Maaike Hermsen

Dilemma's in de dagelijkse zorg aan kwetsbare cliënten, ze moeten een kompas zijn bij het doen van onderzoek. Mijn expertise is (het stimuleren van) morele reflectie op het goede leven, goede zorg en ondersteuning aan kwetsbare burgers.


Interne overtuigingen, waarden en normen van begeleiders zijn bepalend voor de wijze waarop zij ondersteuning bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Wanneer vinden we gedrag bijvoorbeeld ontregelend en hoe kijken we naar mensen met een beperking? Welke (voor)oordelen leven er?

Begeleiders geven aan dat het helpt om die overtuigingen te kennen bij de zoektocht naar goede zorg en bij het aangeven van grenzen. In ons onderzoek dragen we bij aan het stimuleren van morele reflectie op het goede leven en op goede zorg voor (aankomende) professionals. Daarnaast proberen we met inzichten van ons inclusieve onderzoek de kwaliteit van de zorg te verbeteren door de mens met een verstandelijke beperking en zijn naasten centraal te stellen. 

Lector Maaike Hermsen

Over Maaike

Expertises

  • Professionalisering begeleiders
  • Samenwerking met ervaringsdeskundigen
  • Netwerkgericht werken

 

Lectoraat Ethiek van verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking

Wij doen onderzoek naar het verbeteren van een betekenisvolle verbinding met mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten. Dit doen we samen met partijen uit het werkveld. Wbekijken vooral hoe normatieve professionalisering van beroepskrachten kan bijdragen aan ondersteuning van deze groep. 

Nieuws

HEAR HEAR - Storytelling en ProtestquiltQuilt van gedeelde ervaringen over uitsluiting
Ethiek van verbinding. Bezoeker Rob Quilt. Hear Hear
STERKPLAATS studenten lopen stage bij lectoraat Belangrijk de ervaringsdeskundige bril mee te nemen
STERKplaats, Portret Rob
Promotie Dries de MoorDe betekenis van het goede leven
Foto voor bij onderzoek op zorgboerderij, Dries de Moor
Project Zichtbaar maken wat werkt van HAN Lectoraat Ethiek van Verbinding voor mensen met een verstandelijke beperking
Vrouwelijke studenten HAN International-Social-Work volgens een creatief vak drama op de HAN, Kapittelweg 33
Het vrijdagproject Art-based Communities"Een taal die we allemaal spreken is kunst"
Verf op palet
blij confetti feest
studenten groep werkoverleg man vrouw
Profiel Zorg van de voltijdopleiding Social WorkStudenten en onderzoekers houden elkaar scherp
tekstbalonnen maken voor onderzoekend handelen

Projecten

Werken aan Samenwerken

Zorg en hulpverlening moet toegankelijk zijn voor iedereen. Toch haken veel mensen af. 1 van de redenen, is een gebrekkige samenwerking. Niet alleen tussen burgers en professionals, maar ook tussen professionals onderling. In dit project onderzoeken we domeinoverstijgend wat werkt in samenwerken.

Handen in een kring vormen samen een ster. metafoor voor inclusie

Sociale rechtvaardigheid door 'art-based communities'

Mensen met een verstandelijke beperking leven nog te vaak in een sociaal isolement. Hoe kunnen zij gelijkwaardiger deelnemen in onze samenleving? Art-based communities waarin mensen met en zonder beperkingen samen kunst maken zijn wellicht een goed middel voor een sociaal rechtvaardigere samenleving.

voor schilderdoek

Ambassadeursleergang

Onderzoek naar de ambassadeursleergang voor mbo- en hbo-medewerkers met een verpleegkundige, verzorgende of agogische achtergrond is belangrijk. Wat is de meerwaarde? Nieuwe inzichten dragen bij aan het optimaliseren van de leergang.

International Social Work, Docent student samenwerken college creatief

in Goeden Doen

Mensen met een verstandelijke beperking wil je zo goed mogelijk ondersteunen. Daarbij is het niet alleen belangrijk te luisteren naar hun wensen en behoeften, ook de normen en waarden van hun naasten en zorgprofessionals tellen mee.

Twee vrouwen aan tafel met laptop, verstandelijke beperking

Het Waardenkompas

Het waardenkompas is een gesprekstool voor professionals in de gehandicaptenzorg. Het waardenkompas helpt je reflecteren. Individueel, binnen een team of in gesprek met cliënten en hun naasten. Tegen welke (ethische) dilemma’s loop je aan? Hoe ga je daarmee om?

Collega's van het Centrum Meervoudige Waardecreatie in overleg en aan het werk.

Verbeelding van het goede leven

De invulling van het goede leven is voor een ieder persoonlijk. Daarom is het opvallend dat visies van zorgorganisaties, maar ook van landelijke en internationale overheidsdocumenten, vaak voorschrijven wat een ‘goed leven’ voor mensen met een verstandelijke beperking is.

International Social Work. Drie studenten in gesprek. De middelste heeft een laptop. Ze zitten er relaxt bij.

EVB+ in beeld 

Bij EVB+ in Beeld doen we praktijkgericht onderzoek naar de bevorderende en belemmerende factoren in de begeleiding van mensen met een ernstige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+).

en gehandicapte dochter in rolstoel in keuken

Betekenisvol samenwerken

Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA heeft een subsidie verleend voor de SPRONG-groep ‘Betekenisvol Samenwerken’. Deze SPRONG-groep richt zich op het bevorderen van participatiemogelijkheden van jongeren en (jong)volwassenen die op langdurige zorg zijn aangewezen.

studenten groep werkoverleg man vrouw

Zintuigenlabo

Hoe maken we vanuit onze zintuigen contact? De STERKplaats Nijmegen en het Lectoraat Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking zijn het zintuigenlabo opgestart om dit te onderzoeken. We zijn een groep met ervaringsdeskundigen, coaches, onderzoekers, studenten en docenten.

Project Zichtbaar maken wat werkt van HAN Lectoraat Ethiek van Verbinding voor mensen met een verstandelijke beperking, vormgever Sanneke Duijf

Zichtbaar maken wat werkt

In dit project zoeken we naar positieve ervaringen in de samenwerking tussen volwassenen met een verstandelijke beperking die wonen op een woonvorm, hun naasten en hun begeleiders. We willen zichtbaar maken wat werkt.

zichtbaar maken wat werkt gieter regenboog

Publicaties

Er verschijnen regelmatig publicaties van Maaike Hermsen met betrekking tot haar onderzoeken rondom het onderwerp 'Ethiek van verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking'. Een overzicht van alle publicaties vind je hier.

Blijf op de hoogte
 

Wat speelt er bij dit lectoraat en de andere lectoraten van de Academie Mens en Maatschappij? De nieuwsbrief wordt 3 maal per jaar verzonden en geeft je bronnen voor sociale inspiratie.