Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Avond
Proefcollege, meelopen
  • 27nov
    Open Avond
    Nijmegen - 17:00 - 21:00
  • 27nov
    Online Open Avond
    Nijmegen - 17:00 - 21:00

Dit is je studie

Met de duale associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening zet je snel een flinke stap in jouw loopbaan. Je brengt je nieuwe vaardigheden direct in de praktijk op je werkplek en volgt flexibel onderwijs. Zo vorm je jezelf in 2 jaar tot medewerker op niveau 5.

4 studenten Ad Sociaal Financiële Dienstverlening lopen door de hal.

De opbouw van je studie

De associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening duaal duurt 2 jaar. Daarin volg je 4 modules van een half jaar. Voor de opleiding in Nijmegen hebben we de ‘brede schuldenaanpak’ vertaald in twee beroepsrollen die de basis vormen voor het programma van de opleiding:

  • De financiële hulpverlener ontzorgt mensen in financiële problemen. In deze rol creëer je overzicht met de cliënt, ondersteun je de cliënt en bekijk je samen wie en wat nodig of mogelijk is om perspectief te krijgen. Je signaleert en agendeert sociaal rechtvaardig beleid en handelt ook preventief om (verdere) financiële zorgen te voorkomen.
  • De sociale hulpverlener begeleidt de cliënt stress sensitief en motiverend om uit de financiële zorgen te komen. In deze rol breng je ‘de menselijke maat’ in de praktijk van alledag. Je stelt je cliënt in specifieke situaties centraal, waarin mogelijk een financieel-juridisch kader geldt, maar waarin niet zomaar helder is wat het goede is. 
Studenten van de Master Social Work lachen en praten.

Rollen leren en combineren

Je werkt in de eerste module vooral aan de rol ‘financiële hulpverlener’, in de tweede module staat de ‘sociale hulpverlener’ centraal. Tijdens de hele opleiding en vooral tijdens de laatste twee modulen werk je aan de integratie van beide rollen. De opleiding bestaat uit 12 cursussen; per module 3 cursussen met een afsluitende toets.

Wat is een SFD’er?

De SFD’er begeleidt cliënten bij een effectieve aanpak van sociaal-financiële problemen. En betrekt hierbij sociale, maatschappelijke, culturele en persoonlijke omstandigheden, heeft oog voor diversiteit en zorgt voor aansluiting op de leefwereld van de cliënt. Daarnaast is de aanpak gericht op het bevorderen van de financiële redzaamheid van de cliënt. Naast het werken met de cliënt (en waar mogelijk en nodig diens naasten) heeft de sociaal financiële dienstverlener een signalerende rol binnen de organisatie en werkt samen met ketenpartners, waarbij er ook aandacht is voor vroegsignalering en preventie.

Programma

Kom goed beslagen ten ijs

Handig op een rij: alles wat je wil en moet weten voor je begint.

Postits door glas.  Centrum voor ondernemerschap 2