Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 11jan
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00
  • Meeloopdagen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie

Van mensen wordt verwacht dat zij zelf kunnen omgaan met financiële vraagstukken. De realiteit is dat niet iedereen dat altijd kan, bijvoorbeeld door armoede, ziekte, werkloosheid of een echtscheiding. Met de associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening heb je straks alle handvatten om mensen met financiële zorgen en problemen te ondersteunen. Tijdens de opleiding staan 2 beroepsrollen centraal: de financiële hulpverlener en de sociale hulpverlener.

Studenten van de voltijd Associate degree

De opbouw

In onze associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening vormen 2 rollen de basis voor het programma van de opleiding:

  • De financiële hulpverlener die mensen in financiële problemen ontzorgt. De financiële hulpverlener creëert overzicht met de cliënt, helpt inkomensvoorzieningen aan te vragen, ondersteunt de cliënt en bekijkt samen wat nodig of mogelijk is om zelfredzaam te zijn. De financiële hulpverlener handelt ook preventief om (verdere) financiële zorgen te voorkomen.
  • De sociale hulpverlener begeleidt en motiveert de cliënt om uit de financiële zorgen te komen. De sociale hulpverlener heeft 'oog voor de mens' in de eigen situatie. Dit betekent het centraal stellen van de  behoeften en mogelijkheden van de cliënt. Je leert omgaan met ethische dilemma's, dit zijn lastige vraagstukken waarin niet zomaar duidelijk is wat het goede is. 
Studenten Sociaal Financiële Dienstverlening hebben les op de HAN
Lo-res. Groep van 4 studenten in overleg aan tafel in algemene ruimte HAN.

Jaar 1

In het eerste jaar leg je de basis voor jouw ontwikkeling tot sociaal financieel dienstverlener. Je leert over de rollen financiële hulpverlener en sociale hulpverlener. Ook volg je een observatiestage waarbij je meekijkt met een professional in het werkveld.

‘Ik zoek het met je uit’ 

De financiële hulpverlener

Je krijgt financieel juridische kennis aangereikt die nodig is om mensen met financiële zorgen te helpen. Je leert over diverse regelingen, wetten, rechten, plichten en mogelijkheden bij financiële zorgen. Je verdiept je in situaties van diverse doelgroepen zoals mensen met een verstandelijke beperking of alleenstaanden met een echtscheiding achter de rug. Je leert hoe je cliënten voorziet van begrijpelijke informatie. Ook ga je aan de slag met rapporteren en vastleggen van juridische documenten zoals een bezwaarbrief.

‘Ik help je het zelf te doen' 

De sociale hulpverlener

Als sociale hulpverlener leer je mensen weer grip te krijgen op hun leven. Je begeleidt en motiveert de cliënt om uit de financiële zorgen te komen. In de opleiding leer je je houding af te stemmen op de cliënt: sturend, coachend of ondersteunend. Je leert mogelijkheden en talenten van de cliënt te zien en te versterken door bijvoorbeeld motiverende gespreksvoering. Ook leer je stress sensitief begeleiden. Dit betekent dat je probeert de geldstress weg te nemen en geldrust te creëren. Voor veel mensen zijn geldzorgen namelijk een belangrijke bron van stress. Door de financiële problemen inzichtelijk te maken en aan te pakken, creëer je rust. Zo krijgen cliënten de kans om andere zaken op te pakken, zoals een baan zoeken.  

Je leercoach is er voor jou

Bij de opleiding Sociaal Financiële Dienstverlening heb je een leercoach die oog heeft voor jou. Wij willen dat je je in jouw hele studieloopbaan gehoord en zien voelt. Je krijgt twee jaar lang een eigen leercoach die je contactpersoon is en die je volgt in je leerproces. Je leercoach biedt begeleiding gericht op een succesvolle studievoortgang. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je leercoach denkt graag met je mee. Leerdoel en uitgangspunt is dat je zelf de regie neemt op en verantwoordelijk bent voor je eigen leerproces.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past. Je voldoet aan de studievoortgangsnorm als je 45 studiepunten of meer hebt behaald in het eerste studiejaar.

Student met hoofddoek praat buiten met docent, studentbegeleiding, bij K33.

Jaar 2

In leerjaar 2 leer je hoe de taken van de financiële én de sociale hulpverlener samenkomen in allerlei verschillende casussen.

Schuldhulpverlening, beroepscode en meer

Je leert over schuldhulpverlening, beroepscode en creatief handelen. Je verdiept je in integraal hulpverlenen bij mensen en in gezinnen. Je leert ook hoe je bemiddelt en samenwerkt met schuldeisers. Hoe je hierin ethisch handelt, is onderdeel van het onderwijsprogramma. Je leert vaardigheden zoals belangen behartigen, pleit bezorgen en het verantwoorden over het handelen.

Creativiteit in complexe situaties

Je wordt aangesproken op jouw creativiteit in complexe situaties. Je gaat in op het voorkomen van schulden door het herkennen van signalen. Je leert ook hoe je van betekenis kunt zijn voor mensen die zich niet zelf melden voor hulp. Je wordt uitgedaagd om na te denken over de samenleving; door onbedoelde en ongewenste effecten van beleid te signaleren en te agenderen. In dit halve jaar leer je dus al je kennis en vaardigheden in te zetten: integraal werken op alle niveaus.

In de praktijk

In jaar 2 loop je stage in de praktijk. Je ervaart hoe het is om dit beroep uit te oefenen en samen met cliënten te werken. Een professional uit het werkveld begeleidt je hierbij als stagebegeleider. Direct toepassen wat je leert: zo word je een kei in je vak. 

Professionele ontwikkeling

Tijdens de hele studie werk je aan je professionele ontwikkeling. Je leercoach ondersteunt je hierbij. Als sociaal financieel dienstverlener heb je een visie op armoedevraagstukken en hoor je te beschikken over houdingsaspecten zoals:

  • Betrokken
  • Respectvol
  • Betrouwbaar & integer
  • Ondernemend
  • Creatief

Associate degree diploma

Aan het einde van jaar 2 heb je de associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening op hbo-niveau 5.

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

_I1A8652 bijgesneden voor header