Maak kennis met Communicatie
- Meld je aanDe opleiding start 1 keer per jaar
- 1Sep1 SeptemberSeptember
- Meer informatie ...Brochure, helpdesk
- Open DagenMeelopen, Proefstuderen etc.
Beginnen met Communicatie
Toelatingseisen. Collegegeld en financiering. Aanmelden. Informatie over de instaptoetsen voor Communicatie. Alle praktische informatie over de opleiding vind je hier.
Toelatingsinformatie
Heb jij een havo-diploma? Dan kun je je aanmelden voor de opleiding. Je kunt met alle profielen terecht:
- Economie & Maatschappij (E+M)
- Cultuur & Maatschappij (C+M)
- Natuur & Gezondheid (N+G)
- Natuur & Techniek (N+T)
Heb jij een vwo-diploma? Dan kun je je aanmelden voor de opleiding. Je kunt met alle profielen terecht:
- Economie & Maatschappij (E+M)
- Cultuur & Maatschappij (C+M)
- Natuur & Gezondheid (N+G)
- Natuur & Techniek (N+T)
Met een diploma op mbo 4 niveau kun je je aanmelden voor elke opleiding bij de HAN.
Heb je knagende vragen over de overstap? Speciaal voor jou en alle mbo’ers hebben we handige info verzameld over de keuze en voorbereiding van een hbo-studie. Ga naar de pagina Van mbo naar hbo.
Heb je een hbo- of wo-opleiding afgerond, dan kun je starten met Communicatie als je vooropleiding aansluit.
Heb je een hbo-propedeuse?
Check via DUO de code van jouw opleiding. Komt deze overeen met die van onze Communicatie opleiding? Dan kun je jezelf voor het 2e jaar inschrijven. Let op: je wordt niet automatisch toegelaten. Je krijgt eerst een gesprek met een studieloopbaanbegeleider. Is de code van je opleiding anders? Dan kun je een intake-onderzoek aanvragen.
Heb je een wo-propedeuse?
Dan kun je wellicht doorstromen naar het 2e jaar.
- Heb je minder dan 40 studiepunten in je propedeuse? Dan kun je alleen losse vrijstellingen aanvragen. Dit kun je pas doen na je start met de opleiding.
- Heb je meer dan 40 studiepunten in je propedeuse, en geen certificaat of een andere opleidngscode? Vraag een eenvoudig of een uitgebreid intake-onderzoek aan.
Denk je dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen? Dan kun je een intakeonderzoek aanvragen. Met een intakeonderzoek krijg je een globaal idee van de vrijstellingen die je kunt krijgen. Dit onderzoek is gratis.
Heb je niet het juiste diploma om toegelaten te worden en ben je 21 jaar of ouder in de startmaand van de opleiding? Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je meedoen aan het 21+ toelatingsonderzoek. Dit onderzoek bestaat uit één of meer toelatingstoetsen.
Slaag je voor het toelatingsonderzoek? Dan kun je starten met de opleiding. Meer informatie kun je vinden in de toelatingsbrochure.
Heb je een buitenlands diploma en vraag je je af of je hiermee wordt toegelaten tot de opleiding? Wanneer je je aanmeldt via Studielink controleren we jouw diploma of nemen we contact met je op om deze aan te leveren. Daarnaast moet je aantonen dat je het Nederlands mondeling en schriftelijk beheerst. Dit is de zogenaamde taaleis.
Aanmelden en matching
Om je aan te melden voor een hbo-opleiding heb je een DigiD nodig. Nog geen DigiD? Vraag 'm dan meteen aan. Meestal heb je na 5 werkdagen je DigiD in huis.
Om je aan te melden voor een hbo-opleiding moet je aan de toelatingseisen voldoen. Even checken voordat je je gaat aanmelden dus, dan kom je niet voor verrassingen te staan.
Wil je in september 2025 starten met Communicatie? Meld je voor 1 mei 2025 aan via Studielink. Dan heb je nog voldoende tijd om matchingsactiviteiten te doen en je inschrijving definitief te maken.
