Persoonlijk advies over deze cursus?

Cursus Precisiefermentatie voor alternatieve eiwitproductie (praktijk)

impressie cursist tijdens de cursus Precisiefermentatie voor alternatieve eiwitproductie
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder

De opleiding start17 november 2025

Precisiefermentatie is een belangrijke sleuteltechnologie voor de microbiële productie van alternatieve eiwitten die dierlijke producten kunnen vervangen. In deze cursus gaan we aan slag met de praktische aspecten en theoretische achtergronden van de fermentatietechnologie.

In het kort

    5 dagenDuur
    9.00-17.00Tijd
    € 2400Kosten
    EngelsVoertaal
    CertificaatResultaat

Waarom Precisiefermentatie voor Alternatieve Eiwitproductie?

In de transitie naar een duurzaam voedselsysteem zijn alternatieve eiwitbronnen nodig. Precisiefermentatie is een belangrijke sleuteltechnologie voor de microbiële productie van alternatieve eiwitten die dierlijke producten kunnen vervangen.

Naast de theorie die deze cursus biedt, ga je in praktijk in kleine groepjes werken aan de productie van een alternatief eiwit met bijbehorende data-en productanalyse. 

Na afloop van de cursus: 

  • kun je biologische en technische principes toepassen bij het groeien van micro-organismen voor alternatieve eiwit productie in bioreactoren via precisiefermentatie;
  • kun je een bioreactor run in praktijk uitvoeren inclusief assemblage, sterilisatie, bemonstering, analyse, data interpretatie en oplossen van problemen;
  • begrijp je de basisprincipes van bioreactor design, aeratie, agitatie, kLa-waardes, microbiële groeikinetiek en opschaling;
  • leer je hoe je de samenstelling van kweekmedia bepaalt;
  • kun je werkprotocollen opstellen;
  • Weet je de basisprincipes van Design of Experiment (DoE).

Voor wie is Precisiefermentatie voor Alternatieve Eiwitproductie?

Deze praktijkcursus is met name bedoeld voor:

  • Analisten die meer over precisiefermentatie in de praktijk willen leren 
  • Fermentatie-analisten en -technologen die zich verder willen verdiepen in theoretische aspecten van de fermentatietechnologie voor de productie van alternatieve eiwitten.
  • Onderzoekers, R&D-medewerkers, R&D projectleiders en productieleiders die zich verder willen verdiepen in theorie en praktijk t.a.v. precisiefermentatie.

Twijfel je of de cursus iets voor je is? Neem gerust contact met ons op via cursus.atbc@han.nl.

Programma van Precisiefermentatie voor Alternatieve Eiwitproductie

De cursus bestaat uit een programma van 5 voltijd-dagen met theorie, workshops en praktijk. Je gaat zelf een case study in een bioreactor uitvoeren en je gaat de diepte in met de theorie daarachter. Daarbij kun je denken aan verschillende types fermentatie en bioreactoren, verschillende micro-organismen voor alternatieve eiwitproductie, mediadesign, kinetiek, zuurstof overdracht, mixen, het rekenen aan fermentaties, proces design en opschaling.

Verdere informatie

Stel je vragen
 

Ontvang persoonlijk advies over Precisiefermentatie voor Alternatieve Eiwitproductie

Wil je de cursus Precisiefermentatie voor Alternatieve Eiwitproductie volgen? Heb je nog vragen, voordat je definitief besluit? Neem dan gerust contact met ons op. Ook kunnen we een adviesgesprek plannen. Tijdens een adviesgesprek kun je je verwachtingen toetsen en bespreken of de cursus aansluit bij jouw ambities. Het adviesgesprek vindt plaats op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams. Neem via onderstaande links contact op met onze adviseurs of mail ons op cursus.atbc@han.nl.

groepsfoto van het cursusteam atbc

Nieuwsgierig naar andere cursussen?

Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied.  Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Life Sciences & Chemie, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post hbo-)cursussen.

Facility Management, foto 8518, student werkt op de laptop in zwevend hokje