Je toekomst na de ALPO
Na de ALPO ben je meer dan een goede leraar in het basisonderwijs. Je hebt alles in huis om leerplannen te maken of nieuwe lesmethodes te introduceren. Je kunt kinderen met speciale leerbehoeftes of gedragsproblemen begeleiden en bent gesprekspartner voor ouders, bestuur en management.
Wat kun je met je ALPO-diploma?
Nadat je bent afgestudeerd, kun je aan de slag als leraar in het basisonderwijs. Daarnaast kun je een bijdrage leveren aan de ontwikkeling en verbetering van onderwijs door nieuwe leerplannen en lesmethoden te ontwikkelen of door het verrichten van onderzoek. Na het behalen van je masterdiploma kun je ook werkzaam zijn als onderwijsadviseur of orthopedagoog.
-
✔ Leraar basisonderwijs ofwel groepsleerkracht
Je geeft les aan alle 8 groepen van het basisonderwijs. Je coacht en begeleidt kinderen en stimuleert hun ontwikkeling. Heeft een kind het moeilijk, dan kan het bij je aankloppen. Jij hebt daar een antenne voor. En heel belangrijk: je bent gesprekspartner voor de ouders van de kinderen in je klas.
-
✔ Orthopedagoog/lerarenopleider
Na het behalen van je masterdiploma kun je ook werkzaam zijn als onderwijsadviseur of orthopedagoog zowel binnen een school als bijvoorbeeld bij een schoolbestuur of schooladviesdienst. In deze rol ben je vooral bezig met de kwaliteit van onderwijs. Je evalueert lesmateriaal en toetsen, maakt nieuwe leerplannen en kiest lesmethodes. Je weet veel over speciale leerbehoeftes van kinderen met bijvoorbeeld autisme, ADHD of gedragsproblemen.
-
✔ Onderzoeker/onderwijskundige
In deze functies zet je wetenschappelijk onderzoek op naar thema's die spelen in het onderwijs en houd je je bezig met het (door)ontwikkelen van onderwijs. Met de resultaten van je onderzoek – en de publicaties hierover - draag je bij aan vernieuwing in het onderwijs.
-
✔ Vakleerkracht
Heb je een speciale belangstelling, zoals muziek, sport of ICT? Word dan vakleerkracht. Je specialiseert je en geeft les aan alle groepen van de basisschool. Heel afwisselend, want elke leeftijd heeft een eigen aanpak. En goed nieuws: steeds meer scholen krijgen vakleerkrachten.
-
✔ Remedial teacher
In dit beroep sta je klaar voor kinderen die extra hulp nodig hebben. Dit kan in de vorm van extra uitleg of bijles over een bepaald vak. Maar het kan ook gaan over emotionele dingen, bijvoorbeeld als kinderen faalangst hebben of gepest worden. Als remedial teacher ben je een rots in de branding.
-
✔ Intern begeleider
Als intern begeleider geef je (meestal) geen les. Je werkt vooral 'achter de schermen' van de basisschool. Je regelt alles wat nodig is voor kinderen die extra zorg nodig hebben (zoals remedial teaching). Je coacht de groepsleerkrachten en samen met hen maak je ontwikkelplannen voor de school.
-
✔ Schooldirectrice of -directeur
In deze functie ben je het boegbeeld van een school. Dat ben je natuurlijk niet zomaar: als je veel ervaring (en ambitie) hebt, kun je doorgroeien naar deze managementfunctie. Je geeft dan leiding aan het team leerkrachten en begeleiders. En je zorgt dat jouw school blijft vernieuwen.
Doorstuderen na de ALPO
Nog meer kennis opdoen? Na het afronden van 2 bachelor opleidingen kun je een 1-jarige master gaan volgen aan de universiteit. Voor sommige masters heb je aanvullende vakken nodig. Er zijn in elk geval ruim voldoende mogelijkheden om in korte tijd je kennis te verdiepen of verbreden.
-
Master Pedagogische Wetenschappen
Wil jij je verder specialiseren als pedagoog en nog meer weten over de ontwikkeling van kinderen en jongeren? Dan is een master Pedagogische Wetenschappen misschien iets voor jou. Bij de RU kun je kiezen uit 8 verschillende specialisaties.
-
Master Onderwijswetenschappen
Hoe leert een mens? Wat gebeurt er in de hersenen? Welke invloed heeft persoonlijkheid op een leerstijl? Wat is een goede docent? In de master Onderwijswetenschappen verdiep je je in dit soort onderwijsvraagstukken zodat je na je studie kunt bijdragen aan de verbetering van onderwijs.
Dit is je studie: ALPO
Wat leer je tijdens dit traject? Bekijk de opbouw van de ALPO.