Maak kennis met Faciliy Management

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
  • Studiekeuzegesprek
    Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 29mrt
    Open Dag
    Arnhem - 10:00 - 14:00
  • 5apr
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je opleiding Facility Management

Ontwikkel je soft skills als manager. Adviseer organisaties over gezonde werkplekken voor vitalere medewerkers. Kom alles te weten over duurzaamheid: van Smart Buildings tot circulaire economie. En ontdek de ondernemer in jezelf. Facility Management: een vak met veel afwisseling en mogelijkheden.

Facility Management, foto 8219, studenten aan het werk op de laptop, samenwerken

Wat is de opbouw van Facility Management?

Hbo Facility Management duurt 4 jaar. Elk jaar is verdeeld in 2 semesters en 4 blokken. Het eerste jaar is gericht op een algemene bedrijfskundige en facilitaire basis voor je studie. Je maakt dan kennis met het facilitaire werkveld. In de hoofdfase draaien de projecten en vakken om de verschillende rollen die je als Facility Manager vervult: ondernemer, manager en adviseur. Op verschillende manieren maak je kennis met deze rollen.

Twee studenten kijken naar een laptop

Je leert op alle gebieden van Facility Management wel iets, zo ontdek je wat goed bij je past.

Studenten Facility Management lopen voor de studio van de opleiding

Jaar 1: De propedeuse van Facility Management

Naast algemene bedrijfskundige vakken leg je in dit eerste jaar een eerste theoretische basis voor je studie en krijg je meer kennis van het facilitaire vakgebied. Het is een eerste oriëntatie op het facilitaire werkveld! Jij zorgt ervoor dat mensen goed kunnen werken of ergens goed verblijven.

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de opleiding Facility Management heb je een persoonlijke begeleider. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je begeleider denkt dan met je mee.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Academie Diedenoort: een sterk merk!

Academie Diedenoort - in 1971 opgericht in Wageningen - is een begrip. Sinds 2004 is de Academie onderdeel van HAN Facility Management. Door onze ruim 50 jaar ervaring in Facility Management heb jij een streepje voor. We hebben een sterke band met de praktijk, dus veel interessante gastcolleges, projecten, stages en afstudeermogelijkheden. 

Studenten Facility Management hebben overleg met een laptop erbij

Jaar 2: Verdiepen

Nu begint het echte werk. Je start met de hoofdfase Facility Management. Je verdiept je in de dienstverlening van organisaties en het verbeteren van processen. Daarnaast leer je alles over huisvesting, gebouwbeheer en informatiemanagement.

Wat past bij jou?

In dit jaar leer je de werkplekken van een professional Facility Management beter kennen. Je werkt aan facilitaire vraagstukken voor uiteenlopende echte opdrachtgevers. Hierbij werk je in de rol van ondernemer, adviseur en manager. Daarnaast werk je aan vragen vanuit de praktijk:

  • Wat komt er kijken bij het aanbesteden van services? 
  • Hoe kun je gebruik maken van data voor duurzaam gebouwenbeheer? 
  • Met welke wet- en regelgeving heb je te maken als je catering en schoonmaak moet organiseren? 
  • Hoe kan de dienstverlening worden verbeterd voor klanten?

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

In het 2e jaar ga je verder de diepte in en werk je aan concrete praktijkopdrachten. Ook nu komen de rollen van ondernemer, manager en adviseur terug. We besteden veel aandacht aan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Leren in en uit de praktijk

Tijdens je hbo Facility Management ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische vraagstukken werkt. Onze docenten komen uit of werken nog in de praktijk. Bij HAN Facility Management werk je in een dynamische werkomgeving samen aan projecten.

Nieuwsgierig naar Facility Management?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: bezoek onze Open Dagen of kom een dag proefstuderen. Onze deuren staan voor je open!    