- Check je mail: na je aanmelding krijg je een bevestiging van de HAN. Die komt binnen op het e-mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink. Dit kan een uurtje duren.
- Hoe weet je of je aanmelding goed is gegaan en kun je daarna verwachten? Dat en meer lees je in de veelgestelde vragen over aanmelden.
Wil je zeker weten dat dit DE studie voor jou is? Heb je nog vragen of twijfels over je studiekeuze of moet je de definitieve keuze nog maken? Kies dan na je aanmelding 1 of meer matchingsactiviteiten. Matching is niet verplicht, zie het als een mooie kans om te checken of je goed zit met je studiekeuze.
- Na je aanmelding in Studielink staat er een online vragenlijst voor je klaar in Mijn Aanmelding. Door een paar vragen voor jezelf te beantwoorden zet je nog eens op een rijtje waarom jij voor deze opleiding kiest. Lekker overzichtelijk. Je krijgt een mail met de link naar de vragenlijst.
- Kies 1 of meer matchingsactiviteiten, zoals een matchingsgesprek met de opleding. Kijk op de matchingspagina van Communicatie uit welke activiteiten je kunt kiezen.
Ben je zeker van je keuze? Dan kun je je inschrijving bij de HAN verder afronden. Dat kan na de aanmelddeadline, maar begin er wel op tijd mee zodat alles bij de start van het studiejaar geregeld is.
Startinfo: boeken, rooster en meer
Op maandag 25 augustus is de kennismaking met de opleiding Communicatie, de week daarna start je met je lessen. Wat moet je weten en wat heb je nodig? Loop het lijstje hieronder na, dan zit je goed!
Maandag 25 augustus vindt onze algemene kick-off plaats in het HAN-gebouw op de Laan van Scheut 10. Je komt dan meer te weten over de opleiding, je rooster én je maakt kennis met je medestudenten en je klasgenoten. Daarnaast ontmoet je je prof-docent, een docent die het hele jaar aan jouw klas verbonden is. We beginnen om 9.30 uur en het duurt tot ongeveer 13.00 uur. In de week van 19 augustus ontvang je van ons een e-mail met meer informatie en het exacte programma.
Op maandag 1 september begint het studiejaar voor jou en je medestudenten. Direct aan de slag, verder kennismaken met je klas en prof-docent en wegwijs raken binnen de HAN. Je rooster verschilt per klas, daarover krijg je eind augustus meer informatie.
Blok 25 t/m 29 augustus alvast in je agenda, want dan is de Open Up Introductieweek van Communicatie! Een gezellige week vol activiteiten om je medestudenten te leren kennen, en meer te weten te komen over de HAN, de stad en de opleiding. Vanaf juni vind je hier het programma.
Waar vind ik mijn boekenlijst?
Je vindt de boekenlijst van Communicatie vanaf juni op het landelijke platform Studiewinkel.nl. Als je wilt, kun je de hele boekenlijst daar in 1 keer bestellen. Je kunt je boeken natuurlijk ook ergens anders bestellen, bijvoorbeeld tweedehands. En wist je dat je ook studieboeken kunt lenen in de bibliotheek van de HAN?
Heb ik ook readers nodig?
Voor sommige lessen heb je ook readers en syllabi nodig. Dat zijn documenten met aanvullende literatuur, opdrachten of leerstof. Die kun je niet voor de start van het studiejaar bestellen en dat hoeft ook niet. Als het studiejaar begonnen is hoor je van je docenten welke readers en syllabi je nodig hebt. Die koop je dan in de Campusstore op de HAN Campus. Je kunt de readers en syllabi tijdens het studiejaar ook bestellen in de webshop.
Waar moet mijn laptop aan voldoen?
Als je gaat studeren heb je een laptop nodig. Voor verslagen bijvoorbeeld, maar ook omdat je sommige toetsen digitaal maakt op je eigen laptop. Dat noemen we Bring Your Own Device (BYOD). Daarvoor moet je laptop een aantal specificaties hebben. De meeste laptops voldoen daar wel aan, maar check het even zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.
- Voor Communicatie heeft je laptop deze standaard specificaties nodig.
