Maak kennis met CMD

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 18jan
    Open Dag
    Arnhem - 10:00 - 14:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Wat leer je bij de CMD opleiding?

Jij ziet het ontwerpen van interactieve digitale media en applicaties wel zitten. Hierover - én nog veel meer - gaat de opleiding Communication & Multimedia Design. Je leert bij CMD aan de HAN door te experimenteren! Fouten maken hoort daarbij. Van mislukkingen leer je net zo veel als van successen.

communicatie en multimedia design studenten werken samen aan een opdracht in de medialounge

Ontdek de opleiding CMD

CMD-studenten en docenten vertellen over de studie

Jij wordt een veelzijdige ontwerper
 

De opbouw van je CMD studie

De opleiding Communication & Multimedia Design duurt 4 jaar. Je groeit uit tot een kritische, onderzoekende en mensgerichte ontwerper. Jij staat voor wat je maakt! Je bent creatief in het bedenken van toekomstgerichte oplossingen voor welk communicatieprobleem dan ook. Je hebt een fascinatie voor de mogelijkheden van interactie tussen mens en computer. De combinatie van communicatie, vormgeving en technologie vind je hartstikke interessant.

Lees snel verder en ontdekt wat je gaat leren bij de opleiding CMD.

Studenten communicatie en multimedia design werken aan een groepsopdracht
posterprestentatie van cmd studenten in de c-vleugel

Jaar 1: De propedeuse

In het propedeusejaar leg je de basis voor de rest van de opleiding. Na het eerste jaar ken je de basis van het ontwerpen van interactieve digitale communicatie. Je hebt kennis gemaakt met het werkveld en alle facetten van het CMD vakgebied. Je begint een beeld te krijgen van de ontwerper die jij wilt worden.

Ontwerper in wording 

De start van jouw toekomst

Je hebt tijdens je propedeuse van Communication & Multimedia Design gemiddeld 25 uur per week les. Je bent vanaf de start van je studie flink aan het werk met praktijkopdrachten: je eigen ontwikkeling staat voorop. Samen met medestudenten werk je altijd aan actuele en relevante CMD-opdrachten. Met echte gebruikers en voor echte opdrachtgevers.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? 

Studiebegeleiding is er voor jou

De stap van middelbare school naar hbo is best spannend. Maar je staat er niet alleen voor! Bij HAN Communication & Multimedia Design heb je een persoonlijke leercoach. Voor in het 1e jaar zie je elkaar vaak. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Past de studie bij jou? Loop je tegen problemen aan? Of speelt er iets thuis? Je leercoach denkt graag met je mee.  

Studenten cmd werken aan prototypen tijdens werkplaats dag.

Jaar 2: De hoofdfase

De basis is gelegd. Jij bent klaar voor de volgende fase! Je weet en kunt alles wat nodig is in de Communication & Multimedia Design-sector. Nu krijg je nog meer regie over je eigen opleiding: welke kant wil je op?

Elke ontwerper is uniek 

De diepte in

Met de kennis uit het 1e jaar ga je de diepte in. Je krijgt naast een brede basis namelijk de mogelijkheid om keuzes te maken. Keuzes in inhoud, maar ook in projecten en opdrachten. Je bepaalt zo je eigen studiekoers en legt je eigen accenten. Zo leer je wat je zelf wilt leren en kun je verder groeien als zelfstandig ontwerper.

Studentenprojecten

Interactieve concepten voor musea

Steeds meer musea omarmen technologie om hun collecties en verhalen tot leven te brengen. Studenten Communication & Multimedia Design helpen Gelderse erfgoedveld organisaties bij deze omslag. Ze bedachten prototypes voor interactieve toepassingen in musea en op erfgoedlocaties.

Musea Game Sofia's Smuggling Screenshot

Nieuwe game traint huisarts en triagist sneller te beslissen bij spoedzorg

Snel, nauwkeurig en veilig beslissen op de huisartsenpost en bij spoed in de dagpraktijk zorgt ervoor dat patiënten zo snel mogelijk de juiste (spoed)zorg krijgen. Hierdoor kan de doorstroming in de hele zorgketen efficiënter verlopen. Zeker bij de beperkte capaciteit die er is. Studenten van de HAN werkten mee aan de ontwikkeling van een triage game.

hartslag monitor

Ontwikkelen winkelnavigatie en een sprekende weegschaal

Blinden en slechtzienden mijden vaak de supermarkt, omdat ze de zelfscankassa niet kunnen gebruiken. Is daar geen oplossing voor? CMD studenten hebben op grond van een analyse twee dingen opgepakt: als eerste een navigatiesysteem om in de supermarkt alles beter te kunnen vinden en als tweede een sprekende weegschaal, die vertelt wat er op de weegschaal ligt, hoeveel het weegt en hoeveel dat kost.

