Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder

Jouw toekomst met Sociaal Financiële Dienstverlening?

Met je diploma Sociaal Financiële Dienstverlening op zak, kun je bijvoorbeeld aan de slag in organisaties binnen de overheid, sociaal werk, wijkteams, woningbouwverenigingen en incassobureaus. Ook doorstuderen is een mogelijkheid!

Studenten

Beroepen

Schuldhulpverlener worden? Of liever budgetcoach? Met de associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening heb je straks alle handvatten om mensen met financiële zorgen en problemen te ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

  • Schuldhulpverlener en schuldregelaar

    Schuldhulpverleners en schuldregelaars werken bij een afdeling schuldhulpverlening, bij een wijkteam of bij een gespecialiseerd bureau. Alle schuldhulpverleners en schuldregelaars hebben het doel klanten te helpen met financiële problemen. Schuldeisers helpen ze een passende oplossing te vinden. Het is belangrijk dat je de wet- en regelgeving kent en toepast en goed kunt communiceren en onderhandelen. Met jouw overtuigingskracht breng je zowel de klant als de schuldeisers in beweging. Ook weet je de regie te pakken. Schulden oplossen vraagt soms om een doorbrekende, vernieuwende aanpak waarmee je een casus in beweging brengt.

  • Assistent Bewindvoerder

    Als assistent bewindvoerder ondersteun je de bewindvoerder(s) in hun werk. Bewindvoerders beheren, nadat ze via het kantonrecht zijn gemachtigd, de financiën van een cliënt. Samen met de bewindvoerder zorg je ervoor dat de financiën van een cliënt goed geregeld worden. Je doet bijvoorbeeld aanvragen bij instanties, denk aan een uitkering of een toeslag. Je past verzekeringen en abonnementen aan. Je verricht voorbereidende werkzaameden van bewijsstukken of belastingaangifte. En uiteraard heb je contact met cliënten, hulpverleners en schuldeisers. Jullie doel is de financiële zelfredzaamheid van cliënten te vergroten.

  • Budgetcoach

    Als budgetcoach help je klanten met hun financiële huishouding. Je creëert overzicht in de inkomsten en uitgaven en maakt vaak een budgetplan dat is afgestemd op de persoonlijke situatie. Zo help je de klant een betere balans te vinden tussen inkomsten en uitgaven. Ook leer je de klant een goede thuisadministratie op te zetten. Bij grotere financiële problemen, zoals schulden, verwijs je door naar de schuldhulpverlening.

  • Voorlichter of preventiemedewerker

    Als voorlichter of preventiewerker zoek je jongeren en volwassenen proactief op. Bijvoorbeeld als je een signaal hebt ontvangen dat kan wijzen op beginnende geldzorgen. Door je oog voor mensen en je open houding, weet je mensen in beweging te krijgen om hun beginnende problemen aan te pakken. Het doel van vroege signalering is om te voorkomen dat financiële problemen groter worden. Soms ontwikkel je cursussen.

Doorstuderen

Nog niet uitgeleerd? Zowel binnen als buiten de HAN kun je natuurlijk doorstuderen. Kies voor een bachelor of post-hbo opleiding.

  • Bachelor Social Work

    Wil jij je verder ontwikkelen als professional in het sociale domein? Volg dan de hbo-opleiding Social Work! Breid je kennis uit op het gebied van jeugd, zorg of welzijn en samenleving. Bijvoorbeeld als jeugdzorgwerker of GGZ-agoog. Of in de verslavings- of gehandicaptenzorg. Mogelijkheden genoeg!

  • Bachelor International Social Work

    We leven in een wereld vol grensoverschrijdende uitdagingen. Natuurrampen, armoede, schending van mensenrechten. Als internationaal georiënteerde social worker draag je bij aan een gezonde en inclusieve samenleving. Dat doe je in een internationale omgeving in Nederland of in het buitenland.

Dit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van de associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening

Photo of students in the basecamp and stairs.