Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je opleiding Bio-informatica

Big data gebruiken in de zoektocht naar een medicijn. Apps bouwen die daarbij helpen. Na de opleiding Bio-informatica ben je een expert op dat gebied. Je hebt kennis van biologie én IT. Ieder studiejaar ontwikkel je je verder. Niet alleen je kennis groeit: je maakt ook steeds meer praktijkmeters.

Martijn van der Pol, Philip de Groot

Studenten aan het woord

Studenten Bio-Informatica over hun docenten

Bezig met big data
 

De opbouw van Bio-informatica

In het 1e jaar maak je kennis met alle onderdelen van bio-informatica. Je leert hoe je grote databases met biologische gegevens beheert – en je zet ze gelijk in voor onderzoek.

In de hoofdfase ga je verder met verdiepen. Zo bepaal je met je minor in jaar 4 zelf waarin je je specialiseert. En je gaat aan de slag in de praktijk, tijdens 2 stages. De afsluiter? Een eigen afstudeeronderzoek. 

Het programma van je propedeuse

Waarom is het handig om bier te kunnen brouwen? En hoe programmeer je software met Python? Nu zijn dat lastige vragen. Maar na je 1e jaar Bio-informatica weet jij de antwoorden. Je snapt precies welke algoritmes helpen bij het oplossen van biologische vraagstukken. En wat een sequentieanalyse is. In 4 courses doe je alle basiskennis op die je nodig hebt voor de verdieping waar je in je tweede jaar mee aan de slag gaat.

Professioneel & persoonlijk groeien

De stap naar het hbo kan soms groot voelen. Daarom is er bij de kleinschalige bacheloropleiding Bio-informatica veel aandacht voor je eigen ontwikkeling. Na de propedeuse weet je niet alleen precies hoe moleculen werken, maar ook wat jouw persoonlijke sterke punten zijn. Aan welke kennis en vaardigheden je nog wat bij kan schaven, en – minstens zo belangrijk – of dit vakgebied je gelukkig maakt. 

Docent & tutor  

Begeleiding op maat

Als je begint op de HAN sta je er niet alleen voor. Je docenten geven les – maar ze zijn er ook om je te ondersteunen. Je hebt een eigen studenten begeleider: jouw persoonlijke coach. Die staat voor je klaar als je vragen hebt of ondersteuning kunt gebruiken. Is er een onderdeel binnen een vak waarover je struikelt? Zit je niet goed in je vel of loop je ergens tegenaan, thuis of in je studie? Je begeleider biedt graag een helpende hand. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Zoals de naam al zegt, geld dit credit systeem inn heel europa voor de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding, en deze opleiding is 180 EC.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

De hoofdfase: tools voor een pro

4 verschillende courses: de opzet van jaar 2 lijkt precies op die van je propedeuse. Zelfs de onderwerpen hebben veel weg van die in het 1e jaar. Het verschil: je gaat nu veel verder de diepte in. Heb je het vorige studiejaar vooral met Python gewerkt? Nu leer je op softwaregebied alle fijne kneepjes van Java kennen.

Toveren met top-tools

Nu je de basis onder de knie hebt, is het tijd om de fijne kneepjes van het vak te leren. Je kan met steeds meer tools uit de voeten, die je helpen om een echte bio-informatica professional te worden. Een proteomics onderzoek? Na het 2e jaar weet je exact hoe je zo’n ‘eiwit-aanwezigheids-rapport’ moet lezen.

App voor lastig leeswerk

In allerlei bronnen op zoek naar biologische verbanden tussen teksten – dat ga je natuurlijk niet zelf zitten doen. Je zou maanden bezig zijn met het doorspitten van al die stukken… Veel handiger: je bouwt een app die de ‘textmining’ voor jou uitvoert. Superhandig en heel efficiënt!

Medicijnen maken of moorden oplossen? 

