Jouw toekomst met Elektrotechniek
Je hebt je diploma van je Elektrotechniek hbo op zak? En wat dan? Je specialisatie bepaalt natuurlijk de richting van je carrière, maar we kunnen je beloven: je bent veelgevraagd als engineer, een elektrotechnicus. Ontdek de beroepen op deze pagina!
Wat kun je worden met Elektrotechniek?
Met onze opleiding Elektrotechniek kun je alle kanten op. De energietransitie biedt immers kansen voor innovatie en nieuwe businessmodellen, maar vraagt ook om maatschappelijke verandering en samenwerking tussen verschillende partijen. Van de energiesector en industriële automatisering tot het Internet of Things: er is heel veel moderne elektrotechniek waarin jij je kunt specialiseren!
-
Elektrotechnisch engineer
Als Elektrotechnisch engineer werk je aan verschillende industriële ontwikkelingen. Denk hierbij aan schema ontwerp (zowel analoog als digitaal) maar ook aan industriële elektronica en elektromechanica. Je projecten kunnen puur elektrisch zijn en vaak ben jij de expert in een veelzijdig team. Je zet eisen om naar haalbare specificaties om vervolgens een product of systeem te ontwerpen.
-
Industrial Automation Engineer
Als Industrial Automation Engineer ga je aan de slag met het automatiseren van verschillende systemen. Je draait mee op projecten, bijvoorbeeld op onderzoeksafdelingen, waarin je ‘from scratch’ nieuwe functionaliteiten of functieblokken ontwikkelt die worden gebruikt om machines in elkaar te zetten. Verder kijk je naar het grotere geheel van het project. Zo kun je jezelf als expert neerzetten, nieuwe technologieën implementeren en zien waar kansen liggen.
-
Systeem engineer
Het opwekken van energie haalbaar en zichtbaar maken: dat is je taak. Komt er een nieuw vakantiepark met eigen stroomvoorziening? Jij bedenkt de beste energievorm. Hoe dik de kabels moeten zijn. Hoe je voorkomt dat kortsluiting de boel platlegt. Jij bent in charge!
-
Technisch manager
Als technisch manager ben je verantwoordelijk voor een team van technisch adviseurs. Dit team is verantwoordelijk voor de technisch inhoudelijke kwaliteit en inbreng op het gebied van ontwerp, effecten en techniek. Jij houdt je bezig met het regelen van voorbereidingen en brengt het project naar de realisatiefase.
-
Hardware engineer
Ontwikkelen betekent afwegen. Bij een e-bike bijvoorbeeld kun je de motor bij het voorwiel, achterwiel of de trapas plaatsen. Op meerdere plekken kan ook. Wat kies je en waarom? Als hardware engineer ga je voor gebruiksvriendelijk, maar ook voor technisch verantwoord en financieel haalbaar.
-
Projectleider Elektrotechniek
Als Projectleider Elektrotechniek heb je de leiding over projecten die gaan over installaties in de elektrotechniek. Denk aan regel- en bedieningsapparatuur, verlichting of zonnepanelen.. Jij zorgt voor de succesvolle oplevering van deze projecten. Hiervoor ondersteun en organiseer je het project van begin tot eind.
Leren en geld verdienen met Elektrotechniek!
Heb je een havo- of mbo4-diploma op zak en wil je doorleren op een werklocatie? Dan past het Operational Network Program (ONP) vast wel bij jou! Dit is een leer-werktraject waarbij je al vanaf dag één in dienst bent bij netwerkbeheerder Alliander. Tegelijkertijd volg je de hbo-opleiding Elektrotechniek aan de HAN.
Je gaat dus direct in de praktijk toepassen wat je leert. En je krijgt er ook nog eens voor betaald. Klinkt toch wel heel erg goed, toch?
Studenten Elektro & Embedded Systems maken werkproces Slim
Bedrijven hebben veel behoefte aan professionals die nieuwe technologie begrijpen en kunnen toepassen. Tijdens de minor Smart Industry (keuzevak in je 3e of 4e leerjaar) verdiepen studenten zich in een specifiek werkproces van een bedrijf en maken het ‘slim’. Bekijk hoe HAN studenten Job (student Embedded Systems) en Daan (student Elektrotechniek) dat hebben gedaan bij opdrachtgever Van Raam.
Doorstuderen na Elektrotechniek?
Wil jij na je Elektrotechniek verder studeren? Je hoeft niet ver van huis want er zijn veel mogelijkheden! Denk aan innovatieve hoogspanningsbedrijven als TenneT of Alliander. Je kunt ook aan de slag bij een test- en adviesbureau, zoals KEMA Labs. Daarnaast kun je via het alumninetwerk van de HAN in contact komen met internationale bedrijven en onderzoeksinstituten. En heb je al gedacht aan de HAN Master Engineering Systems, die bestaat uit een aantal tracks?
-
Mastertrack Cyber-Physical Systems
De Cyber-Physical Systems track is ontwikkeld in samenwerking met onze partners uit de industrie. Gedurende het programma voer je toegepast onderzoek uit dat gericht is op hun behoeften. Zo weet je zeker dat je de juiste kennis en vaardigheden hebt voor de arbeidsmarkt.
-
Mastertrack Sustainable Energy
De energiesector staat voor een enorme opgave: zorgen voor een duurzame energievoorziening. Deze mastertrack leidt je op tot ingenieur van de toekomst. Je onderzoekt en ontwikkelt energiesystemen die efficiënter, betrouwbaarder en klimaatvriendelijker zijn. Draag bij aan een duurzame toekomst!
-
Mastertrack Automotive Systems
Voel jij je thuis in de autowereld? Goed nieuws, want de branche is booming. Met deze mastertrack sla je een brug tussen research, development, design en marketing in automotive. In voltijd of in deeltijd.
Dit is je studie Elektrotechniek
Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Elektrotechniek.