Minke Nieuwboer
Mensen die thuis zorg nodig hebben, verdienen een wijkverpleegkundige die excelleert in vakinhoud, samenwerking en communicatie. Mijn drive is om de wijkverpleging flink vooruit te helpen, door praktijkgericht onderzoek en actuele kennis voor studenten. Aan professionalisering is nog veel te doen.
Onze focus ligt op de volgende vragen: hoe zorg je voor een objectieve indicatiestelling? Hoe vul je je rol beter in bij palliatieve zorg en wijkgerichte preventie? En hoe doe je dat interprofessioneel en afgestemd met andere disciplines? We ontwikkelen en verspreiden kennis en goede praktijkvoorbeelden.
Mijn doel is om samen met een enthousiast team van wijkverpleegkundigen, studenten, docenten en onderzoekers te werken aan professionele wijkverpleging. Er wordt veel verwacht van de wijkverpleging, zeker sinds zij verantwoordelijk zijn voor de indicatiestelling van verpleegkundige zorg bij mensen thuis.
Wijkverpleging en ouderenzorg
Na mijn hbov-opleiding stapte ik in de jaren tachtig als ‘wijkzuster’ in Nijmegen op de fiets. Al gauw combineerde ik die baan met de studie Verplegingswetenschappen. Eind jaren negentig volgde de overstap naar expertisecentrum Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging (LCVV). Later werd ik beleidsmedewerker voor transmurale zorg en netwerksamenwerking in het Radboudumc Nijmegen. Daar ging het voor mij om de begeleiding van veel projecten in de eerste lijn over wijkgerichte preventie en ouderenzorg.
Opzetten netwerken en onderzoek
Vanuit het Radboud Alzheimer Centrum werkte ik mee aan het opzetten van meer dan 40 lokale netwerken voor kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers en aan praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. In 2019 ben ik gepromoveerd op het onderzoek ‘Interprofessionele communicatie en klinisch leiderschap bij de ontwikkeling van netwerkzorg in de eerste lijn’ aan de Radboud Universiteit.
Implementeren en innoveren
Als adviseur bij adviesgroep Procesverbetering en implementatie, als coördinator van Netwerk 100 en als onderzoeker bij het Radboud Alzheimer Centrum ben -en blijf- ik vanuit het Radboudumc betrokken bij innovaties en samenwerking in de ouderenzorg. Op 1 april 2021 ben ik benoemd tot lector Wijkverpleging bij de HAN.
Beter samenwerken dan concurreren
In de rubriek Aan tafel met ..., in het Tijdschrift M&G 21 nr. 4 en online V&VN online, komen professionals aan het woord die inspireren. Niet alleen hun functie, maar ook lef, enthousiasme en visie zijn aanleiding voor een interview. In december 2021 kwam ik hierin als volgt aan het woord:
Naar een toekomstgerichte wijkverpleging
De installatie van Minke als lector heeft plaatsgevonden op donderdag 31 maart 2022. Na een mini-symposium en workshops volgde haar intreerede:
Back to the Future
De thema’s die Minke in het lectoraat centraal stelt zijn:
- Preventie en vroeg-signalering
- Professionalisering en
- Aansluiting onderwijs en praktijk
De intreerede van Minke als lector staat uitgebreid beschreven in het boekje:
Video Back to the future
De live-stream van de intreerede is te zien via de video:
Nevenfuncties
Momenteel vervul ik de volgende functies:
- Bestuurslid Stichting Publicaties Verpleegkundigen en Verzorgenden (SPVV)
- Coach voor Ambassadeursprogramma Wijkverpleging (V&VN)
- Voorzitter Stichting Zorg voor Burgerinitiatieven
Lectoraat Wijkverpleging
De transformatie naar het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg en naar het geven van de juiste zorg op de juiste plek. De eerstelijns zorg speelt hierin een cruciale rol. De beroepsuitoefening van (aanstaande) zorgprofessionals krijgt hierdoor een nieuwe invulling. Het lectoraat Wijkverpleging buigt zich over deze vragen.
Publicaties
Er verschijnen regelmatig publicaties over eerstelijnszorg en wijkverpleging. Bekijk het overzicht van alle publicaties.