Cursus Waterstof
De opleiding start13 maart 2025
Jules Verne schreef al in 1874: ‘Waterstof wordt belangrijk voor onze energievoorziening’. Maar hoe dan? En welke consequenties heeft dat? Deze cursus beantwoordt die vragen vanuit een technisch perspectief.
Jules Verne schreef al in 1874: ‘Waterstof wordt belangrijk voor onze energievoorziening’. Maar hoe dan? En welke consequenties heeft dat? Deze cursus Waterstof gaat in op deze vragen vanuit een technisch perspectief. Hoe past waterstof in een duurzame energiehuishouding, welke technieken en componenten zijn daarvoor nodig, hoe zit het met de veiligheid en welke wet- en regelgeving zijn daarbij relevant?
In het kort
Volg de cursus Waterstof
In deze cursus kijk je naar de toepassing van waterstof als energiedrager. We bespreken de hele waterstofketen: van productie tot toepassing.
Ook behandelen wij de bijbehorende componenten, systemen en hun fysische principes en rekenen wij verschillende toepassingen door, zowel energetisch als kostentechnisch.
Verder verkennen we de wet- en regelgeving die voor waterstoftoepassingen relevant zijn en kijken welke informatiebronnen belangrijk zijn om verder aan de slag te kunnen als professional op energetisch, technisch, economisch en veiligheidtechnisch gebied.
Programma
Met deze cursus ontwikkel je jezelf tot waterstofexpert. Alle relevante componenten, systemen en hun fysische principes komen aan de orde. Niet allleen de theorie, maar je gaat zelf ook aan de slag met het doorrekenen van energetische en kostentechnische toepassingen.
Van eigenschappen tot duurzame toekomst
In deze cursus leer je alles over waterstof. De onderwerpen hieronder geven in hoofdlijnen de onderwerpen weer die behandeld zullen worden:
Wat is waterstof?
- Stofeigenschappen;
- Waterstof als grondstof, brandstof of energiedrager;
- Parallellen met andere brandstoffen of energiedrager.
Waterstof: steeds belangrijker
- De energietransitie;
- Duurzame energie en opslag.
De waterstofketen
- Productie, transport en distributie;
- Opslag;
- Toepassingen.
Waterstoftechnologie
- Brandstofceltechnologieën;
- PEM;
- Van cel naar systeem.
Veiligheid
- Fysieke eigenschappen;
- Functionele-, proces- en omgevingsveiligheid.
Wet- en regelgeving
- Mobiliteit;
- Gebouwde omgeving;
- Openbare ruimte;
- Vergunningen.
Energie, - Economie en - Milieu
- Energetische kentallen;
- Rekenen aan waterstoftoepassingen.
Beleid
- Visies op waterstof;
- Nationaal en internationaal beleid.
Verdere informatie
Hoe kan waterstof bijdragen aan milieuvriendelijk vervoer?
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
Nieuwsgierig?
Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien binnen jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Engineering/Automotive, variërend van een enkele studiedag tot meerdaagse (post-hbo-)cursussen.