Op celniveau lichaamsvocht en organen onderzoeken is dagelijkse kost voor jou. Maar je zoekt verdieping op het terrein van cytodiagnostiek. En dan bij voorkeur in het niet-gynaecologische deel van jouw vakgebied. Volg dan de cursus Klinische Cytologie aan de HAN.
De cursus Klinische Cytologie is geschikt voor analisten, laboranten of artsen in opleiding. De cursus is een waardevolle aanvulling op jouw basisopleiding in de cytodiagnostiek. Het is nodig dat je al in de cytodiagnostiek werkt.
Programma van de cursus Klinische Cytologie
De cursus Klinische Cytologie is een waardevolle aanvulling op jouw basisopleiding in de cytodiagnostiek. Er is aandacht voor de cytomorfologie. Ook leer je over de histormorfologie van ‘normale’ en ‘afwijkende’ celbeelden. Je maakt kennis met de klinische aspecten die bij afwijkingen horen. Ook komt de diversiteit aan behandeltechnieken aan bod. Dit zijn de onderwerpen uit het cursusprogramma:
Introductie in klinische cytopathologie
Cytologische analyse van vochten (pleura en ascites);
Patronen, celtypen, mesotheelreacties, dd’s, caveats en verslaglegging.
Cytologie van de thoracale organen (longbrush/spoeling/FNA, mediastinum en thoraxwand)
Indicaties en mogelijkheden, patronen, verslaglegging.
Cytologische analyse van spontane urine en BWA
Celbeelden, gradering, bewerkingsmethoden, verslaglegging.
Immunocytochemie in de dd van pleuravocht en ascites
Techniek, celtypen en panels, kwaliteitscontrole, pitfalls en verslaglegging.
Aspiratiecytologie
Toepassing, grenzen en caveats, patronen en celtypen, dd’s en verslaglegging.
Aspiratiecytologie van de mamma en de oksellymfklieren
Indicaties en mogelijkheden, patronen, verslaglegging.
Aspiratiecytologie van hals en hoofd (speekselklier en cysteuze afwijkingen)
Indicaties en mogelijkheden, verwerking, patronen, dd’s en verslaglegging.
Aspiratiecytologie van het abdomen (lever, pancreas, nieren en klieren)
Indicaties en mogelijkheden, patronen, verslaglegging.
Aspiratiecytologie van hals en hoofd: de schildklier
Pitfalls en caveats in de cytologie.
Pancreascytologie
Inclusief enkele maligniteiten van distale galwegen.
Stel je vragen
Ontvang persoonlijk advies over de cursus Klinische Cytologie
Wil je de cursus Klinische Cytologie volgen? Heb je nog vragen, voordat je definitief besluit? Vraag een adviesgesprek aan of mail ons. Tijdens een adviesgesprek kun je je verwachtingen toetsen en bespreken of de cursus aansluit bij jouw ambities. Het adviesgesprek vindt plaats op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams. Neem via onderstaande links contact op met onze adviseurs, of mail ons op cursus.atbc@han.nl.
Ben je enthousiast? Meld je dan aan via de roze button boven aan de pagina.
De cursus Klinische Cytologie bestaat uit 9 lesdagen en 1 examendag. De cursus gaat van start op dinsdag 4 februari 2025.
De lesdagen zijn van 9.30 tot 16.00 uur. Het examen heeft een afwijkende lestijd. De exacte tijd wordt gecommuniceerd tijdens de cursus.
Zowel de lesdagen als het examen vinden plaats op de HAN in Nijmegen.
Hieronder vind je een overzicht van de lesdagen:
04-02-2025
18-02-2025
11-03-2025
18-03-2025
01-04-2025
15-04-2025
06-05-2025
20-05-2025
03-06-2025
10-06-2025 (examen)
Vragen? Mail naar cursus.atbc@han.nl
Je krijgt les van gespecialiseerde gastdocenten van verschillende ziekenhuizen. Dit gebeurt in een groep van maximaal 22 personen. De cursus Klinische Cytologie is sterk gericht op de praktijk. Iedere lesdag heeft een microscopische workshop.
De lesdagen zijn verspreid over een half jaar. Je krijgt op deze manier voldoende ruimte om de stof te leren en te oefenen in jouw eigen beroepspraktijk.
Je ontvangt een online cursusmap met lesmateriaal. Dit is bij de cursusprijs inbegrepen.
Je krijgt een theorie- en praktijktoets. Wanneer je deze toetsen met een voldoende hebt afgerond, ontvang je een certificaat.
De cursus Klinische Cytologie is geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging van bioMedische Laboratoriummedewerkers (NVML) met 112.50 UEC.
Je hebt je met deze cursus verdiept in de cytodiagnostiek, met name op het niet-gynaecologische vlak. Je weet meer over cytologische analyse, immunocytochemie en aspiratiecytologie.
Koss/Woyke/Olszewski: Aspiration Biopsy, Cytologic Interpretation and Histologic Bases
Marluce Bibbo: Comprehensive Cytopathology
Bancroft: Theory and practice of histological techniques
Gray/Mckee: Diagnostic Cytopathology
Orell/Sterrett/Walters/Whitaker: Manual and Atlas of Fine Needle Aspiration Cytology
Deze literatuur hoeft niet te worden aangeschaft, maar wordt aangeraden door te lezen. Vaak zijn deze op voorraad bij de werkgever/laboratoria.
Cursuskosten
Bovenaan deze pagina vind je de kosten voor deze cursus.
Termijnen
Het is mogelijk om de cursuskosten in één keer of in drie termijnen te (laten) betalen.
Bij betaling in termijnen brengen wij €24,00 administratiekosten in rekening.
Cursuskosten laten betalen door je werkgever
Ook voor een werkgever is het heel interessant om een werknemer te laten studeren. Het is een investering, maar werkgevers krijgen er veel voor terug:
Verbinding met de kennis van HAN - Bedrijven en organisaties 'leren mee met jou'. Je neemt casussen en/of aandachtspunten uit de praktijk mee naar de cursus.
Gemotiveerde mensen – Starten met een cursus is een bewuste keuze. Mensen die hiervoor kiezen zijn vaak zeer gemotiveerd en bereid om een stap extra te zetten.
Ontwikkeling huidig personeel – Je brengt inzichten van de cursus mee terug naar je werkplek. Dit zet veel in beweging: collega's gaan mee in deze ontwikkeling; het spillover effect.
Goed werkgeverschap - Structureel investeren in medewerkers is een teken van goed werkgeverschap.
Nieuwsgierig naar andere cursussen?
Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Life Sciences & Chemie, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post hbo-)cursussen.
Een adviesgesprek is bedoeld om je verwachtingen te toetsen over een bepaalde opleiding. En om te ontdekken welke vrijstellingen je eventueel kunt krijgen. We bekijken wat je in huis hebt aan vooropleidingen en werkervaring. We bespreken je wensen en ambities.
Soms heb je een adviesgesprek samen met andere belangstellenden voor de opleiding. In elk geval weet je na dit gesprek hoe jouw persoonlijke studieroute eruitziet. We plannen je adviesgesprek op een moment dat het jou uitkomt. Het gesprek kan ook vanuit huis per telefoon of via Teams plaatsvinden.