Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening Duaal
De opleiding start 1 september 2025 en 1 september 2026
Wil je aan de slag als schuldhulpverlener, budgetcoach of preventiewerker? En zo mensen met financiële problemen in de sociale, financiële en juridische context helpen? Schrijf je dan in voor de Ad Sociaal Financiële Dienstverlening en haal in 2 jaar een hbo-diploma!
Deeltijd studeren :
Als je klaar bent met de associate degree opleiding tot sociaal financieel dienstverlener, heb je een hoop nieuwe kennis en vaardigheden op zak. De Ad Sociaal Financiële Dienstverlening sluit heel goed aan op de arbeidsmarkt en maakt je nóg waardevoller voor werkgevers!
Vaardigheden
Dit ga je leren:
- Methodisch handelen
- Samenwerken
- Communiceren
- Financiële plannen maken
- Agenderen
- Ethisch handelen
Beroepen
Met je associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening op zak heb je ontzettend veel mogelijkheden. Op deze banen kun je solliciteren na je studie:
- (Junior) schuldhulpverlener, schuldregelaar of schuldbemiddelaar
- Budgetconsulent of budgetcoach
- Expert schuldenproblematiek
- Voorlichter of preventiemedewerker
- (Assistent) bewindvoerder
- Medewerker incasso-afdeling of incassobureau
- Medewerker formulierenteam gemeente
Werk aan de winkel: Jouw toekomst
Het ‘sociaal financiële domein’ maakt een forse transitie door. Zo is door het aanpassen van wet- en regelgeving de positie van mensen met schulden verstevigd en wordt er kritischer gekeken naar de rol van de overheid bij het veroorzaken en in stand houden van schulden. Mede door deze ontwikkelingen en door nieuwe inzichten over de impact van financiële problemen op het leven van burgers hebben professionals andere kennis en vaardigheden nodig. Termen als ‘de menselijke maat’, ‘bestaansminimum’, ‘bestaanszekerheid’ en ‘duurzame oplossingen’ zijn niet meer weg te denken als er over (dreigende) schuldenproblematiek gesproken wordt.
Het werkveld
Na de opleiding Sociaal Financiële Dienstverlening kun je solliciteren op veel functies bij veel verschillende organisaties. Voor een (vrijwillige) leerwerkplek kun je dus bij veel organisaties terecht. Op onderstaande functies kun je solliciteren voor een (vrijwillige) leerwerkplek tijdens of na je studie:
• (Junior) schuldhulpverlener, schuldregelaar of schuldbemiddelaar
• Budgetconsulent of budgetcoach
• Expert schuldenproblematiek
• Voorlichter of preventiemedewerker
• (Assistent) bewindvoerder
• Medewerker incasso-afdeling of incassobureau
• Medewerker formulierenteam gemeente
De HAN biedt geen werkervarings-plekken, je moet dus zelf op zoek. Wil je een idee krijgen van de mogelijkheden in jouw regio, zoek dan eens via het internet met de zoekwoorden ‘geldproblemen’, ‘hulp bij financiën’ of ‘schuldhulpverlening’.
Als je ergens (al) als vrijwilliger werkt, kan deze opleiding mogelijk een waardevolle aanvulling zijn.
Meer over de Ad Sociaal Financiële Dienstverlening
Meer weten over je werkplek?
Wil je graag Ad Sociaal Financiële Dienstverlening duaal studeren? Dan moet je ook een relevante betaalde of onbetaalde (leer)werkplek hebben van minstens 20 uur per week. Ook heb je een praktijkbegeleider op de werkplek nodig, die werkzaam is in de betreffende organisatie als sociaal financieel dienstverlener.
Kom sparren met je studieadviseur
Ga je wel of niet beginnen aan een opleiding naast je werk? Een belangrijke beslissing die veel impact heeft op jouw leven en dat van de mensen om je heen. De HAN studieadviseur stelt jou precies de goede vragen en helpt je een verstandige keuze te maken.
Wat is een associate degree?
De Ad Sociaal Financiële Dienstverlening is geschikt voor iedereen die zich in korte tijd wil ontwikkelen tot een methodisch vaardige hulpverlener met een stevige financiële basis. De associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening duaal duurt 2 jaar: je volgt een deel van het hbo-programma. Het niveau van de opleiding is hbo. Na je afstuderen kun je in een hogere functie op hbo-niveau gaan werken.
Veelgestelde vragen
Heb je nog vragen? We hebben de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet. Bijvoorbeeld:
- Hoe krijg ik informatie over de 21+toets?
- Hoe vind ik een goede werkplek?
Contact met de opleiding
Heb je vragen over aanmelding en toelating, inhoudelijke vragen over de opleiding of wil je dat wij met je meedenken over een werk-/stageplek? Stuur dan een mail naar: ad-sfd@han.nl.
Open Avond 27 november 2024
Is de associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening duaal iets voor jou? Krijg een goed beeld tijdens de Open Avond op 27 november in Nijmegen (Kapittelweg 33) en stel al je vragen!
Zin om door te stromen na de Ad Sociaal Financiële Dienstverlening duaal?
-
Social Work
Na de Ad Sociaal Financiële Dienstverlening deeltijd kun je doorstromen naar de bachelor Social Work.
Deeltijd in het sociale domein (welzijn)
In je werk krijg je te maken met maatschappelijke vraagstukken. Over zorg, leefbaarheid, opvoeding, inclusie en armoede. Opleidingen uit het vakgebied welzijn laten je vanuit de praktijk en actualiteit groeien als professional. Van bachelor en master tot post-hbo, de keuze is aan jou!
Dus, wil jij je verder ontwikkelen? Doorgroeien in je functie, je verder verdiepen om je werk nog beter te kunnen uitvoeren of juist switchen naar een ander beroep? Kies voor een van onze deeltijd-, master- of post-hbo opleidingen. Of kijk welke mogelijkheden er zijn voor maatwerk en incompany trajecten.
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
De inhoud van Ad Sociaal Financiële Dienstverlening duaal
Handig op een rij: hoe ziet de opleiding eruit?