Dit is je studie
Bij de HAN Accountancy opleiding staat het complete takenpakket van een accountant op het programma. Je leert jaarrekeningen opstellen en controleren. Je leert hoe je financiële bedrijfsinformatie organiseert. En, hoe je adviezen geeft. Dát is namelijk je toegevoegde waarde als financieel expert.
De opbouw van Accountancy
Het programma in het 1e en 2e jaar is hetzelfde als van de opleidingen: Finance & Control (Bedrijfseconomie) en Finance, Tax and Advice. Je kunt dus nog switchen aan het eind van het 2e jaar. Het 2e jaar sluit je af met een stage.
In het 3e jaar leert hoe je een goede gesprekspartner bent voor ondernemers en organisaties. Elk semester (halfjaar) verdiep je je in een nieuw thema. Deze worden ondersteund met colleges en trainingen. In het 4e jaar leer je complexe accountancyvraagstukken oplossen en volg je een vrijekeuze minor.
Je propedeuse jaar
In dit jaar leer je het brede vak van accountant opleiding kennen. Wie kom je daar allemaal tegen? Wat is je rol als assistent-accountant? Je volgt een diverse studieprogramma. Denk aan bedrijfseconomische vakken als: boekhouden, belastingrecht management & organisatie en financieel management. De andere helft ben je lekker bezig met de praktijk.
Samenwerken aan praktijkopdrachten
Dit 1e jaar werk je in groepjes aan 4 praktijkopdrachten. Je leert bijvoorbeeld inzicht te krijgen in de financiële huishouding van een bedrijf. Een andere opdracht is het sturen van een sturen van een bedrijf op basis van cijfers. De theorie die je leert bij de vakken pas je toe tijdens de opdracht.
Studiebegeleiding is er voor jou
Bij de opleiding Accountancy heb je een persoonlijke studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.
Studiepunten
Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.
Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!
Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.
Verbreden en stage
Dit jaar ga je de diepte in. De eerste helft van het jaar start je met 2 praktijkopdrachten die ondersteund worden door theoretische vakken. In de 2e helft van het jaar ga je stagelopen bij een Accountantskantoor. Daarmee zet je een flinke stap in je ontwikkeling! Daarnaast krijg je ook meer zicht op je toekomstige werkveld door deel te nemen aan events met diverse Accountantkantoren. Ook goed voor je netwerk!
Leren in en uit de praktijk
Tijdens je hbo Accountancy ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische financiële vraagstukken werkt. Onze docenten komen uit of werken nog in de praktijk. Je werkt in dit jaar aan concrete praktijkopdrachten.
stage
In de 2e helft van het 2e jaar loop je stage. Dit doe je bij een accountantskantoor. Denk aan de ondersteuning van de accountant bij het controleren van jaarcijfers of het op orde brengen van de administratie bij bedrijven.
Switchen zonder studievertraging? Dat kan!
Aan het eind van het 2e jaar kies je definitief voor de opleiding Accountancy. Spreekt Finance & Control of Finance, Tax and Advice meer aan? Dan kun je naar deze opleidingen nog switchen zonder studievertraging.
Spreken deze eigenschappen je aan?
Als (assistent) accountant ben je een vertrouwenspersoon. Het hele financiële hebben en houden van mensen en organisaties ligt in jouw handen. In de opleiding Accountancy aan de HAN besteden we dan ook aandacht aan de ethiek van de accountant. Daarnaast leer je om zaken te overzien. Je traint jezelf in kritisch denken en goed doorvragen. Jij bent straks immers verantwoordelijk voor financiële informatie die klópt.
Nieuwsgierig?
Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!
Verdieping in de praktijk
Dit is het jaar dat jij aan het roer staat tijdens je opleiding Accountancy. In het 3e jaar besteed je veel tijd aan professional skills. Daarnaast ga je aan de slag met werkzaamheden uit de praktijk zoals het samenstellen en controleren van de jaarrekening en het geven van advies. Je leert hoe je gesprekspartner bent voor ondernemers en organisatie. Na dit jaar sta je weer een stuk steviger in je schoenen.
HAN Accountancy goes international
De HAN Accountancy opleiding vertegenwoordigt Nederland tijdens de European Accountancy Week. En daar zijn we trots op! Als enige in Nederland mogen wij 6 studenten afvaardigen naar dit internationale evenement. Elk jaar werken studenten van 14 hogescholen en universiteiten aan een echte casus. Bijvoorbeeld een casus over de Brexit. De samenwerking van studenten met verschillende culturen en achtergronden is elk jaar opnieuw super-inspirerend.
Landelijke eindtoets & Minor
Het 1e halfjaar word je voorbereid op een landelijk toets. Hierbij laat je zien dat je instaat bent om alles wat je geleerd hebt in de praktijk te brengen. De 2e helft volg je een minor. Met een minor leg je accenten in je opleiding en kun je jezelf profileren. Je kiest zelf een minor. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen.
Landelijke eindtoets
Alle studenten van Accountancy-opleidingen in Nederland moeten eenzelfde eindtoets maken. Bij deze eindtoets laat je zien dat je complexe accountancyvraagstukken kunt oplossen.
Welke minor kies jij?
Verdiepende minor
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.
Verbredende minor
Maak kennis met een heel ander vakgebied.
Doorstroomminor
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.
Droom jij van studeren in het buitenland? Go Abroad!
Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je minor in het buitenland te doen. Gedurende het jaar worden er verschillende online en offline informatiebijeenkomsten georganiseerd.
Pre-master als minor volgen
Wil jij na je bacheloropleiding een universitaire master gaan volgen? Dan heb je eerst nog een pre-master nodig. Sommige aansluitende pre-masters kun je al tijdens je HAN-bachelor starten in je minorfase. Zo kun je een half jaar of zelfs een jaar studie besparen! De HAN heeft deze afspraak met Business Universiteit Nyenrode, Tilburg University en Radboud Universiteit.
Diploma met Engelstalige bijlage
Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Dan ben je officieel Bachelor of Science. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.
Bachelor of Science
Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Accountancy behaald. Gefeliciteerd!
Maak kennis
Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!