Werk je in de bloedgroepenserologie en wil je meer weten van immunohematologie? In deze cursus van 16 bijeenkomsten verdiep je jouw kennis en ontwikkel je vaardigheden rondom laboratoriumtechnische en klinische aspecten van bloedgroepenproblematiek.
Leer van gastdocenten van Sanquin Bloedvoorziening meer over de laboratoriumtechnische en klinische aspecten van de bloedgroepenproblematiek. In de volle breedte! Naast de theorie komen ook de praktische problemen van de bloedgroepenserologie uitgebreid aan bod.
Voor wie is de cursus immunohematologie
Je werkt in het vakgebied van de bloedgroepenserologie. Deze cursus is met name bedoeld voor klinisch-chemisch en medisch-microbiologisch laboratoriummedewerkers.
De cursus kan ook waardevol zijn voor laboratoriumartsen en klinisch chemici.
Programma van de cursus immunohemtologie
Deze cursus geeft een uitgebreide theoretische én praktische basis. Je leert bijvoorbeeld meer over immunologie, de fysiologie van bloedcellen, genetica, immuunhematologische technieken en bloedgroepsystemen.
Onderwerpen
Aangeboren immuunsysteem;
Verworven immuunsysteem;
Koppeling immunologie/hematologie;
Immuunhematologische technieken;
Basisprincipes en elutie;
Bloedgroepsystemen ABO, Le, I en P;
Compatibiliteitsonderzoek, screening en identificatie;
Bloedgroepsystemen Rh en moleculaire biologie;
Bloedgroepsystemen FY, Lu, MNS, Kell en Jk;
LFA, HFA en HTLA;
Trombocyten- en leukocytenserologie;
HLA-systeem;
HZFP + AIHA kliniek.
Ook zijn er 2 casestudie-lesdagen en krijg je tijdens een van de lessen een rondleiding door de laboratoria van Sanquin Bloedvoorziening.
Stel je vragen
Ontvang persoonlijk advies over de cursus Immunohematologie
Wil je de cursus Immunohematologie volgen? Heb je nog vragen, voordat je definitief besluit? Vraag een adviesgesprek aan of mail ons. Tijdens een adviesgesprek kun je je verwachtingen toetsen en bespreken of de cursus aansluit bij jouw ambities. Het adviesgesprek vindt plaats op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams. Neem via onderstaande links contact op met onze adviseurs, of mail ons op cursus.atbc@han.nl.
Ben je enthousiast? Meld je dan aan via de roze button boven aan de pagina.
Je hebt minimaal een mbo-diploma, bij voorkeur in de gezondheidszorg of een biomedische richting (bij twijfel, overleg met jouw leidinggevende)
De cursus vereist minimaal een hbo-denkniveau. Er is geen specifieke voorkennis noodzakelijk, maar enige kennis van de bloedtransfusieketen is gewenst.
De cursus Immunohematologie vindt plaats bij Sanquin in Amsterdam aan de Plesmanlaan 125. De cursusavonden zijn op dinsdag van 18.00 tot 21.00 uur. De tentamens zijn van 13.30 tot 16.30 en vinden plaats bij de HAN in Nijmegen. De cursus gaat van start op dinsdag 14 januari 2025.
Hieronder vindt je een overzicht van de lesdagen:
14-01-2025
21-01-2025
28-01-2025
04-02-2025
11-02-2025
04-03-2025
11-03-2025
18-03-2025
25-03-2025 (tentamen deel I)
01-04-2025
08-04-2025
15-04-2025
06-05-2025
13-05-2025
20-05-2025
27-05-2025 (tentamen deel II)
Vragen? Mail naar cursus.abtc@han.nl
De cursus Immunohematologie bestaat uit een mix van theorie, praktijk en het examen. Gastdocenten van Sanquin verzorgen de cursus op hun locatie in Amsterdam. Er zijn 16 bijeenkomsten en de cursus is onderdeel van de opleiding Bloedtransfusie.
De HAN heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het lesmateriaal wordt via een online platform aangeboden. Tijdens de lessen adviseren we daarom om je eigen laptop mee te nemen.
Het examen van Immunohematologie bestaat uit 2 tentamens: tentamen deel I bestaat uit vragenover de eerste 7 lessen. Tentamen deel II bestaat uit vragen over de laatste 5 lessen van de cursus. Het gemiddelde van de twee tentamencijfers bepaalt het eindcijfer van de cursus. Bij een voldoende eindcijfer, ontvangt je een HAN-certificaat. Is het cijfer onvoldoende? Maar ben je voldoende aanwezig is geweest (maximaal 1 les afwezig)? Dan ontvang je een Bewijs van Deelname.
Beide tentamens vinden plaats bij de HAN in Nijmegen.
De cursus Immunohematologie en de cursus Bloedbankkunde vormen samen de opleiding Bloedtransfusie. Heb je voor beide cursussen het certificaat? Dan heb je recht op het HAN-certificaat Bloedtransfusie.
Deze cursus is geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging van bioMedische Laboratoriummedewerkers (NVML) met 53 UEC.
Deze cursus is een samenwerkingsverband tussen Sanquin Academy en de HAN, Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie. Sanquin Academy is onderdeel van Sanquin Bloedvoorziening. De docenten zijn grotendeels afkomstig van Sanquin Bloedvoorziening.
Cursuskosten
Bovenaan deze pagina vind je de kosten voor deze cursus.
Termijnen
Het is mogelijk om de cursuskosten in één keer of in drie termijnen te (laten) betalen.
Bij betaling in termijnen brengen wij €24,00 administratiekosten in rekening.
Cursuskosten laten betalen door je werkgever
Ook voor een werkgever is het heel interessant om een werknemer te laten studeren. Het is een investering, maar werkgevers krijgen er veel voor terug:
Verbinding met de kennis van HAN - Bedrijven en organisaties 'leren mee met jou'. Je neemt casussen en/of aandachtspunten uit de praktijk mee naar de cursus.
Gemotiveerde mensen – Starten met een cursus is een bewuste keuze. Mensen die hiervoor kiezen zijn vaak zeer gemotiveerd en bereid om een stap extra te zetten.
Ontwikkeling huidig personeel – Je brengt inzichten van de cursus mee terug naar je werkplek. Dit zet veel in beweging: collega's gaan mee in deze ontwikkeling; het spillover effect.
Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Life Sciences & Chemie, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post hbo-)cursussen.
Een adviesgesprek is bedoeld om je verwachtingen te toetsen over een bepaalde opleiding. En om te ontdekken welke vrijstellingen je eventueel kunt krijgen. We bekijken wat je in huis hebt aan vooropleidingen en werkervaring. We bespreken je wensen en ambities.
Soms heb je een adviesgesprek samen met andere belangstellenden voor de opleiding. In elk geval weet je na dit gesprek hoe jouw persoonlijke studieroute eruitziet. We plannen je adviesgesprek op een moment dat het jou uitkomt. Het gesprek kan ook vanuit huis per telefoon of via Teams plaatsvinden.