Wil je de basisbegrippen leren die binnen bio-informatica gebruikt worden? Een beeld krijgen van welke soorten onderzoek er gedaan kunnen worden met bio-informatica? Weten hoe je online beschikbare software kan gebruiken voor een eerste analyse? Dan is deze cursus iets voor jou!
Bij deze introductie in de bio-informatica neem je een kijkje in de keuken van de bio-informaticus. Ook ga je zelf aan de slag om biologische vragen te beantwoorden met de rekenkracht van computers. Je gebruikt bijvoorbeeld online bronnen en tools om een biologische vraag te beantwoorden. De theorie wordt gecombineerd met gebruik van gratis beschikbare software.
Als je de cursus hebt afgerond, heb je de volgende competenties:
Je kent de basisbegrippen die binnen bio-informatica gebruikt worden;
Je hebt een beeld van welke soorten onderzoek er gedaan kunnen worden met bio-informatica;
Je weet hoe je online beschikbare software kan vinden en kan gebruiken voor een eerste analyse.
Voor wie is de cursus Basis in de Bio-informatica?
Deze cursus is met name bedoeld voor professionals die in de biologie/life sciences werken. Denk hierbij aan analisten, biotechnologen, biobased productontwikkelaars, celbiologen, (basis-)artsen, (klinisch-)genetici, veredelaars en fytopathologen. Uiteraard is de cursus ook geschikt voor een ieder die geïnteresseerd is in een kennismaking met bio-informatica.
Mocht je al ervaring hebben met programmeren óf met moleculaire biologie of genetica, dan is deze training uitermate geschikt als je een eerste stap wil zetten in bioinformatica met Python.
Voorkennis en niveau
Voorkennis in de biologie/life sciences is gewenst. De cursus wordt gegeven in het Engels. Daarom geldt de volgende eis: je beheerst Engels op niveau B2 (Europees referentiekader). Het is je eigen verantwoordelijkheid om na te gaan of je Engels-niveau voldoende is om de cursus te kunnen volgen.
Twijfel je of de cursus geschikt voor je is? Neem gerust contact met ons op via cursus.atbc@han.nl.
Programma
Dag 1: Basis in concepten binnen biologie en informatica die relevant zijn voor bioinformatica
Hoe vertalen we de biologie van een cel naar datapunten en hoe zien die data er dan uit?
Waar haal je data vandaan? Hoe kan je hier relevante informatie uithalen? En hoe kan je data en informatie combineren om kennis op te bouwen? (NCBI, SRA, EMBL-EBI, OMIM)
Dag 2: Basis in programmeren voor bioinformatici (Bash/Python/R)
Waarom kies je voor een specifieke programmeertaal?
Wat kan je met een programmeertaal in een biologische context?
De beginselen van programmeer concepten (Wat zijn variabelen, data-structuren, loops, conditional statements en functies?)
Wat is een pipeline en hoe werkt het aan elkaar schakelen van programma’s?
Dag 3: Basis in sequentie-analyse van DNA, RNA en eiwit en diverse alignment tools (needle, Clustal Omega, MUSCLE, MAFFT)
Wat vertellen Multiple Sequence Alignments ons over sequenties?
Hoe vertalen we data punten terug naar de biologie van een cel?
Dag 4: Basis in genomics, transcriptomics en algehele data visualisatie
Hoe zoeken we naar de oorzaak van een genetische ziekte, zoals kanker?
Hoe bekijken we wat de mogelijke invloed van verschillende condities is op de expressie van genen?
Hoe bekijken we genetische informatie?
Verdere informatie
Ben je enthousiast? Meld je dan aan via de roze 'Meld-je-aan'-knop bovenaan deze pagina.
De cursus Basis in de Bio-Informatica start op vrijdag 10 oktober 2025. De cursusdagen zijn op vrijdagen van 9.30 tot 16.15 uur (inclusief lunch). Alle cursusdagen vinden plaats op de HAN in Nijmegen. Een overzicht van de cursusdata vind je hieronder:
10-10-2025
24-10-2025
31-10-2025
07-11-2025
Je krijgt les van een expert in dit vakgebied van de Academie Toegepaste Biowetenschappen & Chemie. De cursus bestaat uit een theoretisch en een interactief gedeelte. Hierbij kan je voor iedere cursusdag denken aan een combinatie van uitleg met praktische opdrachten waar je vaardigheden en kennis gelinkt aan de uitgelegde theorie kunt oefenen.
Taal
De cursus Basis in de Bio-Informatica wordt volledig in het Engels gegeven (als de hele cursusgroep Nederlandstalig is, kunnen in overleg met de groep de lessen in het Nederlands gegeven worden). Het lesmateriaal is in het Engels.
Het lesmateriaal bestaat uit PowerPoints en opdrachten om zelf mee te oefenen. De slides en huiswerkopgaven zullen gedeeld worden met de deelnemers. Materiaal ter voorbereiding wordt vooraf gedeeld. Het lesmateriaal wordt digitaal aangeboden.
Er vindt geen toetsing plaats. Bij 100% aanwezigheid en actieve deelname ontvang je een bewijs van deelname.
Je leert de basisbegrippen die binnen bio-informatica gebruikt worden, je krijgt een beeld van welke soorten onderzoek er gedaan kunnen worden met bio-informatica en je leert hoe je online beschikbare software kan gebruiken voor een eerste analyse.
Ook begrijp je de basisprincipes van de vertaling van biologie naar databases en terug. En begrijp je de basisprincipes van het toepassen van informatica om biologische vragen te beantwoorden.
Cursuskosten
Bovenaan deze pagina vind je de kosten voor deze cursus.
Termijnen
Het is mogelijk om de cursuskosten in één keer of in drie termijnen te (laten) betalen. Bij betaling in termijnen brengen wij €24,00 administratiekosten in rekening.
Cursuskosten laten betalen door je werkgever
Ook voor een werkgever is het heel interessant om een werknemer te laten studeren. Het is een investering, maar werkgevers krijgen er veel voor terug:
Verbinding met de kennis van HAN - Bedrijven en organisaties 'leren mee met jou'. Je neemt casussen en/of aandachtspunten uit de praktijk mee naar de cursus.
Gemotiveerde mensen – Starten met een cursus is een bewuste keuze. Mensen die hiervoor kiezen zijn vaak zeer gemotiveerd en bereid om een stap extra te zetten.
Ontwikkeling huidig personeel – Je brengt inzichten van de cursus mee terug naar je werkplek. Dit zet veel in beweging: collega's gaan mee in deze ontwikkeling; het spillover effect.
Goed werkgeverschap - Structureel investeren in medewerkers is een teken van goed werkgeverschap.
Maatwerk is mogelijk bij deze cursus. Neem contact met ons op om opties voor een incompany-traject te bespreken! Mail naar: cursus.atbc@han.nl
Stel je vragen
Ontvang persoonlijk advies over Basis in de Bio-Informatica
Wil je de cursus Basis in de Bio-Informatica volgen? Heb je nog vragen, voordat je definitief besluit? Neem dan gerust contact met ons op. Ook kunnen we een adviesgesprek plannen. Tijdens een adviesgesprek kun je je verwachtingen toetsen en bespreken of de cursus aansluit bij jouw ambities. Het adviesgesprek vindt plaats op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams.
Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Life Sciences & Chemie, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post hbo-)cursussen.