- Houd bij de aanschaf rekening met voldoende met voldoende geheugen en een goede processor voor het gebruik van software als Indesign, Photoshop, Illustrator en software voor videobewerking. Op de HAN zijn er werkplekken met Macs. Deze Macs beschikken ook over Indesign, Photoshop en Illustrator waar je gebruik van kunt maken.
- Op Surfspot.nl krijg je als HANstudent korting op laptops, softwareprogramma's en meer. Je logt er in met je HANaccount.
Wat kost een hbo studie? Dit kun je het 1e jaar ongeveer verwachten aan studiekosten bij Communicatie:
Collegegeld Bereken hier jouw collegegeld Eigen laptop Hier moet je laptop aan voldoen Introductie € 150,-
Boeken jaar 1 Ongeveer € 350,- Stage Het kan zijn dat je reis- en verblijfkosten betaalt voor je stage, dat ligt aan je stageplaats. De studiekosten zijn meestal het 1e jaar het hoogst omdat je dan de meeste boeken koopt, en misschien ook een nieuwe laptop.
Studiefinanciering aanvragen
Gelukkig kun je als voltijd hbo-student studiefinancierinig aanvragen. Als je daar recht op hebt, krijg je een vast bedrag per maand van de overheid. Daarmee kun je bijvoorbeeld (een deel van) je collegegeld of je kamerhuur betalen. Vraag je studiefinanciering op tijd aan, in elk geval voor 1 september. Dan krijg je je 1e betaling eind september al.
Wist je dat 1 op de 4 studenten met bijzondere omstandigheden te maken heeft? Heb jij ook extra ruimte of begeleiding nodig tijdens je studie? Omdat je AD(H)D of dyslexie hebt bijvoorbeeld, of omdat je ziek bent of voor een ander zorgt. Of ben je topsporter of ondernemer naast je studie?
Misschien kun je extra tijd krijgen bij tentamens of de opleiding in stapjes volgen. Laat ons weten wat jij nodig hebt door het formulier in te vullen op han.nl/bijzondereomstandigheden. Dat heeft geen invloed op je aanmelding, maar dan kunnen we wel samen kijken welke voorzieningen of aanpassingen er bij jouw opleiding mogelijk zijn.
Studeren doe je niet alleen. Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt, staat er altijd iemand voor je klaar. Handig om alvast te weten bij wie je straks terecht kan.
- Je kunt als eerste terecht bij je PROF docent. Dat is jouw persoonlijke begeleider tijdens je studie. Bij de start van je studie krijg je te horen wie dat voor jou is. Je PROF docent helpt je zelf verder of stuurt je door naar de juiste persoon.
- Als er wat geregeld moet worden helpt de PROF docent van jouw opleiding je verder. Denk aan het aanvragen van speciale tentamenvoorzieningen of het aanpassen van je studierooster als er bijzondere omstandigheden zijn.
- Je kunt ook altijd aankloppen bij het Student Support Center van de HAN. Daar vind je studentendecanen, studentenpsychologen, vertrouwenspersonen en coaches die jou bij allerlei vragen kunnen helpen.
- Het Student Support Center biedt ook allerlei trainingen, workshops en coaching om jou verder te helpen. Denk aan succesvol plannen, omgaan met studiestress of eerste hulp bij spelling.
Na je aanmelding bij de HAN kun je een HANaccount aanmaken.
Met je HANaccount heb je toegang tot:
- het wifi van de HAN
- je eigen HAN mailbox
- HAN Insite, de online omgeving van de HAN waar je heel veel informatie vindt
- OSIRIS, daarin ga jij je studie bijhouden en organiseren. Je kunt via de browser inloggen in OSIRIS of de OSIRIS app downloaden voor Android of IOS.
- de app MyX (My Xedule) waar je je rooster kunt vinden
- de digitale leeromgeving OnderwijsOnline die je gebruikt om een opdracht in te leveren of te sparren met een medestudent.
- een gratis download van Office365.
