Ton Satink
Hoe zorgen we ervoor dat mensen met neurologische aandoeningen zo lang mogelijk een betekenisvol leven kunnen leiden? Hoe kan neurorevalidatie bijdragen aan het vergroten of het behoud van de ervaren gezondheid van deze mensen, waarbij de neurorevalidatie als persoonsgerichte en geïntegreerde zorg wordt aangeboden in de eigen leefomgeving van cliënten, al dan niet met technologie? Samen met de praktijk en het lectoraat pakt Ton deze vragen met hart en ziel op.
Neurorevalidatie betekent (bijna) per definitie revalidatiezorg die geïntegreerd wordt aangeboden. We zien een transitie van intramurale revalidatie en zorg naar de eigen leefomgeving van de cliënt. Waar voorheen vooral multidisciplinaire teams in instellingen specialistische neurorevalidatie aanboden, zien we nu innovatieve netwerken van neurorevalidatie in de 1e lijn ontstaan. In deze netwerken weten professionals uit zorg, revalidatie en welzijn elkaar steeds beter te vinden. Deze transitie en ontwikkeling van specialistische revalidatiezorg (alsmede het bevorderen van eigen regie, zelfmanagement en participatie in dagelijkse activiteiten van cliënten én de naasten) willen we als lectoraat Neurorevalidatie- Eigen regie en Participatie graag ondersteunen door middel van praktijkgericht onderzoek. We vertalen ons onderzoek in de praktijk naar het onderwijs (o.a. via de master Neurorevalidatie en Innovatie), om nieuwe professionals in de neurorevalidatie op te leiden.
Het Lectoraat Neurorevalidatie - Eigen regie en Participatie
Doordat Nederlands vergrijst, zien we de komende jaren een toename van patienten met neurologische aandoeningen. Dat vraagt behalve om nieuwe revalidatietechnieken en behandelmethoden om goed opgeleide professionals. Dat vraagt om nieuwe kennis.
Publicaties
Er verschijnen regelmatig publicaties van Ton Satink met betrekking tot zijn onderzoeken rondom het onderwerp 'Neurorevalidatie'.
Nevenfunctie
Ton heeft de volgende nevenfunctie:
- Stafdocent European Masters of Science in Occupational Therapy
- Lid klankbordgroep Ergotherapierichtlijn Hersenletsel