Cursus Sportpsychologie en Mentale training B
Startdatum is nog niet bepaald
Wie haalt het beste in zichzelf op het juiste moment naar boven? Dat is een vraag die niet alleen topsporters en hun coaches bezig houdt. Zo bezien is de vervolgcursus Sportpsychologie van de HAN bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de kracht van de menselijke psyche.
Sportpsychologie en mentale training B
Voor de cursus gaan docenten van HAN Sport en Bewegen een stapje verder dan de basiscursus Sportpsychologie en ligt de nadruk op toepassen en praktisch uitvoeren van de eerder geleerde theorie. ‘Aantoonbare voorkennis is een vereiste’, zegt Age Scheper, HAN-docent en sportpsycholoog. ‘We verdiepen ons op een praktische manier verder in de mogelijkheden.’
In het kort
Wanneer?
De volgende cursus Sportpsychologie en Mentale Training B start op donderdag 12 december 2024, met als overige cursusdata 16 januari, 13 februari en 13 maart 2025. Deze cursus vindt plaats in het hart van de Nederlandse topsport op Papendal nabij Arnhem (NIET ONLINE).
This course is only offered in Dutch and not online.
Belang sportpsychologen
Sven Kramer vindt het niks, maar teamgenoot Kjeld Nuis zocht en vond belangrijke steun bij een sportpsycholoog. Bij de Olympische Spelen van 2021 zijn sportpsychologen massaal aanwezig. 'De mentale kant van de sportbegeleiding wordt zonder twijfel serieus genomen', zegt HAN-docent Age Scheper.
Doelstellingen
De doelstellingen voor de cursisten van deze vervolgcursus zijn helder. Scheper: 'Een effectieve coach werkt vanuit een eigen filosofie, kent moderne technieken van leiderschap en coaching en is in staat van groepen mensen goed werkende teams te maken.' De werkvormen in de cursus zullen divers zijn. 'Maar de basis ligt in observatie, reflectie en discussie. Tijdens elke bijeenkomst maken we hier ruimschoots de tijd voor. Samen maken we de cursus.'
Ervaringsleren
Scheper benadrukt de praktische kant van de cursus: 'Buiten de 5 bijeenkomsten om wordt gevraagd om in de praktijkopdrachten uit te voeren. Het ervaringsleren staat centraal. Daarvoor is het van belang dat de cursisten toegang hebben tot sporters, waarmee geoefend kan worden. Dat kan in een individuele sport of in een teamsport zijn. Door de oefeningen te bundelen heeft elke cursist na afloop een schat aan oefeningen waarmee mentale vaardigheden worden getraind en verbeterd.'
Voor wie?
Deze verdiepingscursus is nuttig voor trainers, coaches en andere begeleiders in de top- en breedtesport die de basiskennis van sportpsychologie beheersen.
Je hebt bijvoorbeeld de cursus Sportpsychologie en Mentale Training A gevolgd. Nu ben je op zoek naar de praktische handvatten om sporters en sportteams mentaal sterker te maken. Je begeleidt tijdens deze cursus een groep of team sporters, zodat ze de opdrachten in hun eigen praktijk kunnen uitvoeren.
Toelatingseisen
- Toegang tot sporters voor de uitvoer van praktische opdrachten
- Minimaal bachelor werk- en denkniveau
- Aantoonbare voorkennis van sportpsychologie en/of mentale training
Programma
De volgende thema’s komen aan bod:
- Doelen Stellen
- Zelfspraak
- Visualisatie
- Gesprekstechnieken
- Leiderschap
- De filosofie van de coach
- Groepsdynamica
- Self Efficacy en collective efficacy
Resultaat
Na afloop is de cursist in staat om een optimaal prestatieklimaat neer te zetten door essentiële sportpsychologische principes toe passen in de dagelijkse sportpraktijk.
Nieuwsgierig?
Voorwaarden
Bij het aanmelden voor een cursus of opleiding bij de HAN ga je akkoord met de voorwaarden. Bekijk alle voorwaarden, inclusief annuleringsvoorwaarden in de Algemene Voorwaarden van de HAN.
Snel antwoord
Vragen over HAN SENECA of onze dienstverlening?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.