Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 9nov
    10nov
    Open Dag
    Nijmegen

De bachelor Chemistry

Chemistry is onderzoeken, ontdekken en verbeteren. In het laboratorium experimenteer je met nieuwe brandstoffen, en onderzoek je hoe plastic gerecycled wordt. Samen met studiegenoten van over de hele wereld. Voel je het enthousiasme opborrelen? Ontdek wat Chemistry jou te bieden heeft.


Leren door te doen
 

De opbouw van Chemistry

Chemistry studeren betekent experimenteren in het lab. Materialen analyseren, nieuwe stoffen ontwikkelen: je leert het allemaal. Tijdens colleges, maar vooral ook in de praktijk: samen met studiegenoten pak je échte problemen aan. Je gaat aan de slag met groepsprojecten. Ook neem je vast een kijkje in het werkveld met je stage. Geïnspireerd? Uiteindelijk kies jij waarin je afstudeert.

aan het werk in lab
aan het werk in lab

De propedeuse: een stevige basis

De eerste 6 maanden studeer je samen met de studenten Life Sciences: jullie maken je meester van alle belangrijke basics. Daarna stort je je helemaal op Chemistry. Analytische, organische en polymeerchemie – jij weet er straks alles van. En dat niet alleen: je leert ook hoe je zelf onderzoek uitvoert in het lab. In kleine groepjes, samen met studiegenoten van over de hele wereld.

Theorie & praktijk

In de Engelstalige bacheloropleiding Chemistry komen theorie en praktijk samen. Elke week doe je tijdens colleges en werkgroepen vakkennis op. Die kennis neem je gelijk mee het lab in, waar je zeker 1 hele dag per week te vinden bent. Het jaar is verdeeld in 4 delen: elk semester maak je kennis met een ander aspect van Chemistry.

Begeleiding op maat

Bij de HAN heb je een eigen studieloopbaanbegeleider: jouw persoonlijke coach. Die staat voor je klaar als je vragen hebt of ondersteuning kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als je er niet helemaal uitkomt met de planning van je vakken. Zit je niet goed in je vel of loop je ergens tegenaan, thuis of in je studie? Je coach biedt dan graag een helpende hand.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Voor de opleiding Chemie moet je aan het einde van het 1e jaar minimaal 45 studiepunten/EC's hebben gehaald. 

Vanzelfsprekend kunnen er persoonlijke omstandigheden zijn waardoor je de norm niet haalt. Ga daarover vooral in gesprek met je persoonlijke coach. Hij of zij helpt je graag verder. Wie weet is er een oplossing waardoor je toch succesvol verder kunt studeren. 

Korte studieroute met vwo- of mbo-diploma

Heb je een vwo-diploma of mbo-diploma met vakken die goed aansluiten bij chemie? In sommige gevallen kun je instromen in het 2e leerjaar (als je dat wilt). Als je het 2e jaar goed afrondt, krijg je de vrijstelling voor je propedeuse. Dit zijn de voorwaarden: 

  • Je bent gemotiveerd.  
  • Je spreekt en schrijft goed Engels. 
  • Je hebt ruime voldoendes voor scheikunde, natuurkunde en wiskunde. 
aan het werk in lab

De hoofdfase: dieper de materie in

Vanaf het 2e jaar zit je in de hoofdfase van je opleiding. Je beheerst de basics en weet de weg in het lab: nu is het tijd om alle ins en outs van het vak te ontdekken.

Wat past bij jou?

Je werkt nog steeds veel samen in groepjes en je doet veel onderzoek. Elk blok leer je een specifiek vakgebied binnen de Chemistry kennen, met gemiddeld 8 uur praktijkles per week. Van analysetechnieken tot organische synthese. Dat zijn heel wat lab-uurtjes!

Aan het einde van het 2e jaar heb je kennis gemaakt met alle verschillende onderdelen van het vakgebied. Je weet hoe de wereld van Chemistry in elkaar zit en bent klaar om te kiezen: waarin ga jij je straks specialiseren?

