Cursus Fermentatietechnologie in de biobased economy (praktijk)
De opleiding start16 juni 2025
Fermentatietechnologie is een sleuteltechnologie in de biobased en circulaire economie. Het is een manier om chemicaliën en materialen uit hernieuwbare grondstoffen te maken. In deze cursus ga je aan de slag met de praktische aspecten en theoretische achtergronden van de fermentatietechnologie.
In het kort
Waarom Fermentatietechnologie in de biobased economy
In een biobased economy vervangen biologische grondstoffen fossiele grondstoffen. Met fermentatietechnologie kunnen efficient chemicaliën en materialen worden geproduceerd uit biomassa reststromen. Deze cursus biedt theorie en een uitgebreid praktijkgedeelte. Hierbij ga je zelf een case study in een bioreactor uitvoeren. Daarnaast ga je de diepte in met de theorie daarachter. Daarbij kun je denken aan verschillende types fermentatie en bioreactoren, mediadesign uitgaande van biomassa reststromen, kinetiek, zuurstof overdracht, mixen, het rekenen aan fermentaties, proces design en opschaling.
Je gaat in praktijk werken aan de productie van een biobased building block met bijbehorende data- en productanalyse. Ook laten we in een demo zien hoe je dit vanuit een biomassa reststroom als feedstock kunt produceren.
Na afloop van de cursus:
- kun je biologische en technische principes toepassen bij het groeien van micro-organismen in een bioreactor;
- kun je een bioreactor run in praktijk uitvoeren inclusief assemblage, sterilisatie, bemonstering, analyse, data interpretatie en oplossen van problemen;
- begrijp je de basisprincipes van bioreactor design, aeratie, agitatie, KLa-waardes, microbiële groei kinetiek en opschaling;
- leer je alles over de samenstelling van kweekmedia door voorbehandeling en hydrolyse van biomassa reststromen en het opstellen van werkprotocollen;
- leer je de basisprincipes van Design of Experiment (DoE).
Voor wie is Fermentatietechnologie in de biobased economy?
Deze praktijkcursus is met name bedoeld voor:
- Analisten die meer over fermentatietechnologie in de biobased economie in de praktijk willen leren;
- Fermentatie-analisten en -technologen die zich verder willen verdiepen in theoretische aspecten van de fermentatietechnologie;
- Onderzoekers, R&D-medewerkers, R&D-projectleiders en productieleiders die zich verder willen verdiepen in theorie en praktijk t.a.v. fermentatietechnologie.
Twijfel je of de cursus iets voor je is? Neem gerust contact met ons op via cursus.atbc@han.nl.
Programma van Fermentatietechnologie in de biobased economy
De cursus bestaat uit een programma van 5 voltijd-dagen met theorie, praktijk en workshops. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:
Dag 1
- Theoretische introductie: fermentatietechnologie in the biobased economy
- Biobased producten, case study start en bioreactor set-up
- Praktijk: opbouwen bioreactor, pH-sensor calibratie, autoclaveren van bioreactor en cultivatiemedium, inzetten van voorkweek in schudkolf.
Dag 2
- Theorie fermentatieprocessen: soorten USP, types bioreactoren en proces control
- Praktijk: aansluiten van de bioreactor en mediumvoorbereiding
- Workshop: fermentatiefases en transportprocessen in de bioreactor
- Praktijk: DO-calibratie, KLa-waardebepaling en inoculeren.
Dag 3
- Praktijk: productanalyse
- Workshop: KLa-waarde berekening, fermentatie data- en foutenanalyse
- Theorie biomassa feedstocks, voorbewerking en micro-organismen
- Theorie fermentatiemedia en Design of Experiment (DoE)
Dag 4
- Theorie proces design (wiskunde) en opschaling
- Praktijk: productanalyse
Dag 5
- Praktijk: productanalyse en oogsten
- Workshop: biomassa en productanalyse, process control assays.
Ontvang persoonlijk advies over Fermentatietechnologie in de Biobased Economy
Wil je de cursus Fermentatietechnologie in de Biobased Economy volgen? Heb je nog vragen, voordat je definitief besluit? Neem dan gerust contact met ons op. Ook kunnen we een adviesgesprek plannen. Tijdens een adviesgesprek kun je je verwachtingen toetsen en bespreken of de cursus aansluit bij jouw ambities. Het adviesgesprek vindt plaats op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams. Neem via onderstaande links contact op met onze adviseurs of mail ons op cursus.atbc@han.nl.
Verdere informatie
Bekijk ook eens deze cursus
Nieuwsgierig naar andere cursussen?
Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Life Sciences & Chemie, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post hbo-)cursussen.