Stijn Hoppenbrouwers

‘Ingeblikte’ informatie en kennis worden steeds meer gebruikt in en doorgegeven met digitale middelen, met een groeiende rol voor AI en Data Science technieken. Slim, effectief en gebruikersgericht omgaan met data en kennis speelt echter al decennia een centrale rol in de ICT.

Portretfoto Stijn Hoppenbrouwers. Lectoraat MBIS Arnhem. Academie IT en Mediadesign.

Op basis van mensgerichte inzichten uit de taalwetenschap, computerwetenschap, organisatiekunde en socio-technische systemen streeft Stijn naar betere manieren om mensen en organisaties te ondersteunen in het effectief en met de menselijke maat omgaan met data, informatie en kennis.

De driehoek mens-taal-computer

Het goed digitaal vormgeven en benutten van informatie en kennis drijft op een hechte integratie van menselijk en machinaal vernuft. Al tijdens mijn studies Taalkunde werd ik gefascineerd door de driehoek mens-taal-computer. Mijn PhD in de computerwetenschap bracht mij in het hart ervan. Ik werk nu zo’n 30 jaar als docent en onderzoeker in het spanningsveld tussen taal, informatie, kennis, gebruikers en systemen. Ik werk daarbij graag samen met andere vakgebieden. Naast mijn werk bij het HAN Lectoraat Data & Knowledge Engineering ben ik verbonden aan de Radboud Universiteit (afd. Data Science). Ook ben ik medeoprichter van de HAN deeltijd Master Applied Data Science. 

Over Stijn

Expertises:

  • Informatie- en Kennissystemen
  • Data & Knowledge Architecture
  • Data Engineering & -Management
  • Knowledge Engineering & -Management
  • Requirements Engineering 
  • Collaborative Knowledge Elicitation & Modeling 
  • Domain Modelling
  • Conceptual Modelling & Ontologies
  • Design Science Research

projecten

Bird's Eye Perspective (BEP27)

In het project Bird’s Eye Perspective (BEP27) ontwikkelen we samen met de Hogeschool Utrecht door naar een leeromgeving 3.0 waarin wij de mogelijkheden van conversatie analyse en algoritmes toepassen op sociale media berichten. 

Groepje studenten werken samen aan een ronde tafel in de gang, werkplek in LvS10. Kijken samen naar de laptop.

Kennisplatform

De lectoraten van de Academie IT & Mediadesign werken samen aan een prototype voor een ‘kennisplatform’ voor de ondersteuning van de informatie-en kennisflow in en tussen projecten in HAN onderzoek en onderwijs. Het platform maakt daarbij gebruik van AI-gerelateerde technieken.

Rapport en project kennisupdate alliantiefactoren

ICAI Lab for Energy Grids

Momenteel wordt de adoptie van hernieuwbare energie vaak beperkt door de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. In het ICAI Lab wordt gewerkt aan de inzet van AI om het ontwerp en de werking van het elektriciteitsnet te verbeteren. De HAN ondersteunt dit lab in de vorm van kennisoverdracht.

smart grid, zonnepanelen, windmolen, electriciteitsmasten

DEMAND

Organisaties beschikken vaak over vele dataketens. Hoe meer datastromen, hoe complexer het geheel en hoe groter de behoefte aan structuren om deze te integreren en te managen. Het project DEMAND helpt data-gedreven organisaties die hier hulp bij willen met nieuwe methodologieën en tooling.

Vrouw en data

Flexibele werkinstructies

Effectieve werkinstructies stellen mkb werknemers beter in staat om de assemblage goed uit te (blijven) voeren in een omgeving met variëteit. In het project Flexibele werkinstructies willen we onderzoeken hoe werkinstructies contextgevoelig en flexibel gemaakt en gebruikt kunnen worden.

smart industry deeltijd fabriek

The Organized Digital Factory

We ontwikkelen voor mkb-maakbedrijven een Operations Digital Twin om doorlooptijden kort en betrouwbaar te maken. Productieplanning en -besturing is complex en de traditionele wijze is te statisch: realtime procesbeheersing is belangrijk. Een ODT plant optimaal en reageert realtime op wijzigingen.

Man met tablet kijkt naar robotarmen in Digitale Fabriek

Regelspraak

De taal waarin de Belastingdienst regels uitdrukt heet Regelspraak. Een beperkte taal, speciaal bedoeld om belastingregels mee te (be)schrijven. Regelspraak moet precies kloppen, juridisch en technisch. Hoe evalueer en test je Regelspraak en de uitbreiding ervan? Dat is waar dit project om draait.

voor bij project regelspraak

Praktische predictie

Bij de meeste patiënten met beginnende rugklachten gaat de pijn snel over. Soms wordt het juist chronisch. Als fysiotherapeut wil je het herstel zo snel mogelijk goed inschatten. En de behandeling hierop aanpassen. Een praktisch en toetsbaar instrument is daarbij nuttig.

corrigeert houding van een patiënt op een fiets 

Het lectoraat Data & Knowledge Engineering

Ons lectoraat past inzichten uit onder andere data-, informatie- en taalwetenschap toe in het ontwerp van informatie- en kennissystemen (applicaties; platforms). We doen praktijkgericht onderzoek naar het doelbewust, effectief en met hoge kwaliteit opsporen, vergaren, creëren, representeren, valideren, managen en toepassen van data en (expliciet beschreven) kennis. 

met brein

Nieuws

Samenwerking AIM met Alliander
Erik Jansen en Marijn Siebel in Klarendal voor project SCEPA
Software met adaptief vermogenResultaten COOK3R SIM-project gepresenteerd
De slimme kookplaat, de COOK3R SIM
AI en de energietransitieHet evenwicht tussen mens en machine
De mens speelt een belangrijke rol in het succes van Artificial Intelligence in de energietransitie
DubbelinterviewData om van te leren
Academie IT en Mediadesign. Portretfoto Stijn Hoppenbrouwers en Astrid Hoge.
kinderen op laptop
Handen werken aan een laptop, stethoscoop
null

Publicaties

Er verschijnen regelmatig publicaties van Stijn Hoppenbrouwers met betrekking tot zijn onderzoek rondom het onderwerp 'Data & Knowledge Engineering'.

Stockfoto met laptop, papieren en financiën voor publicatie van het associate lectoraat Sustainable Finance & Tax van AFEM.

Kennispartners en netwerken

Stijn werkt met deze kennispartners en netwerken samen:

  • Hogescholen en universiteiten

    Denk onder meer aan

    • Radboud Universiteit (Nijmegen),
    • Universiteit Utrecht (Informatica/Informatiekunde),
    • Fontys Hogeschool Tilburg, Saxion Hogeschool (Enschede), 
    • Hogeschool Windesheim (Zwolle),
    • Luxemburg Institute for Science & Technology (Luxemburg)
    • TU/e (Eindhoven) en
    • Johannes Kepler Universität (Linz, Oostenrijk).
  • (Semi-)overheden

    Denk aan:

    • Gemeente Arnhem,
    • Provincie Gelderland,
    • The Econonomic Board (Gelderland),
    • Oost NL,
    • Belastingdienst,
    • Kadaster
    • en het CBS.

Nevenfuncties

Op het moment vervul ik de volgende nevenfuctie:

  • Lid van de deskundigencommissie EFRO-Oost 2021-2027
Blijf op de hoogte
 

Met de digitale nieuwsbrief IT en Mediadesign blijf je op de hoogte van nieuws en de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en onderwijs in de academie.