Een beetje CSI – maar dan anders

“Is Bio-informatica net zo spannend als hitseries zoals CSI?” Oud-student Thijn van Kempen lacht. Met DNA-onderzoek moordenaars ontmaskeren lijkt spectaculair. “Maar in de praktijk is het werk met veel wachttijd. De meeste bio-informatici gebruiken hun kennis voor breder onderzoek dan een moordzaak. Bijvoorbeeld in de zoektocht naar een nieuw kankermedicijn.” 

Projecten met impact

RadboudUMC

Onderzoek aan genetische aandoeningen.

BioCentre, champignontelers

Ontwikkelen van een applicatie voor de analyse van compost voor champignons.

SAPPI, papierverwerking

Productie van hoogwaardige olie uit afvalstromen.

HAN BioCentre

Analyse van biomedische literatuur voor het ontdekken van nieuwe relaties.

bio-informatica studenten achter de computer

Ervaring opdoen in de praktijk

Je proteïnekennis van afgelopen jaren zet je nu in om te zien welke rol eiwitten spelen bij het ontstaan van kanker. Klaar voor iets nieuws? Dit jaar ga je aan de slag met datamining. Het 3e jaar draait om verdieping: je leert alles wat je nodig hebt om écht aan de slag te kunnen. En dat probeer je ook vast even uit, tijdens je stages.

Stage: ontdekken wat je leuk vindt

Langzamerhand ben je uitgegroeid tot een echte kenner op bio-informaticagebied. Dat is mooi, want in je 3e jaar voer je praktijkopdrachten uit voor externe opdrachtgevers. Ook verruil je de schoolbanken voor het bedrijfsleven: je gaat een half jaar stage lopen bij een bedrijf. Daar breng je jouw kennis en kunde in praktijk – en ontdek je wat je leuk vindt.  

Verleg je grenzen  

Bio-informatica abroad

Droom jij ervan om internationaal te gaan? Of wil je gewoon graag je taalkennis naar een level hoger tillen? Tijdens je studie Bio-informatica kun je een tijdje naar het buitenland. Wat denk je van een stage in Duitsland of Canada? De HAN heeft goede contacten met bedrijven, scholen en universiteiten over de grens: van België tot aan Australië. 

Minor en afstuderen

Smaakt die stage naar meer? Dat komt goed uit: je bent namelijk bijna klaar voor een vliegende start op de arbeidsmarkt. In jaar 4 zet je de puntjes op de i: je ontwikkelt je tot een professional met specialistische vakkennis. Hoe? Door in het 1e half jaar een minor te volgen. En daarna te laten zien dat je er klaar voor bent met een afstudeerproject, in binnen- of buitenland.

Welke minor kies jij?

Het 1e deel van je laatste jaar volg je een minor: een vakkenpakket met thema. Je bepaalt zelf hoe je jouw minor precies inricht. Wil je je verder ontwikkelen binnen de Bio-informatica? Of ga je je kennis juist verbreden, misschien wel met een uitstapje naar een ander vakgebied? 

Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

Werken bij een echt bedrijf of onderzoeksinstituut, met échte opdrachtgevers: de laatste loodjes van je studie zijn haast niet te onderscheiden van je nabije toekomst in real-life. Met je afstudeeronderzoek laat je zien dat je klaar bent om de wereld van de bio-informatica in beweging te brengen. 

Diploma met supplement

Afstudeeropdracht afgerond? Dan heb je jouw diploma in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een overzicht van wat jij kunt en hebt geleerd. Het is officieel erkend door de EU, waardoor je makkelijker in het buitenland kunt werken of doorstuderen.  

Neus uit de boeken  

Alleen theorie? Zeker niet!

Alleen met je neus achter het scherm bij Bio-informatica? Echt niet! Bij de HAN staan we met twee benen in de maatschappij. Daarom werk je al gelijk vanaf jaar 1 van de bachelor aan echte praktijkopdrachten. Kort geleden deden 1e-jaars studenten nog onderzoek naar de evolutie van HIV. Hoe verder je komt in je studie, hoe groter de praktijkprojecten die je uitvoert! 

Volgende pagina
 

Maak kennis

Hoe voelt het nou om HAN student te zijn? Lees alles wat je moet weten voor je begint met de voltijd bachelor Bio-informatica in Nijmegen.