Cursus Beelden genereren met AI
De opleiding start17 april 2025
Hoe speel je als grafisch ontwerper, marketeer, docent of mediaprofessional in op veranderingen door Generatieve AI op het vlak van visuele contentcreatie? Hoe pas je GenAI hierin ethisch toe? De cursus Beelden genereren met AI biedt binnen 4 dagdelen de benodigde kennis en toepasbare vaardigheden.
In het kort
Over de cursus Beelden genereren met AI
Generatieve AI (GenAI) is een onderwerp binnen AI waarover veel hype ontstaat. Het zorgt ervoor dat met name de creatieve sector anders moet gaan werken. Wat betekent dit en hoe kan hier snel op ingespeeld worden? GenAI biedt talloze mogelijkheden op het vlak van bijv. contentcreatie, automatisering, het opdoen van nieuwe inspiratie en productontwikkeling. Tegelijkertijd roept het bij professionals ook veel vragen op binnen het eigen vakgebied wat tijdens de cursus aan bod komt:
- wat is GenAI?
- hoe kan het door ontwerper en maker creatief ingezet worden als verlengstuk van het menselijke werk voor contentcreatie?
- waar liggen beperkingen?
- wat zijn ethische bezwaren en morele grenzen?
Opbrengst cursus
Aan het einde van de cursus hebben deelnemers de juiste mix van theorie en praktische vaardigheden opgedaan die benodigd zijn om AI-tools creatief, effectief en ethisch te gebruiken voor het creëren van visuele content, zoals de foto's op deze webpagina. Deelnemers brengen een eigen casus in waardoor kennis en vaardigheden direct toegepast kunnen worden.
Programma cursus Beelden genereren met AI
De leergang is samengesteld door docent Patrick Kreling en het aangesloten lectoraat Media Design van lector Wouter Sluis - Thiescheffer en bestaat uit 4 bijeenkomsten:
Dag 1: introductie en AI in de creatieve sector
In dit deel krijg je een introductie in GenAI, ontdek je wat het is en hoe het werkt, inclusief het gebruik van prompts. Je leert de verschillende toepassingen van GenAI kennen binnen de creatieve sector en wat het betekent in je huidige positie als professional. Je maakt kennis met ChatGPT en start aan de doorlopende opdracht en doet direct hands-on ervaring op. Deelnemers brengen hun eigen casus in en bespreken de mogelijkheden.
Dag 2: AI en storytelling – Tekst to image
In deel 2 duik je dieper in de wereld van GenAI met een focus op 'text-to-image'-toepassingen. Je krijgt een beter begrip van hoe GenAI werkt. We verkennen hoe GenAI als creatief middel ingezet kan worden om visuele storytelling te versterken. Daarnaast reflecteer je opnieuw op je eigen positie ten opzichte van AI-toepassingen in de creatieve sector. Ook in dit deel werk je verder aan de doorlopende opdracht.
Dag 3: AI en storytelling – Tekst to video / image to video
Nu maak je kennis met geavanceerde genAI-toepassingen voor 'text-to-video' en 'image-to-video'. Je leert hoe je tekst of afbeeldingen kunt omzetten naar bewegend beeld, waarmee je nieuwe mogelijkheden voor visuele storytelling leert toepassen. Centraal staat het delen van kennis en inzichten met elkaar. Uiteraard werk je verder aan je doorlopende opdracht, waarin je de opgedane kennis en vaardigheden direct kunt toepassen.
Dag 4: AI en ethiek
Nu je een goede basis hebt in het toepassen van GenAI, ga je in dit deel de ethiek rondom GenAI en de impact ervan op het creatieve landschap behandelen. Je krijgt inzicht in de ethische vraagstukken die spelen bij het gebruik van AI in de creatieve sector en leert hoe je verantwoord met deze technologie omgaat. Deel 4 helpt je niet alleen technisch bekwaam te worden, maar ook bewust en ethisch verantwoord om te gaan met de kracht en gevolgen van GenAI in je werk.
Verdere informatie
Maak kennis met de docent en het lectoraat
Patrick Kreling is een ervaren fotograaf, grafisch ontwerper en docent aan de hbo-opleiding Communication & Multimedia Design. Als expert in het maken van afbeeldingen met het gespecialiseerde AI-programma Midjourney en animaties met behulp van verschillende andere AI-toepassingen, staat hij aan de wieg van deze cursus.
Aangesloten bij deze cursus is het lectoraat Media Design van Wouter Sluis-Thiescheffer. Wouter is expert in UX-onderzoeksmethoden, playful media en conceptontwikkeling. Hij werkte met uiteenlopende gebruikersgroepen en leidde internationale UX-onderzoeken met o.a. Elsevier, Randstad, Philips en KPN. Wouter heeft samen met HAN-onderzoeker Jasper Jeurens op het InScience Film Festival gestaan om vragen te behandelen, als: “Kan AI je als beeldmaker helpen in het creatieve proces?”
Contact
Heb je vragen over deze cursus? Wij helpen je graag.
- Cursuscoördinator Judith Oostenrijk: doorleren.aim@han.nl, tel: 0622847085
- Algemene vragen: ASK HAN: 024 - 353 0500
- Je kunt ons bereiken op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur