Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
  • Studiekeuzegesprek
    Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • Meeloopdagen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Automotive

Wil je alles weten over de nieuwste elektromotoren, het testen en de werking ervan? Leren hoe je een eigen autozaak runt? We vertellen je graag wat je mag verwachten van de studie Automotive aan de HAN in Arnhem. Want bij HAN Automotive maak je kennis met àlle facetten van de voertuigenbranche en kies je je eigen expertise!

3 studenten werken aan Boyle, eenpersoonswaterstofvoertuig H2lab Waterstoflab IPKW

Wat leer je?

Studenten Automotive vertellen wat je leert tijdens de studie

Je krijgt verstand van veel zaken
 

Hoe ziet de opbouw van de studie Automotive eruit?

De wereld van mobiliteit verandert snel. HAN Automotive wijst je de weg. We leren je de nieuwste technieken. Je combineert theorie, beproevingen, onderzoek en analyse tot relevante nieuwe kennis. Gelijk vanaf dag 1 ben je bezig met het echte werk, samen met studenten, docenten, onderzoekers en het (inter)nationale bedrijfsleven!

Na de brede basisvorming ben je vrij om je eigen studieroute te kiezen in jaar 2, loop je stage in jaar 3 en volg je in je laatste studiejaar een minor en ga je afstuderen.

Voor niemand is de opleiding gelijk. Je kunt voor een groot deel je studie zelf vorm geven. Dit geeft je veel mogelijkheden! Voor je het weet ben je afgestudeerd als Automotive Engineer met de titel Bachelor of Science! 

Automotive waterstofauto Hydromotive controleren amperemeters
Drie studenten werken aan waterstofvoertuig eenpersoon IPKW H2lab Waterstoflab

Wat ga je doen in je 1e jaar (propedeuse)?

In je 1e jaar (de propedeuse) heb je klassikaal les, maar je gaat ook met medestudenten aan de slag met praktijkopdrachten en projecten. Zo leg je een goede basis voor alle expertisegebieden in de voertuigenwereld.

Verrijk je technische basiskennis

De propedeuse sluit goed aan op de middelbare school. Je krijgt colleges en nieuwe vakken waarin het gaat om aandrijftechniek, 3D-tekenen, voertuigtechniek, maar we scholen je ook bij op gebied van wiskunde en natuurkunde. Je technische basiskennis wordt verrijkt. Ook moet je aan de zelfstudie.

Vanaf de eerste dag van je opleiding Automotive ben je bezig met het echte werk. Je leert dingen die je later nodig hebt èn je gaat op zoek naar antwoorden op vragen als:

  • Waar moet je zijn om je automotive en high tech kennis up-to-date te houden? 
  • Hoe speel je in op internationale ontwikkelingen in het vervoer? 
  • Hoe zorg je voor duurzaam én betaalbaar vervoer in een steeds schonere wereld? 
  • Op welke manier laat je een bedrijf economisch goed presteren? 
  • Hoe verhoudt de techniek van een voertuig zich tot de gebruiker? 

De projecten hebben actuele thema’s. Van energiebesparing tot de opbouw van een brandweerwagen. Je krijgt modules waarin verschillende expertisegebieden samenkomen:

Lesboek? Instructievideo kijken!

Waarom urenlang in boeken duiken als je het ook in een paar minuten kunt leren? Onze instructievideo's geven je een duidelijke uitleg, zodat je tijdens het practicum direct aan de slag kunt. Je hebt de video al bekeken voordat je met je practicum begint, zodat je meer tijd hebt voor het stellen van vragen en het verkennen van nieuwe dingen!

Studentbegeleiding is er voor jou

De stap van middelbare school naar hbo is best spannend. Maar je staat er niet alleen voor! Bij HAN Automotive heb je een persoonlijke coach: je studentbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar vaak. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Past de studie bij jou? Loop je tegen problemen aan? Of speelt er iets thuis? Je studentbegeleider denkt graag met je mee.  