Op han.nl/inschrijven lees je wat je na je aanmelding moet doen om verder te gaan met je inschrijving. Vanaf juli kunnen we je inschrijving definitief maken. Als je definitief ingeschreven staat zie je op Studielink staan 'ingeschreven'. Je krijgt ook een mail van de HAN als jouw inschrijving definitief is. Die mail wordt vanaf juli verstuurd en komt binnen op het mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink.
Vragen over de status van je aanmelding? Kijk eens bij de veelgestelde vragen over aanmelden en studiestart
In de zomer werken we hard aan alle roosters en klassenindelingen. Eind augustus krijg je via je HAN mail én persoonlijk mailadres te horen in welke klas je zit en wat je rooster is. We snappen dat je daar al eerder benieuwd naar bent, maar soms is het rooster en de klassenindeling pas een paar dagen voor de start van je studie bekend. Tijdens de Meet en Greet-dag in de introweek hoor hier je meer over.
- Als je rooster bekend is vind je het terug in MyX (My Xecule) of in OSIRIS. Daar log je in met je HANaccount.
- De lestijden van de HAN vind je op HAN Insite. Dat is de online omgeving van de HAN waar je inlogt met je HANaccount.
- Benieuwd naar je vrije dagen? Die vind je terug in het jaarrooster van de HAN.
- Met een vriend(in) in dezelfde klas? Soms kan dat. Stuur dan voor 1 augustus 2024 een mailtje met jullie namen, studentnummers en opleidingen naar marieke.kerkhoff@han.nl. We doen ons best! Om de aanvraag in behandeling te kunnen nemen, is het van belang dat iedereen akkoord is met de aanvraag. Dat kan op 2 manieren: iedere student stuurt een mail naar marieke.kerkhoff@han.nl met het verzoek of één van de studenten stuurt een mail met de andere student(en) in de CC.
Communicatie op de HAN campus
De opleiding Communicatie is in Nijmegen aan de Laan van Scheut 10. Op de locatie is er een studio aanwezig waar je samen met medestudenten aan projecten werkt maar er ook even kunt ontspannen.
Meer over de campus: bereikbaarheid, parkeren en eten en drinken
Studeren in Nijmegen
Je komt studeren in Nijmegen! Heb jij de stad al verkend? Nijmegen is een bourgondische stad met een relaxte sfeer. Én een echte studentenstad. Met moderne HAN campussen vlakbij station Heyendaal. Ontdek hier meer over de stad en de campus.
Hoe vind ik een kamer?
Hoe vind je een (betaalbare) kamer in Arnhem of Nijmegen? Via een stichting, een woningcorporatie of een kamerbemiddelingsbureau. Of natuurlijk via je eigen netwerk, social media of een kamer-app.
Activiteiten naast je studie
Sporten, muziek maken, wat doe jij graag naast je studie om te ontspannen en medestudenten te leren kennen? Hier lees je meer over activiteiten naast je studie.
De studievereniging SV RUIS
SV Ruis is er voor jou en organiseert diverse activiteiten voor studenten van Communicatie. Denk hierbij aan netwerkevents, stagemarkten, introductieweken, feesten en studiereizen. Kortom: alles om het studentenleven te verrijken!
De locatie van Communicatie
HAN Nijmegen campus
Laan van Scheut 10
6525 EM Nijmegen
Campus Nijmegen
Er rijden regelmatig treinen en bussen van CS Nijmegen naar de campus. Station Nijmegen Heyendaal ligt op loopafstand van de campus. Plan hier je reis. Met de auto is de HAN ook goed bereikbaar en je kunt gratis parkeren in de parkeergarage.
Op de HAN Campus zijn prima voorzieningen. Je kunt er bijvoorbeeld lekker warm eten, goede koffie drinken of een drankje doen op het terras. Ons koffiecafé The Brew en de kantine zijn iedere studiedag open. Je vindt ze op de Laan van Scheut 10.
Opleidingsstatuut en Onderwijs- en Examenregeling
Hieronder vind je het Opleidingsstatuut en Onderwijs- en Examenregeling van jouw opleiding. Er staan regels en praktische informatie over je opleiding in.
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur