Module 3 - Industrial Power Systems (30 EC)
De basisprincipes van elektrische energietechniek: daar draait het om in deze module. Opwekken van energie met een synchrone machine, distributienetten, omvormers die zonne-energie terguleveren aan het net of het aandrijven van een elektrische machine. Je wordt een specialist en selecteert de juiste componenten voor jouw toepassing.
Als je Industrial Power Systems afgerond hebt, heb je een breed overzicht van de energietechniek. Daarnaast heb je specifieke kennis opgedaan voor het ontwerpen van energiesystemen.
Vakken in deze module
Elektrische aandrijvingen
- Synchrone machines
- Asynchrone machines
- Motoraansturing
Omvormers
Distributienetten
Module 4 - Industrial Control Systems (30 EC)
Je ontwerpt besturingen en regelingen voor productielijnen van bijvoorbeeld levensmiddelen, elektronica of geneesmiddelen.
Om een proces te regelen, bijvoorbeeld de temperatuur in een reactorvat, heb je eerst proceskennis nodig. Je leert het fysische proces te beschrijven met een wiskundig model. Met behulp van het model ontwerp je een regelaar die het proces optimaliseert voor wat voor jouw toepassing belangrijk is, bijvoorbeeld energiegebruik, snelheid of nauwkeurigheid.
Het automtatiseren van een proces bestaat uit het op het juiste moment en in de juiste volgorde afhandelen van processtappen. Je leert hoe het automatiseringsproces werkt en hoe het proces systematisch in verschillende lagen is opgebouwd. Je selecteert de juiste hardwarecomponenten zoals sensoren, actuatoren en interfaces. Je maakt kennis met de programmeertalen voor Programmable Logic Controllers (PLC's) en automatiseert daarmee een proces.
Na de module Industrial Control Systems weet je precies hoe je een regeling of besturing ontwerpt!
Vakken in deze module
Regeltechniek
Besturingstechniek
- Hardware Engineering
- Software Engineering
Module 5 - Embedded Hardware Engineering of Embedded Software Engineering (30 EC)
Embedded Hardware Engineering
In deze module leer je analoge en digitale elektronica te ontwerpen, testen en realiseren. Je leert ook hoe je je ontwerp zó maakt, dat je een langdurige goede werking kunt garanderen in een industriële omgeving.
De analoge elektronica is toegespitst op interfaces. Je leert onder andere hoe je sensorsignalen conditioneert zodat deze minder gevoelig zijn voor storing. Je ontwerpt spanningsregelaars die verschillende delen van je circuit van de juiste energie voorzien.
Digitale hardware ontwerp je met behulp van een ontwikkelomgeving (EDA). Je leert je systeem functioneel te beschrijven met de beschrijvingstaal VHDL. Je leert hoe je de hardware realiseert je leert hoe je je systeem zodanig test dat de werking gegarandeerd is.
Vakken in deze module
- Interface elektronica
- Communicatietechniek
- System on Chip
- High-speed PCB design
Embedded Software Engineering
In deze module leer je software te ontwerpen en te realiseren voor intelligente systemen.
Je leert verdiepend te programmeren en je beschrijft je programma onder meer in Unified Modeling Language en je stelt UML-diagrammen op. Ook leer je de werking van besturingssystemen, je configureert een besturingssysteem en je programmeert een applicatie die gebruik maakt van drivers.
Je leert hoe je een aantal apparaten laat samenwerken in een draadloos Internet of Things (IoT) netwerk.
Vakken in deze module
- Software Engineering
- Operating Systems
- Internet of Things
Module 6 - Keuzemodule/minor (30 EC)
Je kunt onder meer kiezen uit de modules:
Embedded Hardware Engineering/Embedded Software Engineering
Zie omschrijving bij Module 5.
Energy Systems Engineering
Je verdiept je in stromingsleer, energiesystemen, meet- en regeltechniek en process flow diagrams. Je past thermodynamische begrippen toe op de koelcyclus, warmteoverdrachtsprocessen en warmtestroming.
Machinebouw
Van klantvraag tot machine en alles ertussen. Natuurlijk is de functionaliteit van de machine belangrijk, maar het gaat om méér. Zoals de levenscyclus van de machine, en de interactie tussen mens en machine.
Mechanical Engineering
Sterkteleer, dynamica, werktuigonderdelen en materiaalkunde: daarmee hou je je in deze module bezig. Je leert ook de wet- en regelgeving rondom machines. Bovendien gebruik je computersimulaties voor analyse van constructieonderdelen. En je doet kennis op over machineaandrijving en -besturing.
Operations Management
Processen binnen een organisatie verbeteren: daarover gaat het in deze module. Je definieert problemen in termen van kwaliteit, doorlooptijd of kosten in relatie tot de klant. En je gebruikt bedrijfskundige modellen om tot oplossingen te komen.
Powertrain
Een module voor de automotive branche. Je bijt je vast in complexe vraagstukken over energieverbruik en prestaties van aandrijflijnen. Daarbij doe je veel kennis op over onderwerpen als energiestromen, hybride technieken, verbrandingsprocessen en motormanagementsystemen.
Vehicle Technology
In de module Vehicle Technology ontdek je alles over chassis, wielophanging, vering, demping en rem- en besturingssystemen. Daarnaast leer je veel over dynamisch weggedrag en intelligente voertuigsystemen.
Module 7 Professional skills (30 EC)
In deze module doe je professionele vaardigheden die op elke werkvloer en in elke sector bruikbaar zijn. Je leert over projectmanagement, besluitvorming, samenwerking met andere disciplines en het geven van presentaties en het maken van rapportages.