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Meer over projecten in het 1e jaar

When Every Second Counts

Automotive studenten uit het 1e studiejaar mogen in het project 'When Every Second Counts' zich bijten in een aanbesteding om een nieuw brandweervoertuig te mogen bouwen. De winnende projectgroep wordt beloond met een bezoek aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in brandweerauto's.

Winnende groep Automotive studenten van 1e-jaars project When Every Second Counts (WESC). Zij gingen als prijs op bedrijfsbezoek bij Kenbri. Zij produceren en ontwerpen brandweerauto’s.
Hydromotive team, van Academie Engineering en Automotive, close-up van het stuur.

Kies in je 2e jaar je eigen route

Ben jij een diehard technicus? Of focus je liever op de bedrijfskundige kant van de voertuigenwereld? Vanaf studiejaar 2 sta jij aan het roer van jouw studie! Jij bepaalt de richting en de specialisatie van jouw kennisopbouw.

Welke expertise kies jij?

Voor niemand is de opleiding gelijk. Je kunt voor een groot deel je studie zelf vormgeven. HAN Automotive biedt jou de kans jouw opleiding af te stemmen op jouw toekomstvisie! 

In het 2e studiejaar maak je daarom een keuze uit een aantal expertisegebieden. Je kunt kiezen uit:

  • Mobility & Business
  • Automotive Design
  • Vehicle Systems & Control

In het laatste deel van het 2e jaar volg je alleen nog de lessen van je expertise en doe je een praktijkgericht project.

Echte projecten

Direct toepassen wat je leert: zo word je een kei in je vak. Tijdens je opleiding Automotive aan de HAN ga je dus aan de slag met echt projecten van echte opdrachtgevers. Ook werk je mee aan dynamische projecten met mede-studenten, zoals de Gravity Racer en de HAN Eco-Marathon.

Aansprekende Automotive projecten die je kunt doen

De gravity race (zeepkisten race)

Welk team heeft de mooiste zeepkist en mag zich de beste en snelste 'gravity racer team' noemen? Studenten Automotive uit het 2e jaar doen elk jaar mee aan dit uitdagende project met een enorm leereffect. De finale: een onderhoudende en gezellige wedstrijd. Zet een mooi resultaat neer!

Automotive studenten werken aan vehicle eco marathon

Melissa en haar stage bij VDL Steelweld

Melissa studeert Automotive en liep stage bij VDL Steelweld. Een prachtig veelzijdig internationaal georiënteerd bedrijf in de automotive branche; actief op het gebied van productiesystemen, speciale producten, geautomatiseerde voertuigen en parkeersystemen.

Melissa Timmers, student HAN Automotive

MORE laat opleidingen samenwerken

Het grote project MORE (Modular Research) Vehicle is een verbindende factor binnen de Academie Engineering en Automotive op waarin onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven met elkaar samenwerken. In het MORE project werken in principe alle bachelor- en masteropleidingen samen.

Master Engineering Systems - Automotive Systems, overzicht werkplaats IPKW, twee studenten bij More Vehicle

Nieuwsgierig? Past Automotive bij jou?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open! 

Master Engineering Systems - Automotive Systems, student werkt met laptop aan More Vehicle, project op IPKW
Automotive studenten werken aan vehicle eco marathon

Stage en multidisciplinair project in je 3e jaar

In het 3e jaar verdiep je je meer en meer in het expertisegebied die je hebt gekozen. Met een stage in binnen- of buitenland breng je alles wat je geleerd hebt in de praktijk! Na je stage doe je een half jaar onderzoek in opdracht van een bedrijf met een team van studenten. Je stuurt je eigen project en werkt nauw samen met de opdrachtgever.

Stagelopen

Tijdens je bachelor boots je het bedrijfsleven na in projecten. Soms voer je met studiegenoten zelfs opdrachten uit voor echte Automotive-werkgevers.