Facility Management, foto 7787-7790, studenten overleggen bij the brew, samenwerken met laptop
Facility Management, studenten lopen buiten

Jaar 3: Stage en minor

In het 3e jaar loop je een half jaar stage bij een facilitaire organisatie of een facilitaire afdeling in Nederland of in het buitenland. Zo maak je kennis met je toekomstig werkgebied. Ook de facility manager als ondernemer, manager en als leidinggevende staan weer op het programma. In het tweede half jaar kies je een minor

Stage en minor

In je 3e jaar kies je zelf waar je stageloopt. Je doet werkervaring op en leert hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Naast je stage zoek je verdieping en kies je een minor. Met een minor kun je je specialiseren in een bepaald onderwerp of je kennis verbreden. Je kunt kiezen voor een van de vele minoren van de HAN of een andere instelling of je stelt zelf je minor samen.

Minoren

Nóg meer verdieping en eigen inbreng. Met je minor kies je je eigen facilitaire specialisatie of maak je kennis met een ander vakgebied. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een minor Mens, gebouw en omgeving, Ondernemen of Innovatie, Stedelijke vernieuwing of Circulaire Economie of waardevol en betaalbaar innoveren in gezondheidszorg en welzijn. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op! 

Soorten minoren:

  • Verdiepende minor: Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.  
  • Verbredende minor: Maak kennis met een heel ander vakgebied.  
  • Doorstroomminor: Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen. 

Droom jij van studeren in het buitenland? Go Abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor en afstudeeropdracht in het buitenland te doen. Gedurende het jaar worden er verschillende online en offline informatiebijeenkomsten georganiseerd. 

Student Facility Management geeft een presentatie aan medestudenten in de studio

Jaar 4: Verder verdiepen en afstuderen

In het laatste jaar krijg je verdiepende vakken in alle contexten van facility management. Je verdiept je in strategische facilitaire vraagstukken. In het vak vastgoedmanager heb je een rol als een van de ondernemers en stel je een strategisch vastgoedplan op. Na het behalen van je eerste half jaar ben je klaar voor de laatste fase van je studie: afstuderen.

Vakken voor verdieping voor je afstuderen

Het eerste half jaar van je laatste jaar ga je je verder verdiepen in je vakgebied. Je krijgt de volgende vakken:

  • Corporate vastgoedmanagement
  • Persoonlijk leiderschap
  • Strategie en beleid
  • Economische en circulaire besturing
  • Smart FM
  • Engels

Na het behalen van deze vakken ben je klaar om aan je afstudeeropdracht te werken.

Afstuderen

Het moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de beroepspraktijk. Tijdens je afstudeeropdracht buig je je over een praktijkvraagstuk van een opdrachtgever om tot een passende oplossing te komen. Zo kun je bijvoorbeeld het veiligheidsgevoel van ziekenhuismedewerkers verbeteren, een gezondere werkplek ontwikkelen, of advies geven over hoe je een duurzaam evenement kunt organiseren. Heb jij toegevoegde waarde kunnen creëren voor de opdrachtgever? Dan is jouw opdracht geslaagd. 

Afstudeerprojecten

Voorbeelden van afstudeerprojecten:  

  • integrale kwaliteitszorg; 
  • onderzoeken, ontwerpen en invoeren van zorgsystemen; 
  • onderzoek, ontwikkelen en invoeren van facilitaire management informatie systemen; 
  • marktonderzoek, marketing en productontwikkeling; 
  • inkoop en logistiek; 
  • informatie en communicatie en de rol van ICT; 
  • ontwerp of herontwerp van de facilitaire dienst; 
  • complexe huisvestingsvraagstukken.  

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Science

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Facility Management behaald. Gefeliciteerd!

Facility Management: duurzaam en stevige bedrijfskundige basis

HAN Facility Management is de meeste duurzame managementopleiding van Nederland. Onze opleiding heeft het AISHE-kwaliteitskeurmerk voor duurzame ontwikkeling van Stichting Duurzaam Hoger Onderwijs (DHO). In vergelijking met andere facility-opleidingen besteden wij veel aandacht aan bedrijfskunde. Je krijgt veel bedrijfskundige vakken. Zo leer je meer over de bedrijfskundige kant van de organisaties waarin je later terechtkomt. Wij vinden dat we je daarmee het best voorbereiden op de praktijk.

Studenten vertellen

Welke vakken heb je bij hbo Facility Management en welke vind je het leukst?

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Facility Management, foto 7787-7790, studenten overleggen bij the brew, samenwerken met laptop