Gé Custers bij winkelwagen met QR code - TechGelderland

Bewustwording over verzoening, oorlog en vrede

Hoe kun je jongeren bewust maken van welke processen een rol spelen bij het voorkomen van conflicten en het werken aan verzoening? Studenten CMD gingen met deze opdracht aan de slag! Dat leverde mooie producten op zoals een AR Tour door Arnhem, een bordspel en een interactieve praatmuur voor op scholen.

Nieuwsgierig naar de CMD opleiding?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom naar de Open Dag en proef de sfeer en stel al je vragen. Volg voorlichtingen van opleidingen óf over bredere onderwerpen rondom studiekeuze en studeren.

Lachende ALPO studenten met fruit en waterfles
Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding studenten kantine met laptop

Jaar 3: Stage

Het wordt hoog tijd om jouw kennis te testen in de praktijk. Vanaf jaar 3 ga je écht de wijde wereld in. Je gaat op stage. Een half jaar lang werk je fulltime mee in een bedrijf dat je zelf hebt uitgezocht. Zo leer je de CMD-wereld kennen en bouw je tegelijk aan je portfolio en CV.

Ontwerpgerichtonderzoek in de praktijk

Samen met je klasgenoten ga je aan de slag met ontwerpuitdagingen. We duiken in de praktijk: je werkt samen met een bedrijf of organisatie dat een probleem heeft, en met het hele team zoek je naar innovatieve oplossingen. Tijdens het maken van verschillende prototypes krijg je meer inzicht en snap je het probleem steeds beter. Je bent actief bezig om de doelen van het team te halen. Natuurlijk krijg je hierbij hulp vanuit school!

Stage lopen 

Aan de slag in het werkveld!

Bij een stageorganisatie werk je vijf maanden mee aan hun digitale interactie communicatie. Een bedrijfsbegeleider neemt jou onder de hoede en laat je ervaren hoe die organisatie werkt en hoe zij met klanten (samen)werken. Jij werkt mee met verschillende opdrachten die relevant zijn voor je opleiding. Naast het ervaren van het werken in de praktijk, reflecteer je ook op de overeenkomsten en verschillen in de werkwijze tussen het stagebedrijf en de opleiding. Natuurlijk kom je regelmatig terug naar de HAN. Samen met medestudenten en docenten wissel je ervaringen uit over jullie stages en leer je van elkaar.

Liever de grens over?

Leer je graag nieuwe mensen kennen? Verbreed je het liefst je horizon? En wil je je kennis testen in een andere cultuur? Dat kan! Veel studenten Communication & Multimedia Design kiezen voor een stage in het buitenland. Engeland, Zuid-Afrika, Mozambique, Finland, Australië, China, Amerika en ga zo maar door. Wat lijkt jou leuk?

ALPO-student zit samen met haar docent te sparren aan een tafeltje in de gang van het I/O gebouw.

Jaar 4: Minor en afstuderen

Smaakt die stage naar meer? Mooi! In jaar 4 zorg je ervoor dat je als beginnend ontwerper nog meer specialiteiten krijgt. Dat doe je door in het 1e half jaar een minor naar keuze te volgen. Ook dat kan weer in het buitenland. Net als het afstudeerproject dat je als slot van je studie uitvoert. Daarna is de titel in zicht: Bachelor of Science!

Een minor kiezen

Je start in het 4e jaar met een minor naar keuze. Een half jaar lang volg je lessen en werk je aan opdrachten met studenten uit verschillende richtingen. Hoe maak jij je opleiding persoonlijker? Kies je voor verdieping of juist voor verbreding? Of denk je aan doorstuderen? Ook daar kun je met je minor alvast op inspelen. Er zijn drie verschillende soorten minoren:

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Ontwikkel je beroepscompetenties in een andere/bredere context. Je kijkt over de grenzen van je eigen vak heen.

Doorstroomminor

Wil je meer aan onderzoek doen? Denk je aan doorstuderen aan de universiteit of wil je een hbo-master gaan doen? Dan is een doorstroom-minor iets voor jou.

Afstuderen bij CMD

​Je bent klaar om af te studeren! De opleiding rond je af met een afsluitend ontwerpproject. Als ontwerper in spé werk je zelfstandig aan een vraag van een opdrachtgever. Daarmee laat je zien dat je alles wat je geleerd hebt, kunt toepassen in de praktijk. Je gaat dus echt aan de slag in het CMD-werkveld! Nog even en je bent startklaar als CMD’er.

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement.

Bachelor of Science

Gefeliciteerd met je diploma Communication & Multimedia Design! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Science noemen!

Volgende pagina
 

Maak kennis

Kom sfeer proeven op de HAN-campus en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Vier internationale studenten lopen door de gang