Maar in jaar 3 is het tijd voor het echte werk. Stage! Er is veel vraag naar afgestudeerde Automotive-studenten. Goed nieuws. Veel bedrijven zitten te springen om een stagiair zoals jij! 

Over de grens

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. HAN Automotive heeft wereldwijd een topreputatie. Dus ervaring opdoen over de grens? Grijp je kans!

Sommige studenten komen voor een stage bij grote bedrijven als Volkswagen, BMW en Bentley terecht. Cool toch! Voor het vinden van jouw gedroomde stageplaats kun je gebruik maken van bestaande contacten. Zoek je liever zelf een mooie plek in het buitenland? Ook goed! Onze docenten helpen je graag.

Powerhouse of Innovation

Na je stage doe je een half jaar onderzoek in opdracht van een bedrijf. Dit doe je met een team van studenten van je eigen opleiding, maar vaak ook van andere engineering opleidingen. Je stuurt je eigen project en werkt nauw samen met de opdrachtgever. Op het afsluitende symposium 'Powerhouse of Innovation' toon je aan hoe je met elkaar hebt samengewerkt, welke toepassingen zijn onderzocht en welke mogelijke oplossingen jullie adviseren aan de opdrachtgever.

Ready voor een buitenlandse toekomst? Wij helpen!

Automotive is een van de grootste werkgebieden ter wereld. Je kunt later dus overal aan de slag! De HAN helpt je graag om ook in het buitenland een kickstart te maken. Met de module ‘Presenting like a Pro’ werk je al in jaar 1 aan je Engels. Die taal wordt gedurende de opleiding steeds belangrijker. Ook is er speciaal aandacht voor het omgaan met verschillende culturen.   

Sfeerfoto Robotics at HAN middag

Minor kiezen en afstuderen in je 4e jaar

Voor je de arbeidsmarkt op stapt, zorg je dat je in het 4e jaar nóg meer specialiteiten krijgt. Het 1e half jaar verreik je je kennis met een minor. Daarna leid je zelfstandig een afstudeerproject bij een binnen- of buitenlands bedrijf. Zo laat je zien dat je jouw titel verdient: Bachelor of Science!

Een minor kiezen

Het eerste deel van je laatste jaar volg je een minor. Dat is een soort vakkenpakket. Je bepaalt zelf hoe je je minor inzet. Wil je je verder ontwikkelen binnen je eigen expertisegebied? Of ga je je kennis juist verbreden? Er zijn 3 soorten minoren:

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

De minoren bij Automotive waaruit je kunt kiezen:

  • Advanced Mobility: Smart Vehicles and Smart Infrastructure
  • Lightweight Structural Vehicle Design
  • Mobile Robotics
  • Powertrain

Afstuderen

Actief bij een echt bedrijf. Met echte klanten. En een echte opdracht! Je doet een groot project voor een externe opdrachtgever; studenten, docenten, onderzoekers en het bedrijfsleven werken samen aan oplossingen. 

Het slot van je studie is haast niet te onderscheiden van het echte leven. Is de opdrachtgever blij met je afstudeerproject? Dan ben je klaar voor een toekomst in de Automotive! 

Diploma met supplement

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Aanmelden bij alumnivereniging Volante

Hangt je diploma boven je bed? Dan hoef je je studie Automotive Engineering niet helemaal achter je te laten. Bij alumnivereniging Volante blijf je in contact met oud-studiegenoten: je zoekt elkaar op om elkaar te helpen, kennis uit te wisselen en goede herinneringen op te halen. Gezellig – maar ook nuttig. Misschien scoor je via-via wel die top-baan!

Bachelor of Science

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel Automotive-engineer en mag jezelf Bachelor of Science noemen.

Volgende pagina
 

Maak kennis met Automotive!

Kom langs om sfeer te proeven en al je vragen te stellen. 

Studenten werken aan Boyle eenpersoonswaterstofvoertuig H2lab Waterstoflab IPKW waterstofproject