Kom je kennismaken?

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 5apr
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Je toekomst als chemicus

Wil je in de farma- of voedingsmiddelenindustrie aan de slag? Of liever bij een onderzoeksinstituut zoals TNO of VWA? Welke richting je ook kiest: de vraag naar chemisch analisten is groter dan het aanbod. Zoek maar eens op de vacatures hbo chemie of hbo scheikunde.


Studenten aan het woord

Banen in de chemie: wat willen jullie later worden?

Wat kun je worden met Chemie?

Je staat ervan te kijken waar je allemaal aan de slag kunt met een opleiding in de Chemie/scheikunde. Met een diploma Chemie kom je meestal in een laboratorium te werken en houd je je bezig met bijvoorbeeld kunststoffen, etenswaren, geneesmiddelen en verontreinigingen. Je ziet chemici vooral in de levensmiddelenindustrie, petrochemie, polymeerindustrie, bij geneesmiddelenfabrikanten en in ziekenhuizen. Het vakgebied is belangrijk bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Belangrijk werk. Er is veel behoefte aan afgestudeerden met een chemische of scheikunde-opleiding. Een scheikundige verdient per maand gemiddeld € 3.000 bruto per maand.

  • in laboratorium

    Chemisch-fysisch analist

    Je werkt in een laboratorium van een bedrijf of instituut. Vaak werk je met de nieuwste test- en meetapparatuur. Afhankelijk van je specialisatie doe je onderzoek. Bijvoorbeeld hoe je organisch afval kunt verwerken in papier. Of je werkt mee aan een nieuw geneesmiddel.  

  • Chemicus in de polymeerindustrie

    In deze functie kun je helemaal kiezen. De industrie, onderzoeksinstellingen, er is veel behoefte aan chemici met verstand van polymeren: plastics, rubbers, verven, lijmen, kleding, schoenen, elektronica en auto-onderdelen.   

  • Leraar scheikunde

    Vind je het leuk om je kennis over te dragen? Kun je goed omgaan met jongeren? Dan is een leraar scheikunde misschien iets voor jou. Met de kopopleiding Leraar Scheikunde aan HAN haal je binnen 1 jaar je bevoegdheid om te geven op het voortgezet onderwijs. 

Andere banen

* Onderzoeker

* Organisch synthetisch chemicus

Doorstuderen

Met een bachelordiploma Chemie heb je prima mogelijkheden om door te studeren. Binnen of buiten de HAN? Dat kan natuurlijk allebei!

  • Master in Molecular Sciences

    De master Molecular Sciences is een verzamelterm voor onze specialisaties in de richting van Scheikunde en Molecular Life Sciences. Met deze Engelstalige master aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ga je enorm de diepte in. Je kunt kiezen uit 6 specialisaties: Chemistry of Life, Medicinal Chemistry, Molecular Chemistry, Physical Chemistry, Science, Management & Innovation, Science in Society. Dat maakt nieuwsgierig, toch? 

  • Master Chemistry: Analytical Sciences

    De modernste analysetechnieken, concepten en strategieën: met deze master-track analytische chemie voorzie je de wereld van methoden en technieken die belangrijk onderzoek mogelijk maken.

  • Kopopleiding Leraar scheikunde

    Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een baan in het onderwijs. Wist je dat je bij de HAN in 1 jaar leraar Scheikunde kunt worden? Met de kopopleiding leraar Scheikunde haal je in korte tijd je 2e-graads lesbevoegdheid. 

Dit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Chemie (HLO).