Cursus Kwaliteitszorg in het Laboratorium
De opleiding start13 mei 2025
Je bent laborant. Je onderzoekt, analyseert, werkt voorzichtig en nauwkeurig. Je bedient de duurste apparatuur. En je moet voldoen aan (inter-)nationale standaarden voor kwaliteit en veiligheid. Een onmogelijke taak? Niet wanneer je de cursus Kwaliteitszorg in het Laboratorium hebt gevolgd.
In het kort
Waarom de cursus Kwaliteitszorg in het Laboratorium
Eerst de theorie, dan de praktijk. Deze duidelijke opbouw van de cursus helpt je op weg naar jouw einddoel.
Het centrale thema van de cursus is ‘continu verbeteren’. Afwijkingen, suboptimale processen en cultuurproblemen zijn niet lastig maar juist prachtige kansen! Hiervoor gaan we krachtige verbeterinstrumenten gebruiken zoals de PDCA-cyclus en 4O-systematiek en gaan we werken met zelf ingebrachte casuïstiek uit de praktijk.
Het volgen van deze cursus heeft naast het opdoen/verfrissen van je kennis meer voordelen:
- Er is grote meerwaarde in het volgen van deze cursus in groepsverband: tijdens de lesdagen wissel je kennis uit en kun je van elkaar leren.
- Collega’s leren kennen in soortgelijke functies vergroot je netwerk.
- Door het inbrengen van casussen uit jouw werkpraktijk neem je na afloop van de cursus concreet iets mee terug naar de werkvloer.
Voor wie is de cursus kwaliteitszorg in het laboratorium?
Je gaat uitdagingen niet uit de weg. Werk je in een snel veranderende omgeving? Wil je jouw takenpakket uitbreiden? En heb je interesse in kwaliteit en veiligheid? Dan is de cursus Kwaliteitszorg in het Laboratorium écht iets voor jou.
Maakt het type laboratorium waar je werkt nog uit? Nee. Elke analist en/of kwaliteitsmedewerker, ongeacht het type laboratorium, gaat in deze cursus beoefenen en leren om kwaliteitsinstrumenten doelmatig in te zetten.
Programma van de cursus kwaliteitszorg in het laboratorium
De eerste les vindt plaats bij de HAN aan de Laan van Scheut 2 in Nijmegen. De overige lessen vinden online plaats via Teams. We behandelen onder meer de volgende punten:
- Introductie kwaliteit en het kwaliteitsmanagementsysteem/-model en standaarden;
- Faciliteiten, veiligheid en apparatuur, validatie;
- Interne en externe procescontrole/kwaliteitscontrole;
- Interne en externe audits;
- Certificering en accreditatie;
- Procesverbetering;
- Kwaliteitsinformatie, handboek/SOP’s.
Aanvullend hierop bevat de cursus een gastles van de lead assessor Raad voor Accreditatie (RvA) over het proces van (ISO) accreditaties en casuistiek.
Deze module is onderdeel van het hbo-programma Laboratoriummanagement dat ook los te volgen is.
Ontvang persoonlijk advies over Kwaliteitszorg in het Laboratorium
Wil je de cursus Kwaliteitszorg in het Laboratorium volgen? Heb je nog vragen, voordat je definitief besluit? Vraag een adviesgesprek aan of mail ons. Tijdens een adviesgesprek kun je je verwachtingen toetsen en bespreken of de cursus aansluit bij jouw ambities. Het adviesgesprek vindt plaats op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams. Neem via onderstaande links contact op met onze adviseurs, of mail ons op cursus.atbc@han.nl.
Verdere informatie
Docent Tim Schuijt vertelt over de cursus Kwaliteitszorg in het laboratorium
Nieuwsgierig naar andere cursussen?
Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Life Sciences & Chemie, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post hbo-)cursussen.