Analytical Sciences Talent Program 

Heb jij het in je?

Draai jij je hand niet om voor wat extra uitdaging? Als je gedreven en gemotiveerd bent om alles uit jezelf en je studie te halen kun je solliciteren voor een plek in het Analytical Sciences Talent Program. Dit -ook Engelstalige- programma biedt je extra studie-uren én een studiebeurs. Zo ben je straks extra goed voorbereid op een mooie baan. Iets voor jou?

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

aan het werk in lab
aan het werk in lab

Specialiseren en stage

Dit is het jaar dat je zelf het stuur in handen neemt: je kiest je specialisatie. Je krijgt echte projectopdrachten van bedrijven en je doet praktijkgericht onderzoek. Daarnaast volg je een stage, óf je kiest een minor van een half jaar.

De specialisaties van Chemistry

Je kiest je een specialisatie aan het begin van je 3e jaar. Binnen de opleiding Chemie aan de HAN zijn er twee specialisaties mogelijk. Welke dat zijn? Nou, deze: 

Analytische chemie 

Als analytisch chemicus doe je de meest uiteenlopende analyses. Je kunt bezig zijn met schadelijke stoffen of bodemmonsters, maar je kunt ook voedingsstoffen onderzoeken of bijdragen aan forensisch onderzoek.  

Organische en polymeerchemie 

Als organisch chemicus specialiseer je je in koolstofverbindingen. Binnen de organische chemie kun je kiezen voor de (synthetische) organische chemie. Daarin gaat het gaat het om kleinere verbindingen, bijvoorbeeld voor de farmaceutische sector.  Polymeerchemie gaat over grote moleculen, zoals lijmen, kitten en coatings, maar ook de plastics en vezels. 

Naar het buitenland? 

Studeren over de grens

In de eindfase van je studie ga je stage lopen en afstuderen. Dat kan bij een tof bedrijf in Nederland, maar ook heel ergens anders. Research doen in de Amerikaans farmacutische industrie, onderzoek doen in de voedselindustrie in Azië of het milieu in Australië, Forensisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk?  Met Chemistry aan de HAN geef je jouw internationale carrière een kick-start.

aan het werk in lab

Het laatste studiejaar

De eindstreep komt nu echt in zicht. In de eerste helft doe je een stage of je minor en in het laatste halfjaar ga je afstuderen.

Welke minor kies jij?

De laatste loodjes… Afgelopen studiejaar heb je misschien al stage gelopen; dan is het nu tijd voor je minor. De volgorde van stage en de minor mag je omdraaien.

De minor is een vakkenpakket met een thema. Zo geef je een eigen draai aan de opleiding. Specialiseer je bijvoorbeeld in Biobased Innovations bij het HAN Biocentre, of ontdek alles over Bionanotechnology of Drug Discovery. Liever een programma volgen aan een andere hogeschool of universiteit? Geen probleem!.

Er zijn 3 soorten minors:

Verdiepende minor

Word een specialist binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Stoom jezelf klaar voor een master aan de universiteit.

Afstuderen

Hoe en waar precies? Dat is aan jou. Met je Graduation Assignment laat jij zien wat je waard bent in het laboratorium van een bedrijf of instituut. Je voert onafhankelijk een eigen Chemistry onderzoek uit. Zo ervaar je dat jij helemaal klaar bent voor het echte werk.

Diploma met supplement

Graduation Assignment tot een goed einde gebracht? Dan heb je jouw BSc in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een overzicht van wat jij kunt en hebt geleerd. Het is officieel erkend door de EU, waardoor je nog makkelijker in het buitenland kunt werken of doorstuderen.

Bachelor of Science!

Hoera, afgestudeerd! De wereld van Chemistry kent voor jou geen geheimen meer. Je bent nu officieel een professional, die overal ter wereld het lab in kan, op weg naar nieuwe ontdekkingen.

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

met bril bij fermentor