Koppelkansen bij duurzame gebiedsontwikkeling
Een integrale aanpak voor de verduurzaming van wijken en bedrijventerreinen biedt grote kansen. Hoe kunnen wij op een slimme manier bijdragen aan toekomstbestendigheid bij vraagstukken op het gebied van klimaat, wonen, werken, energie en economie? Geïnteresseerd? Neem contact met ons op!
Ervaar hoe je koppelkansen bij duurzame gebiedsontwikkeling signaleert en in jouw eigen werkomgeving praktisch invulling geeft. Aan de hand van concrete voorbeelden leer je hoe je, in co-creatie met relevante stakeholders, de verbinding legt tussen meervoudige waardecreatie en de ruimtelijke context.
Als organisatie bepaal je zelf welke van onderstaande modules opgenomen worden in het maatwerktraject. Wij gaan graag met je in gesprek om tot de ideale samenstelling te komen, passend bij jouw organisatie, omgeving en vraagstukken. Aan elke module kunnen maximaal 12 medewerkers van jouw organisatie deelnemen. Heb je aanvullende wensen? We bespreken ze graag!
In het kort
Wanneer en waar?
De cursusdata worden in overleg met jouw organisatie gepland. De cursus wordt incompany verzorgd.
Wat leer je?
Na het volgen van de cursus ben je in staat om:
- Verschillende beleidsterreinen, zoals energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie, met elkaar te verbinden in de context van duurzame gebiedsontwikkeling;
- De urgentie en meerwaarde van een integrale kijk op de duurzame gebiedsontwikkeling in de gebouwde omgeving te onderkennen;
- In samenwerking met stakeholders tot innovatieve oplossingen te komen;
- Een holistische visie op beleids- en gebiedsuitdagingen te ontwikkelen, waardoor koppelkansen ontstaan en synergie hierbij in de uitvoering mogelijk is;
- Vraagstukken te benaderen vanuit een ecosysteemperspectief en weet de meerwaarde hiervan te onderbouwen;
- De inhoud van de cursus te vertalen naar de kaders en richtlijnen van onder andere de nieuwe Omgevingswet en de Green Deal.
Voor wie
De cursus is speciaal voor professionals die betrokken zijn bij ontwikkeling van de gebouwde omgeving en duurzaamheid:
- Beleids- en bestuursadviseurs met een verantwoordelijkheid voor duurzaamheid, energie, participatie, circulaire economie, wonen of bedrijventerreinen;
- Stedenbouwkundigen en projectleiders met een focus op duurzame gebiedsontwikkeling;
- Bestuurders en politici die zich verder willen verdiepen in integrale beleidsontwikkeling;
- Parkmanagement van bedrijventerreinen (kortere cursus).
Programma
Het programma is modulair opgezet en wordt altijd afgestemd op de ontwikkelbehoefte van jouw organisatie. Jij bepaalt zelf welke modules opgenomen worden in het maatwerktraject.
Ik wil aan de slag
Op zoek naar iets anders?
Is dit niet helemaal wat je zocht? Neem dan een kijkje bij onze andere cursussen op het gebied van circulaire economie en meervoudige waardecreatie!
Centrum Meervoudige Waardecreatie
Deze cursus wordt verzorgd door het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie. Meervoudige waardecreatie is een organisatiestrategie, waarin een organisatie met haar activiteiten niet uitsluitend financieel-economische waarde creëert, maar ook expliciet aanstuurt op de realisatie van sociaal-maatschappelijke en ecologische waarde. In de praktijk leidt een dergelijke strategie tot een ‘triple win’: winst voor de aandeelhouders, winst voor de andere stakeholders en winst voor het natuurlijk ecosysteem. Een strategie van meervoudige waardecreatie draagt bovendien bij aan de toekomstbestendigheid van een organisatie en de samenleving.
Het meervoudig waardedenken is de inhoudelijke drijver van het Centrum Meervoudige Waardecreatie. Bij meervoudig waardedenken kunnen 6 waardesoorten onderscheiden worden:
Financiële waarde | Natuurlijke waarde | Sociaal relationele waarde | Intellectuele waarde | Menselijke waarde | Materiële waarde
Een balans in deze 6 waardesoorten zorgt voor toekomstbestendigheid.