor HRM
  • Lid redactie Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken
  • Lid Raad van Advies Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid
Lectoraat
 

Human Capital Innovations

De meeste mensen houden ervan nieuwe dingen te leren en zichzelf uit te dagen. Maar veel mensen leren liever met hun handen dan met hun hoofd. Ons lectoraat zoekt manieren om een leven lang ontwikkelen vanzelfsprekend te maken.

jonge mensen rond presentatie

Nieuws en artikelen

Twee deelnemers van de post-hbo-Bedrijfskunde hebben een overleg tijdens de pauze
Duurzaamheid en innovatie vierenWinnaars HAN Green Awards 2024
Winnaars HAN Green Award
Post-hbo Bedrijfskunde, samenwerken, post-it, plakken, brainstormen, scrum, 2022
Slotbijeenkomst Project Leercultuur MKBDuurzame leercultuur verankerd in Gelderse bedrijven
Sarah Detaille en Mechteld Lengkeek van het lectoraat Human Capital innovations bij de slotbijeenkomst van het project Leercultuur MKB.
arbeidsdeskundigheid samen praten project suzanne van hees
Beeldmerk voor de Pitstop XL Fit door de nacht. Kantoorgebouw in de nacht, verlicht.
Handreiking geeft publieke professionals houvastArbeidstoeleiding vrouwelijke statushouders
Twee vrouwen in gesprek in een kantoorsetting. Ze lachen en hebben een laptop en papieren.

Projecten

op weg naar een skills based arbeidsmarkt

In dit project stimuleren we werkgevers in zorg en welzijn bij het in de praktijk brengen van de skillsgerichte arbeidsmarkt. We helpen deze organisaties om skills van hun werknemers te beschrijven, (h)erkennen, valideren en vinden, met als doel die optimaal te benutten en door te ontwikkelen.

zorgprofessionals overleggen. eenmalig te gebruiken voor WZW handreiking nieuwsbericht.

HC Praatcafé

We helpen vakbond HZC om hun instrument 'HC Praatcafé' te testen, onderbouwen en door te ontwikkelen. Doel is een valide instrument te ontwikkelen dat medewerkers en werkgevers in de sector infra bewust maakt van het belang van werkvermogen en duurzame inzetbaarheid en hen tot actie stimuleert.

Man met veiligheidshelm en oranje werkjas checkt  de bouwtekening onder een viaduct in aanbouw.

Duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals

Zorgprofessionals van de Intensive Care (IC), Spoedeisende hulp en ambulance maken vaak ingrijpende gebeurtenissen mee. Dat heeft invloed op hun welzijn en geeft mogelijk uitval. In dit project is de duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals onderzocht en een aanpak ontwikkeld voor ondersteuning van de duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals.

Studenten Medische Hulpverlening in operatiekleding lachen

Goed werkgeverschap

Binnen de bouwsector, schoonmaakbranche en facilitaire diensten werken vaak kwetsbare doelgroepen, zoals flexwerkers en laaggeschoolde medewerkers. Voor hen is het een extra uitdaging om duurzaam aan het werk te blijven. Hoe motiveren we werkgevers om hun medewerkers te ondersteunen?

geeft uitleg over koken

Pilot skillshub Euregio

Sinds november 2020 doet de HAN met de Gemeente Nijmegen, de Stadt Duisburg en de Stadt Moers onderzoek. Dit gebeurt in het project ‘Pilot Skillshub Euregio’ (INTERREG VA NL-D). Het is de gezamenlijke basis voor een meer op skills gebaseerde Euregionale arbeidsmarkt.

in gesprek op kantoor

Succesvol ouder worden in zorg en welzijn

Zorgverleners kunnen tegen vraagstukken aanlopen rondom de werk-privé balans. Hoe kun je een kwetsbare zorgverlener het beste ondersteunen? En welke zelfmanagementvaardigheden kan hij of zij zelf inzetten? Daarover gaat dit project: Succesvol ouder worden in zorg en welzijn.

en docent overleggen

Adoptieve organisaties in zorg en welzijn

Zorgorganisaties staan voor een grote uitdaging waarbij ze moeten innoveren en tegelijkertijd de reguliere zorg moeten blijven bieden. Dit project heeft als doel om zorgprofessionals, managers en vernieuwers te voorzien van methodieken, kennis en nieuwe samenwerkingsvormen, zodat zij de tegengestelde processen van het exploratieproces (change) en het exploitatieproces (run) in de organisatie leren herkennen en hierop kunnen anticiperen door deze te verbinden.

Skillslab-Coassistenten

Leerambassadeurs: implementatie en evaluatie

Leerambassadeurs zijn speciaal getrainde werknemers die collega’s stimuleren met scholing en ontwikkeling aan de gang te gaan. In dit project ontwikkelen we kennis over effectieve inzet van leerambassadeurs in Nederland. We passen dit gelijk toe in de implementatie en evaluatie van leerambassadeurs.

HAN Employment adviseur schudt handen met een werkgever

House of Skills 2.0 - Doorontwikkeling Skills Paspoorten

Met het Skillspaspoort 2.0 verkrijg je inzicht in je actuele skills en kun je deze aantoonbaar maken. We onderzoeken hoe het Skillspaspoort kan helpen bij het intreden in en reizen over de arbeidsmarkt. Vergelijkbaar met een diploma of branchecertificaat, maar dynamischer, vollediger en actueler.

jonge mensen rond presentatie

Lokale ondersteuning inclusief werkgeverschap

Werkgevers die kwetsbare doelgroepen een kans willen geven, lopen te vaak tegen belemmeringen aan. Dit project wil daar iets in veranderen. We bieden lokale ondersteuning aan inclusieve werkgevers en sociaal ondernemers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan (willen) nemen.

Publicaties

Op geregelde basis publiceert Jos Sanders over zijn onderzoek. Je bekijkt zijn publicaties hier.

Leren tijdens de beroepsloopbaan jos sanders
Blijf op de hoogte

Abonneer op onze nieuwsbrief

Voor actuele en betrouwbare kennis rondom zwaartepunten, schrijf je jezelf in op onze nieuwsbrief om maandelijkse updates te ontvangen met de gang van zaken.