Cursus Medewerker Operatieve Zorg

Medewerkers operatieve zorg aan het werk in een operatiekamer.
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder

Startdatum is nog niet bepaald

Als medewerker operatieve zorg maak je deel uit van een team van medische professionals. Samen met dit team zorg je voor de juiste handelingen voor, tijdens én na operatieve ingrepen. De taken vinden voornamelijk plaats in o.a operatiekamers, dagbehandelingscentra, onderzoeks- en behandelkamers.

Over de opleiding Medewerker Operatieve Zorg

De CZO-opleiding Medewerker Operatieve Zorg, kortweg MOZ-opleiding, is een duale opleiding van ongeveer 2,5 jaar. De functie van medewerker operatieve zorg vereist specifieke kennis, vaardigheden en een passende houding bij de zorg voor patiënten die een geplande operatie met een voorspelbaar verloop ondergaan en een laag risico hebben op complicaties. Als medewerker ondersteun je de behandelend specialist tijdens alle fasen van het operatieproces, waarbij zowel medische, technische als zorggerelateerde worden uitgevoerd. Vanwege de voortdurende innovaties in het vakgebied en de context van het werk wordt van de medewerker operatieve zorg verwacht dat deze een begeleidende rol vervult.

 

Wat doet een medewerker operatieve zorg?

  • Je functioneert als omloop, instrumenteert en assisteert bij laag- en middencomplexe ‘ingrepen’ tijdens de perioperatieve fase van een zorgvrager. Deze rollen wisselen elkaar af.
  • Je voert omloopwerkzaamheden uit, verzamelt en draagt zorg voor de aanwezigheid van de medische, technologische hulpmiddelen afgestemd op de operatieve ingreep of behandeling.
  • Je prioriteert je werkzaamheden, voert regie over de operatieve zorg, speelt in en anticipeert op electieve geprotocolleerde zorgsituaties met een voorspelbaar verloop. Ook functioneer je als regisseur naar andere professionals.

De opleiding streeft naar een opleidingsniveau dat overeenkomt met NLQF 5, maar is niet officieel gecertificeerd als een NLQF 5-opleiding. 

In het kort

    2,5 jaarDuur
    40 uur per week incl. opleidings-, werkdagen en zelfstudieStudiebelasting
    In overleg met werkgeverKosten

Waarom bij de HAN?

Innovatief onderwijs

Werkplekleren staat centraal en we maken in het onderwijs gebruik van een grote variatie aan werkvormen. Zoals vaardigheids- en simulatieonderwijs en e-learning programma's. Ook maken we gebruik van een digitaal portfolio. Hierbij is het onderwijs in zijn totaliteit gebaseerd op authentieke leer- en praktijksituaties.

Werken in de praktijk

Deze opleiding wordt betaald door de werkgever met wie jij een leerarbeidsovereenkomst hebt. Je bouwt dus geen studieschuld op.

Hulpverlening studenten oefenen operatie met docent

Voor wie?

Op dit moment leiden wij je op als je een werkgever hebt die bij ons aangeeft dat zij jou willen opleiden tot medewerker operatieve zorg. In overleg met de werkgever wordt bepaald of en op welk moment je in de opleiding kan komen.

Voorwaarde om bij de HAN te starten met de opleiding is dat je minimaal een mbo-4 diploma hebt.

Programma

Het studiejaar is opgedeeld in 2 perioden per jaar, waarbij in elke periode 2 modulen van ieder 10 weken centraal staan. De lesblokken duren 10 weken exclusief de vakanties en nationale feestdagen. De 1e module is een voltijds module waarbij je 7 weken theorie krijgt en 3 weken stage loopt in je eigen ziekenhuis, waarmee jij een leerarbeidsovereenkomst hebt. Bij de overige modulen kom je 1 dag in de week naar school en leer en je werk je de rest van de week op het operatiekamercomplex.

Wat kun je worden?
 

Jouw toekomst

Als je klaar bent met je opleiding kan jij je verder ontwikkelen door de opleiding tot operatieassistent te volgen. Voor deze opleiding krijg je vrijstellingen in praktijk en theorie en dat betekent dat je met één jaar tot 1,5 jaar operatieassistent kunt worden.

Instroom in de opleiding tot anesthesiemedewerker behoort ook tot de mogelijkheden. De opleidingsduur is in dat geval ongeveer 2 jaar.

Studenten Medische Hulpverlening in operatiekleding lachen

Wat doet een Medewerker Operatieve Zorg?

De medewerker operatieve zorg is erin gespecialiseerd ondersteuning te verlenen tijdens operatieve ingrepen, waarbij de complexiteit van de zorgsituatie varieert afhankelijk van factoren zoals het type patiënt, het risico op complicaties en de aard van de ingreep. Deze professional werkt zelfstandig in laag- en middencomplexe situaties, met een focus op electieve procedures met voorspelbare uitkomsten.

Belangrijk is de professionele en respectvolle omgang met collega's, patiënten en hun naasten, waarbij empathie en discretie centraal staan. De zorgvrager staat altijd centraal, en de medewerker operatieve zorg toont verantwoordelijkheid door binnen de grenzen van zijn deskundigheid te handelen en indien nodig andere disciplines in te schakelen.

Het bewustzijn van de zorgvrager binnen de ketenzorg en bijdragen aan continuïteit en kwaliteit van zorg zijn integrale aspecten van het werk. Vanzelfsprekend reflecteer je op je eigen handelen en je voortdurende professionele ontwikkeling, waarbij je je kennis deelt en ernaar streeft de zorgpraktijk te verbeteren.

Medische Hulpverlening studenten oefenen operatie zonder docent

Doorstuderen

Nog niet uitgeleerd? Zowel binnen als buiten de HAN kun je natuurlijk doorstuderen. Kies voor een post-hbo opleiding of een master.

  • Cursus Logistiek Medewerker OKC

    Als logistiek medewerker OKC (operatiekamer complex) houd jij je bezig met alle logistieke peri-operatieve processen, denk aan het tijdig aanleveren en opslaan van materialen en hulpmiddelen voor het anesthesiologische en/of chirurgische team op het OKC. Daarnaast verricht je werkzaamheden ter ondersteuning van het operatieteam. Jouw werkzaamheden zijn direct en indirect van invloed op het verloop van een operatie. Waaronder ook assistentie van de operatieassistent bij het aankleden of bij het aangeven van steriele materialen ter voorbereiding op een operatie. De cursus bestaat uit 9 lesdagen en 10 stagedagen. 

  • Operatieassistent/Anesthesiemedewerker

    De CZO-opleiding Operatieassistent/Anesthesiemedewerker is een duale opleiding van 3 jaar, waarin je wordt opgeleid tot operatieassistent of anesthesiemedewerker. Heb je een MBO-4-, havo- of vwo-diploma en wil je aan de slag op de operatiekamer? Dan is deze opleiding iets voor jou! Als operatiemedewerker en als anesthesiemedewerker verricht je medisch ondersteunende werkzaamheden op de operatieafdeling.

Verdere informatie

FAQ

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?