Cursus Innovatief en Energiebesparend Restaureren
De opleiding start 9 oktober 2025
Een vervallen landhuis uit de 17e eeuw. Jouw handen jeuken. Jij wilt renoveren met respect: innovaties toevoegen, maar ook de historische waarde bewaren. Maar hoe verduurzaam je vakmanschap uit vervlogen tijden? En hoe werk je samen met verschillende disciplines? Je leert het in deze leergang.
In het kort
Iets voor jou?
In deze baanbrekende leergang behandelen we de toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen voor gebouwd erfgoed. Duurzaamheid en innovatie lijken soms een bedreiging voor de historische waarden van het monument. Om goede oplossingen te vinden voor deze complexe uitdagingen, is een intensieve samenwerking binnen de restauratieketen van essentieel belang. Dit vraagt om inbreng van de nieuwste kennis van bijvoorbeeld technieken, materialen en installaties. Het vraagt ook om de bereidheid van alle partijen om kennis te delen en te handelen in het belang van de eigenaar én het monument. In deze leergang draag je bij aan de ontwikkeling van de praktijk van morgen.
Programma
De leergang bestaat uit zeven bijeenkomsten. We werken vooral praktijkgericht. Naast de actuele kennis van technieken, materialen en installaties is het delen van kennis en de onderlinge samenwerking tussen studenten en docenten van groot belang. Aan het eind van de leergang presenteer je jouw restauratieplan. De belangrijkste onderwerpen die aan de orde komen zijn:
- Visievorming over duurzaamheid en historisch erfgoed
- Historische waardebepaling en transformatieplan
- Architectonische en technische ingrepen en herbestemming
- Investeringskosten versus opbrengsten, financiering en exploitatie
- Bouwfysische ingrepen met bijbehorende consequenties
- Warmte- en ventilatie installaties, energiesystemen
Restauratieproject 2024
Dit jaar draait de leergang om het voormalige Burgerweeshuis in Tiel. De verduurzamingsadviezen die de deelnemers aan het eind van de leergang zullen uitbrengen, zijn van groot belang voor de huidige eigenaar: Woningbouwvereniging Thius. Die heeft grote duurzaamheidsambities in de komende jaren. De deelnemers leren in korte tijd heel veel van de docenten én van elkaar. Meer info over het restauratieproject vind je hier.
Bekijk de video
Docent Vera Franken en deelnemer Maarten de Wit vertellen over de leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren.
Veel geleerd, uitgezocht en samengewerkt. Met als resultaat een mooi verduurzamingsplan voor het Landhuis Neerijnen om als “groen kasteel” in gebruik te blijven op basis van duurzaamheid. Opdrachtgever Geldersch Landschap & Kasteelen kan hiermee verder in de zoektocht naar een nieuwe bestemming voor dit mooie landhuis.
Verdere Informatie
Kom naar de Open Avond Deeltijd
Ben je geïnteresseerd in een (post-)hbo-opleiding, training of cursus, kom dan sfeer proeven tijdens onze Open Avond Deeltijd. Het post-hbo-team Bouw en Infra is aanwezig met een stand voor informatie en/of om vragen over het aanbod te beantwoorden. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden.
Tijd 18.00-21.uur, locatie Ruitenberglaan 26, Arnhem.
Van 18.00-19.00u is er een online voorlichting over wat er allemaal aan bod komt binnen deze cursus. Meld je hier aan.
De visie op het geheel, de creativiteitssessies en de samenwerking met andere disciplines, heb ik als zeer verrassend en positief ervaren.
Erfgoedwerkplaats Reuversweerd
Tijdens de leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren brengen de cursisten ook een bezoek aan landgoed Reuversweerd bij Brummen. Het is de “erfgoedwerkplaats” voor cursisten van het Gelders Restauratie Centrum. Ze krijgen zo een inspirerende indruk van de keuzes en randvoorwaarden van een duurzame restauratie met respect voor de geschiedenis van het landgoed. Bekijk hier een impressie van het bezoek met cursisten uit 2021.
Verduurzamen is een specialisme en het verduurzamen van monumenten met behoud van het monument, is helemaal een vak apart. Ik hoop hierin een bijdrage te kunnen gaan leveren na deze opleiding.
Ontvang persoonlijk advies
Wil je deze post-hbo cursus volgen? Heb je nog vragen, voordat je definitief besluit? Vraag een adviesgesprek aan. Tijdens een adviesgesprek kun je je verwachtingen toetsen en bespreken of de opleiding aansluit bij jouw ambities. Het adviesgesprek vindt plaats op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams. Meer weten? Neem via onderstaande links contact op met onze adviseurs.
Andrea Bloemendaal
Cursuscoördinator post-hbo Bouw en InfraGijs Pelgrom
Programmaleider post-hbo Bouw en InfraDirect contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.